Kotoisia makuja
Olen viime aikoina kaivannut suomalaisia makuja enempi kuin pitkään aikaan. Suomalaisten kolleegoiden kanssa tulee puhuttua paljon ruoasta. Muutama viikko sitten meillä oli meneillään kaalilaatikkobuumi ja tällä viikolla olemme haaveilleet lähinnä jouluruoasta.
Pienen koukkauksen takana työmatkani varrella on liettualainen kauppa, jossa poikkesin viime viikolla.
Lidlin ja Dunnesstoresin valikoima kun on alkanut tökkimään viime aikoina, niin nämä tulivat todella tarpeeseen. On savujuustoa (luulin sen olevan jotain todella suomalaista), kermajuustoa, SAARISTOLAISLEIPÄÄ, omppusosetta, sipsejä, mehua ja jogurtteja. Tuo oikeassa alakulmassa komeileva purkki oli jotain, mitä en ollutkaan aiemmin kohdannut, nimittäin raejuustoa vadelmahillolla. Siitä tuli hieman mieleen riisifrutti, mutta kummallisuutensa vuoksi jätän sen seuraavalla kerralla kaupan hyllylle. Liettualainen ruokakulttuuri on minulle todella vieras, mutta yllättävän paljon sieltä löytyi sellaista, mitä saattaisi löytää suomalaisestakin kaupasta. Siellä täytyy käydä useamminkin.
Kävimme sunnuntaina Ikeassa ja sain kotoisten makujen repertuaariin rieskaa, lisää juustoa, glögiä ja pipareitakin. Löysin myös pienen muovisen joulukuusen ja aion käydä hieman Penneysin kotiosastolla haalimassa halpoja koristeita ja valoja siihen.
Teimme muutaman kolleegan kanssa pienen (15kg) karkkitilauksen worldofsweets.de -sivustolta ja paketti saapui eilen. Tässä yläpuolella olisi nyt kuva tilauksestani jos olisin onnistunut siirtämään sen puhelimestani koneelle. Kerrottakoon nyt sanallisesti, että tilasin noitapillejä, Pandan salmiakkilakuja, Maraboun minttusuklaata, Pandan päärynälakupötkön, Bon bonin punaisia kaloja ja rotan rykäisyjä. Onneksi olen saamassa suomalaisia kyläilijöitä parin viikon sisään, niin eivät näy kaikki lakut vain minun lanteilla sitten.
Viime viikolla paistoin lättyjä, tein lounaaksi makaroni-jauheliha -mixiä ja söin lihapullia ja perunamuusia Ikeassa. Alkaa olla Suomalaisten makujen himot tyydytetty taas vähäksi aikaa ja pärjään jouluun asti.
Teinkin jo vähän listaa (lähinnä äitiä ja isiä varten, jotta tietävät varautua) siitä, mitä haluaisin sitten joululomalla Suomessa syödä:
- takassa paistettua makkaraa sinapilla
- muttia (se on sellaista kokkareista jauhoa johon sulatetaan voita päälle ja lusikoidaan ääntä kohti)
- jouluruokaa totta kai
- mustikkapiirakkaa
- Hesen ruishampurilaista
- rieskaa oltermannilla ja metukalla
- poron käristystä
- lohikeittoa
- karjalanpiirakoita munavoilla
- Play maitokaakaota
- korvapuusteja
- maustettuja kuplavesiä: sinkki, mustikka-hunaja, villivadelma etc.
- Ranch dippikastiketta oikeaan kermaviiliin tehtynä melkeinihansamaminkäkanssa
- aamupuuroa mustikoilla
- vispipuuroa
- marjarahkaa
- voisin kuvitella, että listaan ehtii kertyä vielä muutakin, mutta näilläkin pärjäisin varmaan