10 Random faktaa Irlannista / Koti ja asuminen

Tyynyt on ihan super leveitä. Standardikokoinen tyyny Irlannissa on 50cm x 80cm kun esim. Suomessa se on vain 50cm x 60cm.

Sänkyjen leveydet ilmoitetaan kokoina singe, double, king ja super king, sen sijaan että ne olisivat 90cm, 120cm, 160cm jne. On helppo ostaa oikean kokoiset lakanat.

Mikä säilytystila? Useissa asunnoissa ainoa varastotilaa muistuttava paikka on boilerihuone, jonka tilavuudesta n. puolet vie se itse boileri.

Kengät jalassa sisällä. Pari vuotta sitten riideltiin tästä meidän vuokranvälitysfirman edustajan kanssa tuossa meidän eteisessä hänen astellessaan sisään. Olimme juuri mopanneet laittiat ja hän ei suostunut ottamaan kenkiään jalasta, vaikka edellisenä vuonna se ei ollut ongelma ollenkaan.

Sähkösuihkut. Meidän tarttee aina lämmittää vesi suihkua varten, mutta joissain kylppäreissä saattaa olla sähköllä toimiva suihku, jonka paine saattaa olla mitä vaan välillä tippa kerralla ja kipeää hierontaa.

Boileri. Se löytyy ymmärtääkseni jokaisesta asunnosta. Se on täynnä vettä ja sen voi lämmittää joko ajastimella tai painaa nappia ja puolen tunnin päästä on taattu lämmin suihku. Sen käyttö vaati meillä kuukausien opettelua ja säännöllisen arjen aikataulua, nimittäin meidän kakkoskylppärin veden lämpötilaa ei voi säätää, joten sen lämpötila riippuu siitä kuinka pitkään vettä on lämmitetty.

Paljon ovia. Joidenkin talojen kaikki huoneet on eroteltu ovilla. Astut ovesta siis keittiöön, käytävälle, boilerihuoneeseen, kaappiin, olohuoneeseen, makuuhuoneeseen, kylppäriin, käytävän ja kylppärin väliseen välitilaan ja varmaan myös Narniaan.

Valtiolla ei ole sellaista yhtenäistä järjestelmää, jossa olisi kaikkien asukkaiden tiedot kunkin henkilötunnuksen takana. Esim. Asioidessasi missä tahansa, heillä on sinun kotiosoite jonka olet sinne viime kerralla vahvistanut, eikä uusi osoite päivity heidän systeemiin jos et heille sitä erikseen ilmoita.

Ikkunat ovat usein vain yksikerroksisia, jolloin tuuletus toimii, mutta lämmitys menee ns. linnuille. Paksut verhot sitten kompensoi ja pitää tuulenvirettä poissa sisätiloista.

Ulko-ovi on usein aivan katutasossa ja myös asuntojen lattia on samalla tasolla kadun kanssa, kun Suomessa etuovelle mentäessä astutaan ainakin sen pari porrasta ylöspäin.

On aika yleistä, että sähkö toimii ns. pre-paid systeemillä, eli sitä ladataan etukäteen syöttämällä meidän asunnon laitteeseen kuuluva koodi, maksamalla rahaa ja sitten syöttämällä sieltä saatu koodi asunnon seinästä löytyvään laitteeseen.

Kun Suomessa hamstrataan ilmankosteuttajia, niin Irlannissa käyttökelpoisempi laite on tämän vastakohta, nimittäin sähköllä toimiva kosteuden kerääjä. Sen 2.5 litran säiliö täyttyy PÄIVITTÄIN, mikä on aivan hullua! Se on ollut yksi parhaimmista investoinneista, jota täällä asuessa olen tehnyt, polkupyörän lisäksi.

En nyt tiedä miten Irlantilainen juttu tämä on, mutta yksi päivä olimme juuri kävelyllä silloin, kun meille yritettiin toimittaa postipakettia. Postiluukusta oli laitettu lappu, jossa luki paikka, josta paketin voi noutaa: Green bin. Paketti oli siis jätetty yhteen meidän kolmesta roska-astiasta 😀

kulttuuri uutiset-ja-yhteiskunta
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *