Suomalaisuudesta ulkosuomalaisen silmin

Minun on jo pitkään ollut tarkoitus kirjoittaa siitä, miten suomalaisuus nähdään maailmalla. Aihe ei ole helppo, ja asiasta on takuulla lukuisia erilaisia mielipiteitä. Mutta koska Lilyssä on tänään puhuttanut kirjoitus suomalaisesta tyylistä, ajattelin laajentaa näkökulmaa hieman ja kirjoittaa ylipäätään suomalaisuudesta ja sen stereotypioista.

IMG_2859.jpg

Asuessani Suomessa en koskaan kokenut itseäni erityisen suomalaiseksi. En ollut hiljainen tai epäsosiaalinen, harrastanut humalahakuista juomista enkä ollut eläissäni omistanut tuulipukua. Ajattelin olevani eurooppalainen, moderni ja kansainvälinen, vastakohtana hieman takapajuiselle ja tuppisuiselle suomalaisuudelle. Kunnes muutin ulkomaille.

Turvallisen ja rakkaan kotimaan ulkopuolella, suuressa kansainvälisessä maailmassa, alkaa väistämättä huomata itsestään uusia piirteitä. Oma kansallisidentiteetti erilaisine yksityiskohtineen vahvistuu aivan uudella tavalla, kun sitä peilaa jatkuvasti elämään uudessa ympäristössä. Tällä hetkellä olen asunut puoli vuotta Ranskassa, enkä ole koskaan tuntenut itseäni yhtä suomalaiseksi ja isänmaalliseksi. Enkä ole koskaan ollut yhtä ylpeä siitä, että olen kotoisin juuri Suomesta.

IMG_2683.jpg

Meillä suomalaisilla tuntuu usein olevan varsin huono mielikuva itsestämme. Pohdimme jatkuvasti, mitä muut meistä ajattelevat, ja uskomme itse meistä luotuihin ikäviin stereotypioihin. Turhaan, sillä kukaan muu ei ajattele meistä niin pahasti kuin me itse. Kukaan muu ei näe meitä sivistymättöminä, tyylittöminä ja takapajuisina, vaan fiksuina, minimalistisina ja moderneina. Muut maat näkevät meissä uuden, urbaanin ja sivistyneen suomalaisuuden – ei kansallisia traumoja tai epävarmuuksia, joista emme itse ole vielä osanneet luopua.

Ranskassa olen huomannut olevani sittenkin suomalainen. Olen hiljaisempi ja ujompi kuin suurin osa kurssikavereistani, ja saavun paikalle tunnollisesti etuajassa siinä missä monet paikalliset juoksevat sisään säännöllisesti vähintään varttitunnin myöhässä. Tärkein oivallus kuitenkin on, ettei suomalaisuus ole missään nimessä jotain mitä pitäisi häpeillä. Päinvastoin, kuunnellessani kansainvälisten kavereideni ajatuksia suomalaisuudesta (joka usein täällä niputetaan osaksi skandinaavisuutta) olen alkanut tuntea ylpeyttä omista juuristani. Jos muu maailma on meistä tätä mieltä, mikseivät suomalaiset itse ajattele itsestään yhtä mieltäylentävällä tavalla?

IMG_0538.jpg

suhteet oma-elama syvallista ajattelin-tanaan
Kommentit (2)
  1. Kirjoituksesi tiivisti erinomaisesti omatkin fiilikseni aiheesta; on se jännä, miten muilla mailla ja kansainvälisessä seurassa vietetty aika saa arvostamaan Suomea ja suomalaisuutta aivan uudella, terveellä tavalla, ja siinä sivussa monien suomalaisten harrastama kansallinen itsensä vähättely alkaa ihmetyttää entistä enemmän. Usein kun vielä tuntuu, että ”häpeilevimmin” suomalaisuuteen tapaavat suhtautua ne, joilla ei juuri ole kontakteja Suomen ulkopuolelle – itseäni kun ainakin jaksaa kerta toisensa jälkeen ilahduttaa, miten positiivisessa valossa Suomea ja suomalaisuutta yleensä ulkomailla tunnutaan tarkastelevan. Itselläni on muutto (väliaikaisesti) ulkomaille opintojen perässä ensi syksynä edessä, ja odotan mielenkiinnolla, millaista perspektiiviä se vielä tulee minulle varmasti tähän asiaan antamaan.

    Pakko vielä mainita, että innostuin blogiasi selailemaan ja vaikuttaa oikein miellyttävältä, taisit saada minusta yhden säännöllisen epäsäännöllisen lukijan lisää 🙂

    1. Kiitos paljon kommentistasi, ihana saada tällaista palautetta 🙂 Ja kiva kuulla, että ajattelet samalla tavalla asiasta – mietin nimittäin pitkään, että julkaiseeko tämän jutun vai en.

      Muutto ulkomaille lyhyeksikin aikaa on aina todella kasvattava ja avartava kokemus. Itselläni on jo toinen opiskelijavaihto menossa, joten tiedän hyvin mistä puhun 🙂 Uudet kuviot ja uusi ympäristö opettaa niin paljon sekä itsestä että maailmasta, että minulle ainakin nämä ulkomaan vuodet ovat olleet rikkainta antia koko opiskeluajan aikana – toivottavasti sulle myös! 

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *