Soseiluja asteen karkeammassa muodossa
Vauvan kanssa sosesyömisiä on takana nyt noin 2 kuukautta, jonka aikana on kyllä kaikki mahdolliset maut maisteltu ja todettu kaiken käyvän. Lihaa, kanaa ja kalaakin on syöty jo useamman viikon verran, joten soseilut eivät rajoitu enää vain vihanneksiin tai hedelmiin. Sormiruokailu on tullut mukaan kuvioihin noin kuukausi sitten. Sillä puolella maisteluja on tehty kurkun, omenan ja kananmunan puolesta. Ja hyvin on uponnut!
Nyt kuitenkin viime päivien aikana olemme siirtyneet jo astetta karkeammalle tasolle soseidenkin suhteen. Tässä vaiheessa esikoisen kanssa ei tullut kuuloonkaan, että olisi siirrytty karkeampaan ruokaan. Hänellä oli niin kutsuttu sihtikurkku, eikä täten sietänyt laisinkaan karkeata ruokaa, joten jos ruoasta löytyi yksikin kökkö, tulivat kaikki ruoat kertaheitolla ulos. Karkeampiin ruokiin hänen kohdallaan siirryttiin vasta lähempänä 10 kk:n ikää. Nykyäänkää hän ei siedä yllättäviä kökköjä esim. jogurtissa. Eli nämä kaksi ovat kuin yö ja päivä näiden ruokailuasioiden suhteen.
Soseilut meillä on hoidettu alusta alkaen niin, että kasvissoseet teen itse, liha-, kala- ja kanaruoat vauva syö kanssamme samaa, mutta vain maustamattomana versiona ja hedelmäsoseet ovat kaupasta ostettuja. Jotenkin nuo kaupan soseet ovat varsin vetisiä ja eriskummallisen hajuisia, ja tällä tavalla saa itse vaikuttaa makuyhdistelmiin ja koostumuksiin kasvis- ja ruokasoseiden kohdalla. Hedelmäsoseita en ole edes lähtenytkään kokeilemaan tehdä itse, kaippa sekin onnistuisi, mutta tämä nykyinen tapa käy hyvin. Säästö se pienikin, kun edes osan tekee itse! (Tämä kotitekoinen sose ei esikoisen vauva- aikaan hänelle käynyt, joten tässäkin pieni eroavaisuus.)
Esimerkki päivän ruokailuista:
~7.00-8.00 aamupuuro marjoilla ja maitoa
~11.00 kasvissose ja maito
~14:00 hedelmä ja vettä/maitoa
~17:00 ruokasose ja maito
~19:00-19:30 iltapuuro marjoilla tai hedelmäsoseen jämillä. Maitoa.
Kaikista helpottavinta tässä ruokailussa on juuri se, että vauva syö päivällisen samana ruokana meidän muiden kanssa. Ruokalistaa tehdessä toki joutuu hieman miettimään, että ruoka on mahdollisimman puhdasta, mutta tähän saakka se ei ole tuottanut lainkaan ongelmia. Makkarat ja nakit ovat toistaiseksi poikotissa, juuri niiden korkean suolapitoisuuden takia. Kyllä niitä sitten myöhemminkin ehtii syömään.