875 grammaa ja verot

Rönsy

Juuri nyt meni sadantuhannen tykkääjän raja rikki 875 grammaa -Facebook-sivulla! Sivu on varmasti monille Rönsynkin lukijoille tuttu, mutta lyhyt alustus kuitenkin:

Eräälle pariskunnalle syntyi vauva 30:nnellä raskausviikolla. Isä perusti Facebook-sivun, jolla seuraa keskosvauvansa selviämistä kuvin ja tekstipäivityksin. Se oli tarkoitettu tuttaville, mutta muutamassa viikossa avoimelle sivulle tulikin kymmeniä tuhansia tykkääjiä ja kannustavia kommentoijia. Isä - jonka arvelen olevan someammattilainen - kiitti kunniasta ja päätti tehdä tyttärensä tarinasta jotain enemmän. Hän aloitti yhdessä Lastenklinikan kummien kanssa keräyksen, jolla on tarkoitus hankkia keskoskaappi ynnä mahdollisesti muuta varustusta Suomen lastensairaaloille.

Itseasiassa yksi keskoskaappi jo saatiinkin lahjoituksena keskoskaappivalmistajalta - kas tässä iloinen tiedote - ja rahaa on kertynyt tähän päivämäärään mennessä 76 000 euroa. Lisäksi isä "haastaa yrityksiä mukaan", siis osallistumaan keräykseen esimerkiksi lahjoittamalla siihen tietyn summan jokaisesta ostetusta tuotteesta tietyn ajanjakson aikana.

875 grammaa -sivu on täynnä sydänhymiöitä, kannustusta ja rakkautta. Se on niin positiivinen asia, että minun oli vaikea ryhtyä kirjoittamaan tätä.

Mutta en vaan voi sille mitään, että on aivan karmeaa, jos Suomessa pitää postata alle kilon kokoisen pikkuisen vauvan kuvia Facebookkiin, jotta keskosille saadaan tarpeeksi keskoskaappeja. Se on täysin väärin ja oksettavaa.

Sen sijaan, että esimerkiksi (kuten sivulla kerrotaan)

  • seitsenvuotias lahjoittaa kotitöillä ansaitsemansa kolme euroa keskoskeräykseen
  • rekisteröidymme Ostohyvitys.fi-sivuston käyttäjiksi jotta Ostohyvitys.fi lahjoittaa euron meistä jokaisesta samaiseen keräykseen
  • keskosen isä lausuu, että "sairaaloissamme voi ollakin vaikkapa Angry Birds- tai vaikkapa PIRKKA-merkkisiä keskoskaappeja. Ei ole mitään väliä, lukeeko keskoskaapissa tai muussa elintärkeässä sairaalalaitteessa yrityksen nimi tai logo, kunhan sillä pelastetaan pieniä ihmishenkiä."

olisi meillä kaikilla hälytyskellojen soitava. Muistaako joku vielä verot? Niillähän piti rahoittaa kaikkien suomalaisten terveydenhuolto.

En viitsi alkaa hirveästi luetella yritystukia tai Himasia tai huippu-urheilun muutostyöryhmäraportteja, mutta yksi keskoskaappi maksaa kuulemma 27 000 euroa. Suomella, julkisen terveydenhuollon mallimaalla, yhdellä maailman rikkaimmista valtioista, "ei ole varaa" hankkia riittävästi sellaisia. Ei muuten varmaan ole jatkossakaan, jos nyt turvaudutaan talkoisiin. Sitä paitsi vaippavanhuksilla, heidän omaishoitajillaan, kehitysvammaisilla, päihderiippuvaisilla ja kaikilla rumilla avuntarvitsijoilla menee talkoorahanjaon aikana entistäkin huonommin: he eivät herätä Facebookissa yhtä paljon helliä tunteita ja auttamisenhalua kuin 875-grammainen keskonen. Melkein itkettää tuo Facebook-keräys, mutta eri syistä kuin joitakin muita.

