Testissä maidoton ruokavalio

On se vaan jännä kuinka ihmiskeho voi muuttua varsin radikaalistikin niin ensimmäisen kuin toisenkin lapsen syntymän jälkeen. Ensimmäisen lapsen jälkeen pystyin syömään maissia hyvillä mielin, kun aikaisemmin siitä oli tullut erimoisia vatsa- ja iho oireita. Ja puolestaan taas ananaksen syönti tuoreeltaan aiheutti välitöntä kihelmöintiä suussani. Tähän väliin siis tarkennusta jo heti alkuun; olin siis pienenä todella sairas ja allerginen kaikille e-johdannaisille ruoka-aineille kuten naudanlihalle, makeisille, maitotuotteille, viljatuotteille ja no aika pitkälti kaikelle. Lista ruoka-aineista joita en saanut syödä oli kuulemani mukaan nelisivuinen joten siinä oli varmasti vanhemmillani hieman vaikeuksia keksiä mitä suuhuni siesi laittaa. Kaiken lisäksi sain paljon epileptisiä kohtauksia jolloin lakkasin aina hengittämästä. Kuuden vuoden ikään mennessä olin päässyt eroon noista kohtauksista ja muutenkin kehoni oli jotakuinkin tasapainossa. Muistan jopa yhden valokuvan jossa olen 7- vuotias ja syön elämäni ensimmäistä MAITOJÄÄTELÖÄ. Siihen saakka olin syönyt ainoastaan soijatuotteita. Tuon 7 ikävuoden jälkeen elämä onkin ollut normaalia, kunnes…. 

…..kuopus syntyi ja aloin huomaamaan itsessäni todella suuria painovaihteluita viikonkin sisällä. Eli toisin sanoen minuun kertyi todella herkästi nestettä, jonka loitolla pitäminen onnistui ainoastaan todella suurella vesimäärällä, puhutaan siis noin 4 litrasta per vuorokausi. Laihduin, lihoin. Siis jatkuvaa jojoilua kunnes jätin vaaleat viljat pois ja siirryin käyttämään pulliin, leipiin ja kastikkeisiin gluteenittomia jauhoseoksia sekä maissijauhoja ja pastan vaihdoin täysjyväiseen. Eli siis hankkiuduin eroon vaaleasta viljasta. Niin ja leivän vaihdoin myös täysjyvään, mutta enpä ole koskaan mikään suuri leivän syömäri ollutkaan. Koko tuo ruokavaliomuutos toi pienen helpoituksen ja nesteet eivät kertyneet niin herkästi. Nyt tämän kevään aikana aloin taas kiinnittämään huomiota jatkuvaan turvotuksen tunteeseen, sairasteluihin ja väsyneeseen arkeen. Pari viikkoa sitten hakeuduin lääkärin pakeille, oikeastaan koska halusin löytää syyn tälle jatkuvalle sairastelulle. Sain lääkkeen, jota minut määrättiin syömään viikon päivät ennen seuraavaa lääkäriaikaa. Lääke ei tuonut helpotusta. Viime käynnillä aloimme suunnittelemaan täysin uutta ruokavaliota, koska lääkäri epäilee vahvasti että olen edelleen allerginen/herkkä yhdelle tai useammalle ruoka-aineelle. Ja se tai ne ruoka-aineet, joista kehoni ei pidä, pitää kehoni jatkuvassa hälytystilassa ja erittäin herkkänä taudeille. Päätimme lähteä liikenteeseen ruoka-aineesta, joka on todella herkkä allergisoimaan tai aiheuttamaan vatsaoireita, eli maito. Reilu viikko sitten siirryin siis täysin maidottomalle ruokavaliolle, joka siis tarkoittaa etten saa syödä juustoja, suklaata, maitoja, kermoja, jäätelöitä jne.. 

Tämän reilu viikon aikana olen kyllä oikeasti huomannut selkeitä muutoksia olemuksessani. Turvotus on hälvennyt mukavasti pois kehostani ja kaupan soijatuotteiden hyllyjen sisällöt ovat kyllä yllättäneet mut todella positiivisesti. Hyllythän ovat toisin sanoen väärällään maidottomia tuotteita; soijamaitoja (maustettuja ja maustamattomia), kauramaitoja, ruokakermoja, vispikermoja ja jogurtteja. Lisäksi ne maistuvat todella hyviltä! Viikonloppuna bongasin myös jopa maidottoman jäätelön, mutta se oli niin äklömakeaa, että ei varmaan kovin usein tule syötyä kyseistä tuotetta. 

On kyllä lohduttavaa kuulla, että tälle koko hommalle voi löytyä joku noinkin yksinkertainen syyllinen eikä tarvitsisi alkaa syömään mitään lääkkeitä vahvistaakseen vastustuskykyä. Josko se vaikka nyt pääsisi luontaisesti vahvistumaan ja nämä jatkuvat sairastelut loppuisivat. 

image.jpeg

P.S. Toissapäivänä päätin leipoa mansikkakermakakun, jossa pääsin samalla testaamaan löytämääni maidotonta vispikermaa. Ja voi kuulkaa, oli kyllä hyvää eikä kukaan kakkua maistaneista huomanneet minkäänlaista eroa normaaliin maidolliseen mansikkakermakakkuun. Joten, jatkoon!! 

image.jpeg

 

suhteet oma-elama hyva-olo ruoka-ja-juoma