Omenapiirakkaa ja vaniljakastiketta

Näin syksyn kolkuttaessa ovella ja omena kauden ollessa käynnissä, mikä olisikaan parempi jälkiruoka maittavalle päivälliselle kuin itsetehty omenapiirakka ja vaniljakastike? 

Vuosien saatossa on tullut leivottua monen monta omenapiirakkaa, joidenka reseptitkin ovat aina muuttuneet. Useimmiten syynä on ollut se, että pohjasta on tullut aivan turhan kuiva. Nyt olen testailemalla päätynyt todella hyvään, ei liian kuivaan, eikä liian kosteaan, omenapiirakan pohjaan ja sen resepti tulee nyt tässä: 

Omenapiirakka (8 palaa)

200g margariinia
1,5dl sokeria
1 muna
3 dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
0,75dl maitoa
(1tl vaniliinisokeria)
3 keskikokoista omenaa
kanelia+sokeria pinnalle

Sulata margariini ja sekoita yhdessä sokerin kanssa. Lisää jauhot ja sekoita tasaiseksi. Jos haluat ripotella taikinaa piirakan päälle, niin ota tässä vaiheessa sivuun pieni kahvikupillinen taikinaa. Itse en näin tällä kertaa tehnyt, koska kieltämättä unohdin sen tyystin! Tuo kuitenkin mukavaa rakennetta piirakan pintaan. 

Lisää loput ainesosat, voimakkaasti sekoitellen. Sekoita tasaiseksi. Voitele piirakkavuoka ja kaada taikina vuokaan. Viipaloi omenat ja asettele taikinan päälle. Lisää kanelisokeri pinnalle ja paista uunissa 200 asteessa noin 30 min. 

 

 

Omenapiirakan kostukkeena käy niin jäätelö kuin vaniljakastikekin. Meillä harvemmin pakasteen täytteenä on jäätelöä, mutta ainekset vaniljakastikkeeseen löytyy aina. En muista koska viimeksi olisin edes ostanut kaupasta vaniljakastiketta, koska itsetehtynä ja toimivalla reseptillä, siitä saa yhtä herkullista! Tämän osalta en ole lähtenyt kokeilukuurille, vaan olen yksinkertaisesti kokeillut tusinan verta erilaisia reseptejä. Kaikki ovat olleet toimivia, mutta vaniljasokerin määrät reseptin mukaan eivät ole vastanneet laisinkaan, eikä sitä lisäämälläkään makua ole riittämiin tullut. Nyt bongasin DanSukkerin ohjeen, ja tällä makua riitti! 

Vaniljakastike 4:lle (ohje lainattu täältä)

3dl maitoa
1 keltuainen
3rkl sokeria
1rkl perunajauhoja
3tl vaniljasokeria

Mittaa maito, riko keltuainen ja lisää sokeri sekä perunajauho kattilaan. Sekoita tasaiseksi ja kuumenna. Poista kattila välittömästi levyltä, kun seos alkaa sakenemaan. Lisää vaniljasokeri. Jäähdytä ja tarjoile piirakan kera. 
Helppo, yksinkertainen ja maukas!

 

Makoisia herkutteluhetkiä! 

koti ruoka-ja-juoma