Ai mitä sitten pitäisi tehdä? No vaikka muistaa tämä keskonen seuraavan kerran äänestyskopissa. Soittaa kansanedustajalle ja kunnanvaltuutetulle. Jaksaa kiinnostua yhteisistä asioista ja puolustaa hyvinvointivaltiota ja demokratiaa.

Sekin melkein itkettää, että yritykset ovat näemmä aivan upeita ja mahtavia, jos lahjoittavat keskoskeräykselle rahaa (tai alennuksia). Silloin kun yritykset irtisanovat ihmisiä, tiedotustilaisuuksissa hoetaan, että ei saa unohtaa että yrityksen tehtävä on tuottaa voittoa omistajilleen, mutta hyväntekeväisyyden kohdalla sen ilmeisesti saa unohtaa. Otetaan nyt vaikka Olvi. Se onnistuu hienosti tuossa perustehtävässään. Sen sijaan, että se olisi ostanut kallista mainostilaa sanomalehdestä tai bussipysäkiltä ja maksanut lisäksi mainostoimistolle ja mediatoimistolle, se lahjoittaa omassa mittakaavassaan täysin mitättömän määrän omaa tuotettaan keskoskampanjalle ja saa sillä niin sanottua oikeanlaista näkyvyyttä keskosen isän päivityksessä, näin:

"Ja isot propsit myös OLVI:lle, joka lupasi sairaaloiden vanhemmille 480 pulloa kivennäisvettä näin ensialkuun, jos vaikka suuta sattuisi kuivamaan."

Päivityksellä on 12 300 tykkääjää.

Yhteisöveroa muuten päätettiin juuri laskea neljä ja puoli prosenttiyksikköä.

Edelleen, keskosen tarina on koskettava ja nostan hattua isän tarmokkuudelle elämänsä herkimmillä hetkillä. Ja tarkoitus on läpikotaisin hyvä. Mutta oletteko kuulleet sen vanhan kehitysapusanonnan, että ei pidä kantaa afrikkalaisille vettä vaan opettaa heitä rakentamaan kaivoja? Keräys keskoskaappeja varten on kuin kantaisi vettä afrikkalaisille: lyhyellä tähtäimellä hyvä, pitkällä tähtäimellä vaarallinen.

Heikki Hiilamon kolumnissa puhutaan samasta asiasta mutta Lastensairaala 2017 -keräykseen liittyen:

"Verojen maksamisen ja hyväntekeväisyyden välillä ei tarvitse olla ristiriitaa. Joku saattaa maksaa iloiten veronsa ja sen lisäksi lahjoittaa vielä rahaa hyviin tarkoituksiin. Uusi Lastensairaala 2017 -hankkeen tukiyhdistyksen ja säätiön puheenjohtaja Anne Berner on Perheyritysten liiton puheenjohtajana vaatinut aggressiivisesti verojen alentamista.

Erityisesti ihmettelen Antti Herlinin asemaa sairaalaa rakennuttavan säätiön hallituksessa. Vuonna 2011 Herlin sai osinkoja lähes 55 miljoonaa euroa. Ilman verosuunnittelua niistä olisi tullut maksaa noin 10,7 miljoonaa euroa veroja. Todellisuudessa Herlin maksoi vain alle 0,7 miljoonaa euroa."

Kommentit

Helmi K
sivulauseita

Aivan järjettömän hyvä teksti.

Outiko

Nyt olet asian ytimessä. Kiitos tästä! 

J

Jes! Mahtavasti kirjoitettu.

Kimmo
Ruokasuositus

Kiitti Joanna, taas!

Satu (Ei varmistettu) http://www.salamatkustaja.com

Kiitos!!

- S (Ei varmistettu)

Sama hommahan tämä on esim. kaikkien katastrofirahastojen, hyväntekeväisyyskeräysten ym. kanssa. Niillekin on omat rahoituksensa olemassa, ja jokainen voi niihin lahjoittaa rahaa milloin tahtoo, mutta kun asiaan kohdistetaan kampanja ja se saa mediahuomiota, niin on kaikki tietysti mukana potenssiin kymmenen... No, näitä kampanjoitahan voi tehdä kuka ja mikä taho tahansa, aina ne kannattaa, ja tuskin on keltään pois.

