Juustokakkuja ja kyläluutia

Harmittaa suuresti, että minustakin on tullut sellainen viikonloppukeskeinen ihminen. Tiedättekös kun jo alkuviikosta aletaan odottelemaan viikonloppua ja kaikki kivat suunnitelmat keskitetään perjantain ja sunnuntain väliselle ajalle.

Kun tein Suomessa töitä maanantaista sunnuntaihin, ei ollut väliä viettikö tyttöjen iltaa tiistaina vai lauantaina, sillä töihin oli mentävä seuraavana päivänä joka tapauksessa. Aloittaessani toimistotyöt perus toimistotyön aikatauluilla päätin, että keskityn nauttimaan vapaa-ajasta huolimatta siitä onko maanantai vai perjantai. Toisin kävi, sillä töiden jälkeen on tehtävä ne seuraavan päivän lounaat valmiiksi, nukkua pitkät yöunet ja mahdollisesti hoitaa juoksevia asioita, eikä aikaa juurikaan jää muille suunnitelmille. 

Voisiko joku kertoa, miten niihin arkipäiviin saisi edes vähän sellaista viikonlopun tuntua?

 

 

Ja tällä aasinsillalla päästäänkin viime viikonlopun tunnelmiin….

Kävin moikkaamassa Suomeen takaisin muuttavaa työkaveria. Hänen muuttokuormasta pois jäävät ruokatarpeet saivat uuden kodin meiltä ja parin muun kolleegan keittiön kaapeista. Oli kuulkaas dippejä, mausteita, hapankorppuja joita raahasin onnellisena kotiin. Niin se hyvä kiertää, sillä Suomesta pois muuttaessani saivat minunkin ystäväni osansa minun muuttokuorman ylijäämistä.

11358056_466128090214398_1353275822_n.jpg

 

Lauantai-aamuna heräsin intopinkeänä siivoamaan ja järjestelemään kotia kyläilijöitä varten. Kaikella rakkaudella kutsun heitä kyläluutiksi, vaikka sana itselleni tarkoittaa sitä, ettei osaa lähteä vierailureissulta ajoissa kotiin, mikä oli siis itselläni tapana kun olin lapsi. Täytyy myöntää, että hankalaa se on vielä tänänkin päivänä. 

Täällä Dublinissa meidän tuttavapiirimme on vielä aika pieni, joten vierailijoita ei liian usein meillä käy. Silloin harvoin kun joku käy kylässä, on kiva leipoa ja laittaa ruokaa heille. 

11909111_1491978281126075_994478805_nuus.jpg

 

Rauhalliset juoruillat illan istujaiset ovatkin mieleeni enempi kuin pubeissa ja clubeilla pörrääminen. Tällaista kyläilykulttuuria pitäisi pitää yllä, ettei se tyystin katoa. Oi niitä aikoja kun vain ”pimpotettiin” naapurin ovikelloa ja kysyttiin, että ”voiko X tulla leikkimään”.

Sinänsä hyvä, että täällä vieraat eivät tule odottamatta, sillä en uskalla avata ovea edes naapuruston arpoja myyville lapsille. Ihan tässä kesän aikana  lähialueella eräs mies ammuttiin kotiovelleen. Voitteko kuvitella! Ei tiennyt miesparka, että kaverilta auton lainaaminen koituisi hänen kohtalokseen. Tunkeutujan oli ollut tarkoitus ampua auton omistaja. Eipä siinä, kaikkialla sattuu ja tapahtuu. Ei se ole vain yhden alueen, kaupungin tai maan ongelma. 

 

IMG_8665uus.jpg

Mutta takaisin kevyempiin aiheisiin… Jälkiruoaksi tarjosin juustokakkuja laseissa. Ensimmäistä kertaa ikinä tein jotain näin hienoa ilman ohjetta. Kaikki suomalaiset juustokakkujen reseptit sisälsi jotain sellaista, jota täältä ei saa, kuten appelsiinituorejuustoa tai vaniljarahkaa, joten oli yksinkertaistettava ainesosaluetteloa.

Itsetehty pizza ja juustokakut maistuivat vieraille ja ilta sujui todella rennoissa tunnelmissa. Lisää näitä! Tehtiin myös poppareita kattilassa, kun niin paljon on uutisoitu mikropoppareiden myrkyistä. Ne oli ihan tosi hyviä, eikä edes näyttänyt vaikealta tehdä.

IMG_8672uus.jpg

IMG_8724-001uus.jpg

Lopuksi vielä ohje jälkkäriin:

Juustokakut laseissa 6:lle

150g valkosuklaata

1 dl vaahtoutuvaa kermaa

200g tuorejuustoa

2-3dl jogurttia

vanilja(esanssia?) 

sitruunan mehu

2kpl liivatelehtiä

makeutusta (hunaja, sokeri, makeutusaine) oman maun mukaan

5-8 kpl digestive keksejä

Näin sen teet: 

  • Vaahdota kerma, sulata suklaa ja laita liivatelehdet kylmään veteen
  • Murskaa keksit lasien pohjalle
  • Lisää kermavaahtoon tuorejuusto, jogurtti, vanilja ja sulatettu suklaa. Sekoita hyvin ja maista makeus. Lisää makeutusta tarvittaessa.
  • Kiehauta yhden sitruunan mehu kattilassa ja sulata liivatelehdet joukkoon. Älä enää keitä niitä vaan anna lehtien sulaa ja jäähdytä lientä hetki. Voi vähän puhallella sinne kattilaan, niin se jäähtyy nopeampaa.
  • Lisää sitruunaliivatehomma hyvin sekoittaen ja annostele se sitten laseihin keksimurskan päälle. 
  • Laita lasit jääkaappiin hyytymään pariksi tunniksi ja hyytyneiden kakkujen päälle voi asetella marjoja tai hedelmiä.

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *