Helppo ja herkullinen linssi-bataattivuoka
Tämä ohje on minun tietämykseni perusteella vegaani ja gluteeniton, sillä se ei sisällä maitoa, munia, lihaa tai pastalevyjä. Tämä ei vaadi erityisiä kokkaustaitoja, mutta hieman aikaa se vaatii, kuten lasagne aina. Ohjetta ei ole pakko noudattaa pilkuntarkasti, sillä tuskin kaikilla sattuu olemaan samanlainen varasto ruokaa keittiössä, mutta tässä hieman inspiraatiota, miten minä sen tein. Kastikkeeseen voi helposti ”piilottaa” jääkaapissa lojuneet kasvikset, kuten paprikaa, kesäkurpitsaa, tomaattia tai munakoisoa, vaikka niitä ei ohjeessa mainitakaan.
”Juustokastike”
0.5 dl cashew pähkinöitä
vettä
cyanne pippuria
suolaa
mustapippuria
valkopippuria
sinappia
valkosipulijauhetta
0.5 dl ravintohiivahiutaleita
1 rkl maissitärkkelystä
1 dl mantelimaitoa
Juustokastikkeen valmistus: Liota cashew-pähkinöitä kylmässä vedessä yön yli tai lasagnen kastikkeen teon ajan. Lisää loput aineet ja surauta tasaiseksi kastikkeeksi blenderillä tai sauvasekoittimella
Linssikastike:
1 sipuli
puolikas purjo
1 pieni kevätsipulitanko
1 rkl kookosöljyä
1 dl vettä
2 porkkanaa
puoli pakettia sieniä
1-2 dl linssejä
1 tlk tomaattimurskaa
1tkl vettä
1 kasvisliemikuutio
mustapippuria
oreganoa
paprikamaustetta
suolaa maun mukaan
loraus siirappia
pari kourallista pinaattia
Lisäksi tarvitset:
4-5 bataattia viipaloituna n. puolen sentin viipaleiksi
Kastikkeen valmistus:
1. Paista pannulla öljyssä pieneksi pilkotut sipulit ja purjo.
2. Lisää vettä ja paista, kunnes vesi on lähes kokonaan haihtunut
3. Lisää raastetut porkkanat ja anna muhia hetki
4. Lisää pilkotut sienet
5. Lisää huuhdotut linssit
6. Lisää tomaattisose, tölkillinen vettä ja mausteet. Anna muhia, kunnes linssit ovat pehmentyneet jonkin verran
7. Lisää pinaatti
8. Anna muhia, kunnes pinaatti on pehmentynyt ja kutistunut
9-10. Kokoa lasagne lisäämällä leivinpaperilla vuorattuun vuokaan ensin kastiketta, sitten bataalevyt ja lopuksi ”juustokastiketta”. Toista pari kertaa ja ripottele pinnalle vielä ravintohiivahiutaleita.
11. Paista uunissa 200 C asteessa n. 30-40min tai kunnes bataatit ovat pehmeitä ja pinta saanut hieman väriä.
12. Anna hetki hengähtää ja tarjoile. Vuoka on hyvää myös seuraavana päivänä lämmitettynä mikrossa.