"Silloin kun yritykset irtisanovat ihmisiä, tiedotustilaisuuksissa hoetaan, että ei saa unohtaa että yrityksen tehtävä on tuottaa voittoa omistajilleen, mutta hyväntekeväisyyden kohdalla sen ilmeisesti saa unohtaa." Tämä seikka eniten tässä pännii, että yritykset yrittää kiillottaa omaa kuvaansa, mainostaa ja kampanjoida omia etujaan toisten asialla.

Hosuli
Hömppäblogi

NIINPÄ!!! Olen niin samaa mieltä kuin vain voi olla. Tuo Heikki Hiilamon teksti osui niin ikään naulan kantaan. Hemmetin pelottavaa, jos terveydenhuolto on jäämässä hyväntekeväisyyden varaan.

Lauri
Vapaapäiväkirja

Naulan kantaan! Erittäin hyvin muotoiltu.

Vierailija (Ei varmistettu)

Voisiko siis summata, etta Suomi ei ole julkisen terveydenhuollon mallimaa? Ei kai ole ollut pitkään aikaan. Ihme mantra, kun ei edes pidä paikkaansa.

Vierailija (Ei varmistettu)

Aloita toinen kampanja jossa aletaan ajamaan sinun toivomia asioita. Kyllä miekka on mahtavampi kuin kynä, toimi.

Siri (Ei varmistettu)

Tosi hyvä teksti, asian ytimessä ja sait tiivistettyä sen, mikä aiheutti mulle vilunväreitä kun näin tuon kampanjan mutta mitä en osannut pukea sanoiksi. Olen muutenkin sun fani, oot fiksu, kirjoitat hyvin ja kiinnostavista aiheista ja näkökulmista. Kiitos Joanna!

todella hyvin kirjoitettu teksti, ja ennenkaikkea asiasta! 

Vierailija (Ei varmistettu)

Minusta tämä on järkyttävää luettavaa. Maailma rypee pahuudessa ja kurjien asioiden kanssa. Hyvästä asiastakin saadaan taas huono. Minusta on loistavaa että yrittelijäitä ihmisiä löytyy. Näin kansa saa kohdistaa omia varojaan siihen minkä kokee tärkeäksi ja silloin kun on siihen taloudelliset edellytykset. Verovaroilla hoidetaan paljon sellaista, mihin en itse haluaisi sijoittaa senttiäkään.

Venni (Ei varmistettu)

Tuolla on myös ansiokkaasti pohdittu tätä samaa teemaa: http://leluteekki.wordpress.com/2013/04/05/lastensairaala-kerayksesta/

Kun mun vastasyntynyt oli siellä kuuluisalla K7-osastolla, hoitajat kertoivat, että Lastenklinikka laitteineen ja osaavine henkilökuntineen on ihan Pohjoismaidenkin huippua pikkukeskosten hoidossa. Kuulemma klinikalla on jokin liikuteltava kalusto, joka hyppää käyttäjineen tarvittaessa helikopteriin ja matkustaa mihin päin vaan Suomea tai Pohjoismaita, jos oikein kiperä tilanne tulee vastaan. Korjatkaa, jos mun faktat on päin seiniä - en tiedä juuri mitään pikkukeskosten hoidosta (siellä osastolla hoidetaan myös nelikiloisia ja täysiaikaisia vastasyntyneitä) enkä ollut silloin ihan skarpeimmillani.

En nyt tiedä, kuinka tämä liittyy mihinkään. Mutta jotenkin ihmetyttää, että osaamista on, tietoa ja taitoa on, kalustoakin on, mutta niin vaan lusitaan vanhanaikaisissa ja ahtaissa tiloissa, kun "rahaa ei ole". Hitto vie.

Vierailija (Ei varmistettu)

Itsehän en "tykkää" tuosta sivusta aivan samasta syystä. Eli kiitos tästä kirjoituksesta!

On hienoa, että ihmiset haluavat auttaa. On hienoa, että isä jakaa ajatuksiaan ja haluaa auttaa. Toivon heille kaikkea hyvää.

Missään nimessä en kuitenkaan halua tukea sitä, että tällaisten perusasioiden hoitaminen siirtyisi hyväntekeväisyyden harteille. Ei käy.

Leluteekin Emilia (Ei varmistettu) http://leluteekki.wordpress.com

Asiaa, itsekin kirjoitin pari päivää sitten tuosta Lastensairaala-keräyksestä. Mua häiritsee eniten se, mikä sitä julkista rahoitusta viivyttää. Kenen intresseissä on ajaa julkista terveydenhoitoa yksityisellä rahalla rahoitettavaksi?

Birre (Ei varmistettu)

Juuri tuan takia en siitä olekkaan tykännyt. Todella hyvä teksti!

Minna B (Ei varmistettu)

Idealisti minussa ymmärtää tämän pointin täysin. Realisti minussa sanoo, että rautaa on taottava kun se on kuumaa. Rahaa annetaan helpoiten, kun sen saajalla on kasvot. Ihmisillä on tarve tehdä hyväntekeväisyyttä. Jos rahaa ei yksinkertaisesti tule veroista, kerätään ne muuten. Lopputulos on sama.

Tässä kohtaa näen, että peiliinkatsomisen paikka ei ole niinkään rivikansalaisella tai keskosen isällä, vaan poliitikolla, joka näistä asioista on päättämässä. Itse annoin keräykseen pari ropoa, mutta mietin taatusti asiaa myös seuraavissa vaaleissa.

Vierailija (Ei varmistettu)

Mutta toisaalta: onko hyväntekeväisyyden tekeminen vain yritysten ja rikkaan väen "etuoikeus"? Tavallinen kansa haluaa yleensä tietää aika tarkkaan, mihin omat vähät lahjoitukset ja rahat käytetään, ennen kuin he lahjoittavat rahaa. En näe asiassa mitään väärää, kun rahaa kerätään tällä tavalla. Näin jokainen, joka tahtoo, saa osallistua, ja rahan käyttökohde on selkeä. Tietty ei pidä unohtaa verovarojen käyttötarkoitusta.

-SuperJii- (Ei varmistettu)

http://www.talouselama.fi/minavaitan/julkisia+menoja+on+liikaa/a2177299

Luepa toi. Sitten lue vaikka tämä, http://www.hs.fi/politiikka/Poliittisten+nuorisojärjestöjen+avustuksista+syntyi+heti+riitaa/a1365472127602 ja mieti vähän lisää.

Siellä nimenomaan sellainen poliitikko, joka edustaa näitä heikkoja ja vähävaraisia, on jakanut toisille broilereille aika monen sadan keskoskaapin verran rahaa.

Mielestäni olet pahasti väärässä kritisoidessasi yritysten halua vähentää verotustaan. Mitä matalammat verot, sitä enemmän jää käytettäväksi rahaa vaikka hyväntekeväisyyteen. Minä en tiedä sinusta, mutta jos minulla on käytettävissäni 100 euroa ylimääräistä, annan sen ennemmin lastensairaalalle kuin Kokoomus-, demari-, kepu- tai vihreille nuorille.

Ongelma ei ole, etteikö Suomessa maksettaisi riittävästi veroja (kyllä maksetaan). Ongelma on se, mihin niitä käytetään.

Vierailija (Ei varmistettu)

Ihmisten aivot valahtavat märän kakun tasolle, kun kyseessä on lapsi. Kyllä heikoimpia pitää auttaa, en ole sitä kieltämäänkään, mutta juuri tämä takia se tuo hyväntekeväisyys saa saman limaisen hehkun kuin aborttien puolustajille; tärkeämpää se potentiaali kuin ne olemassaolevat tapaukset. Yksikään lapsi ei pyydä syntyä maailmaan, mutta silti niitä ollaan innoikkaimpina auttamassa. Jokainen olemassaoleva ihminen, joka taistelee oman olemassaolonsa takia juuri tästä syystä, sopii unohtaa jonnekin systeemiin sillä verukkeella, että kun ovat jo sen verran isoja kuin pieni, herttainen lapsi.

Kiitoksia tästä kirjoituksesta, ihmisten pitäisi havahtua enemmän inhimillisyyden itsensä nimissä kuin vain sen, miten vaikuttaa muiden silmissä.

Helenainen (Ei varmistettu)

Naulan kantaan.

Kun verorahoja ja hyväntekeväisyyttä sotketaan, pahimmillaan veroista tarjottavat budjetit vähenevät samassa mittasuhteessa sen kanssa, mitä hyväntekeväisyydellä on saatu kerättyä. Näin siksi, että eihän lastensairaala tarvitse koko summaa verorahoista, kun on jo osan muualta saanut - samaa nähdään esimerkiksi järjestömaailmassa jatkuvasti. Eli voi hyvinkin olla, että pitkässä juoksussa tälläkään hankkeella ei saada kasaan ylimääräistä rahaa, vaan nekin 7-vuotiaan lahjoittamat viikkorahat menevät valtion hyödyksi budjettien pienentyessä.

8kk pojan äiti (Ei varmistettu)

Hyvin kirjoitettu, ja herätti minutkin horroksesta ajattelemaan asiaa! Verovarat, niitä kerätään kansalta tuhkienkin seasta, mutta missä ne oikeasti näkyy?!

Toni (Ei varmistettu)

En nyt ihan ymmärrä tätä kirjoitusta.

Mikä on sinusta sitten hyväsyttävä hyväntekeväisyyskohde? Pitäisi sitten "kieltää" jotenkin kaikki tärkeisiin asioihin kohdistuva hyväntekeväisyys kuten keskoskaappi ja lastensairaalakeräys ja sallia ainoastaan marttakerhot, partiolaiset ja urheilijoiden pelimatkat? Entä nenäpäivät ja nälkäpäiväkeräys - eihän se kuulu sivistyneesen maailmaan, että jotkut kärsii nälästä - eikös sekin pitäisi ottaa veroista ja lopettaa keräykset?

Kaikki on varmasti samaa mieltä, että verovaroilla keskoskaapit ja lastensairaalat pitäisi hoitaa, mutta jos ei ole hoidettu, niin on tämä varmasti tehokkain tapa. Lisäksi pitää muistaa, että kun veroina raha kerätään, niin ennenkuin raha on mennyt keskoskaappiin, niin siitä on varmaan 70% hävinnyt veronkeräykseen, ministeröihin, neuvotteluihin, budjetointien laadintoihin, kilpailutuksiin ja hankintaprosesseihin. Nyt rahat menee 100%:sti ihmisten haluamaan tarjoitukseen ja nopeasti. Toki maailmassa on varmaan niitäkin, että on vaan hyvä että byrokratia syö suurimman osan kansan varoista.

Vierailija (Ei varmistettu)

Kirjoituksella on erinomainen pointti. Silti se sai minut surulliseksi. Noin paljon ihmisiä tahtomassa hyvää, noin paljon ihmisiä liikkeellä, tällä kertaa pienten puolesta ja sitten aletaan kritisoida, että se on jotenkin väärin.

Tapauksen isä ei selvästikään ole politiikan tai markkinoinnin taitaja, tai edes yhteiskunnallisten syy-seuraussuhteiden tuntija. Hän on ilmiselvästi myös täysamatööri tämän suuren massa edessä, jota tahtomattaan alkoi liikuttaa (tarkoittihan sivun ensin vain muutamalle kymmenelle tutulleen). Koko toiminta vaikuttaa hellyyttävän kansantajuiselta. Mutta juuri siksi se ihmisiä liikuttaa! Ihmiset kokevat voivansa vaikuttaa yhdessä. Ja nykyajan kansalaisaktiivisuus tapahtuu netissä.

Kansalaistoiminta aktivoituu silloin, kun sitä eniten tarvitaan ja silloin kun julkisen sektorin tuki ei riitä tai sen toiminta menee kansalaisten mielestä väärään suuntaan.
Eli onneksi tämä keissi. Onneksi meillä on aktiivisia kansalaisia!

Hyväntekeväisyys (Ei varmistettu)

Itseasiassa näistä rahoista ei mene 100% hyvään tarkoitukseen. Lastenklinikoiden Kummit ry organisaatio syö varmasti sievoisen summan oman yhdityksen palkkoihin ja kuluihin.

Helenainen (Ei varmistettu)

Edelliselle vierailijalle kommenttina: mielestäni kirjoittaja toi tekstissä hyvin esiin sen, että kunnioittaa tapauksen isän toimia. Kritiikki kohdistui enemmän nykysysteemiä kuin yksittäisiä auttajia kohtaan. Ymmärrän että tekstistä voi kuitenkin tulla surullinen olo - minulle se surullinen olo tuli siinä vaiheessa kun kampanja alkoi ja ihmiset lähtivät mukaan auttamaan. Kutsuttakoon sitä inhorealismiksi vai miksikä, on harmi seurata vierestä kun ihmiset tekevät toisilleen karhunpalveluksia: asia on hyvä, auttamisenhalu on hyvä, mutta se taju puuttuu kokonaan, että ikään kuin "väärässä paikassa" auttamisesta voi tulla kauaskantoisesti ikäviä seurauksia, joita ei välttämättä ajattele lahjoittaessaan pienen summan hienoon tarkoitukseen.

Enkä sano, etteikö aihe olisi hyvä. Surulliseksi tekee se, että kaikki ne muut apua tarvitsevat, vähemmän mediaseksikkäät tahot (kuten jossain esimerkkinä mainitut kehitysvammaiset alkoholistivanhukset) eivät herätä kansalaisissa yhtä kovaa auttamisen halua.

Voi miten toivoisinkaan että aktiiviset kansalaiset katsoisivat kokonaiskuvaa askeleen pidemmälle ja lähtisivät ajamaan muutoksia, joiden avulla päättäjät joutuisivat tosissaan kuuntelemaan kansalaisten mielipiteitä, verorahat saataisiin käytetyksi tehokkaammin ja paremmin, ja sitä kautta apua tarvitsevat tahot voisivat paremmin. Mutta ehkä se on vielä utopistinen toive.

Vierailija (Ei varmistettu)

Suomen sote-budjetti on ensi vuodelle 12,6 mrd. Luulen että kysymys on enemmän terveydenhuoltoalan surkeasta johtamisesta, businesosaamisesta yleisestä hälläväliä-asenteesta yhteisten rahojen käyttämiseen kuin yhden keskoskaapin hinnasta.

Vierailija (Ei varmistettu)

Turhaan tuota OLVIa dissailet, huolimatta mitä uskot, kyseessä ei ollut mainoskikka vaan täysin hyvästä sydämestä toteutettu lahjoitus. Tiedän tämän koska satun tuntemaan henkilön joka tuosta päätti, hänellä itsellään on neljä lasta ja suurin sydän jonka tiedän. Aihe oli muuten asiaa, mutta joskus ensimmäinen johtopäätös ei ole se oikea.

Paavo (Ei varmistettu)

Miksi ei keräisi rahaa myös näinkin. Ihmiset tykkäävät antaa henkilökohtaisesti, ei verojen kautta epämääräisesti ja pakolla. Jos jonkun asian saa hoidettu yhteishengellä ja talkoilla niin miksi sitä ei tekisi?

Verorahoja menee varmasti epäolennaisiin asioihin. Jos keskoskaapin hinta on tuo 27 000 tuhatta, niin sellaiset rahasummat häviävät helposti terveydenhuollon huonoon hoitamiseen. Ehkä yksityinen terveydenhuolto allokoisi resursseja, manageroisi työtunteja, hallinnoisi tehokkaammin.

"Sitä paitsi vaippavanhuksilla, heidän omaishoitajillaan, kehitysvammaisilla, päihderiippuvaisilla ja kaikilla rumilla avuntarvitsijoilla menee talkoorahanjaon aikana entistäkin huonommin: he eivät herätä Facebookissa yhtä paljon helliä tunteita ja auttamisenhalua kuin 875-grammainen keskonen."

En ole tästä lainkaan varma. Se, että elokuvateatterit pyörivät ilman julkista tukea, ei tarkoita että jää vähemmän rahaa teattereiden tukemiseen. Vai tarkoittaako?

Kyse ei ole veroprosentista, vaan resurssien allokoinnista. Sitä ei korkeilla veroilla tehdä tehokkaasti. Parempi terveydenhuolto, josta myös keskosten hoito on saanut nauttia, vaatii talouskasvua.

Vierailija (Ei varmistettu)

Mä kyllä sen verran haluisin kanssa sanoa, että tää kyseinen isähän ei edes alunperin ollut koko keräyksen alulle panija, vaan kyseisillä facebook sivuilla alkoivat seuraajat kyselemään, että mihin vois lahjottaa jos tahtoo. Niiden kyselyjen seurauksena ko. isä alkoi selvittämään asiaa ja koko jutusta tuli sen myötä näinkin massiivinen media-keräys-tempaus. Ja onhan sitä huonompiinkin kohteisiin rahaa lahjoitettu.. nim. 5 € savuna ilmaan päivässä..

Vierailija (Ei varmistettu)

Kiitos kun toit asian esille näinkin. Oletko kenties saanut kipinän kirjoittamiseen täältä: http://unelmiajamurheita.blogspot.fi ? :)

Joka tapauksessa hyvä teksti!

Lastenkilinikoista (Ei varmistettu)

Lastenklinikoiden kummit keräävät yksityistä rahaa. vuonna 2011 2,1 milj euroa. tästä henkilökuluja n. 400000 € ja sivukuluja 200000 €. Jos tämä jäljelle jäävä raha jaetaan tasaisesti viidelle sairaalalle, jäisi jokaiselle annettavaksi 300000 euroa. Hussin uuden lasten sairaalan kustannusarviot ovat n.160 miljoonaa. Tällä menolla Helsinkiin saadaan uusi lastenklinikka kummien avustuksella vuonna 2546.

Asia on todella hyvä, mutta olen aina vierastanut tällaista mallia jossa julkiset henkilöt ( mm Hjallis Harkimo, Teemu Selänne) asettuvat tällaisen tunneherkän asian keulakuviksi.

Jos esimerkiksi Teemu haluaisi olla oikeasti hyväntekijä, hän nauttisi vaikka reilua mediaanipalkkaa (80 000 € vuodessa ) ja lahjottaisi lopun summan Klinikalle. Vuonna 2011 summa olisi ollut 6700000 euroa.

Vierailija (Ei varmistettu)

Sekä kirjoittaja että kommentoijat ehdottavat keinoksi yhteiskuntavaikuttamista ja äänestämistä. Pyydetään ”katsomaan askeleen pidemmälle ja lähtemään ajamaan muutoksia, joiden avulla päättäjät joutuisivat tosissaan kuuntelemaan kansalaisten mielipiteitä ja verorahat saataisiin käytetyksi tehokkaammin ja paremmin”. Tekisin itse mielelläni niin, jos tietäisin miten. Arvostan todella niitä, jotka vaikuttamisella saavat todellisia muutoksia järjestelmiin aikaan. Otan mielelläni KONKREETTISIA KÄYTÄNNÖNVINKKEJÄ vastaan, pelkkä äänestäminen ei tähän riitä.

Kookos (Ei varmistettu)

Menee hitusen aiheesta ohi, mutta mitäs mieltä olette tästä:

http://www.facebook.com/LaranTarina?ref=ts&fref=ts

Sivu on perustettu jotta "saataisiin aikaan vertaistukea vanhemmille". Eikö kuitenkin lapsellakin ole oikeus yksityisyydensuojaan? Tuntuu että noissa Facebook-ryhmissä ja sivuissa liikutaan todella harmaalla alueella...

Itsekin yrittäjä (Ei varmistettu)

Joskus näitä kirjoituksia lukiessaan tulee olo, että tässä yhteiskunnassa on suorastaan huutava vääryys olla yrittäjä, työllistää muutama kymmenen ihmistä ja kaiken huipuksi jopa maksaa itselleenkin palkkaa! Moni yhteisöveron alennusta kauhisteleva ei ota huomioon sitä seikkaa, että jossain yrityksessä se verotuksesta kertynyt säästö avaa työpaikan töitä tarvitsevalle.

Mikä idea on yrityksellä, jos sen omistaja / omistajat eivät itse saa palkkaa? Monesti unohdetaan mm. se tosiasia, että yrittäjät maksavat itse Yel eli yrittäjäeläkettä. Yrittäjä-statuksella olevat ihmiset saavat siis juuri sen maksamansa mukaisen summan perusteella kela-korvauksia, sairauspäivärahoja yms.

Vanha klisee on, että kun rikkaat rikastuu, niin köyhät köyhtyy. Miettikääs asiaa: Jos veroeurot vähenee (kun "rikkaat köyhtyvät), mitä tapahtuu köyhemmälle kansanosalle?

On myös sanonta, kannettu vesi ei kaivossa pysy. Vaikka kaikille täysikäisille kansalaisille maksettaisiin sama määrä rahaa (esim. kansalaispalkkana tai muuten), kuukauden kuluttua jo ensimmäiset olisivat polttaneet rahansa taivaan tuuliin, vuoden kuluttua vielä useampi. Mutta rahat olisi jo jaettu - kuinka sitten jatkettaisiin? Edelleenkö pyydetään niiltä, jotka olisivat esimerkiksi sen parjatun verosuunnittelun kautta saaneet rahan tuottamaan ja liikkumaan (tärkeää markkinataloudessa).

Helena123 (Ei varmistettu)

Todella hyva teksi. Meidan pitaa puolustaa suomalaista hyvinvointiyhteyskuntaa seka laaduksta ja edullista terveydenhuoltoa. Taalla Englannissa oikeistokonservatiivit ovat pikkuhiljaa yksityistamassa NHS (National Health Service):n samaan aikaan kun mm. haluavat poistaa vammaisilta kansanelakkeen. Etta tallaista sivistyneisyytta yhdelta maailman rikkaimmilta valtioilta.

Pian sairaiden ja heikkojen ihmisten pitaa ilmeisesti luottaa siihen etta suurilta yrityksilta ja miljonaareilta riittaa empatian rippeita heidan huoltamiseen hyvantekevaisyysvaroin. Valtiolla ei tassa tulevaisuudessa ole enaa tilaa, eika nakojaan inhimillisyydellakaan. Kauhulla mietin vain etta mita tapahtuu vahemman mediaseksikkaille kohteille, kuten kehitysvammaisille.

OIKEUS on hyvantekevaisyyden vastakohta. Meilla kailla on oikeus saada hyvaa hoitoa verovaroin tuetulta terveydenhoitolaitokselta, eika kenenkaan tulisi joutua anelemaan hyvantekevaisyytta niin perusteellista asiaa kuin omaa tai lapsensa terveytta puolustaakseen.

Vierailija (Ei varmistettu)

Mielestäni tätä hyväntekeväisyyskampanjaa ei tulisi sekoittaa samaan lauseeseen verojen kanssa. Jos kampanjan lähtökohtana oli ihmisten hyväsydämisyys ja pyyteetön halu lahjoittaa hyvään tarkoitukseen, pidettäköön se erossa valtion verorahojen käyttöön liittyvistä asioista?

Anelu ei myöskään ollut osana kampanjaa, isähän moneen otteeseen on korostanut sitä, että heillä asiat kaikesta huolimatta hyvin ja on kieltäytynyt kaikista heille tarjotuista lahjoituksista. Kuitenkin tarttunut mahdollisuuteen, oman "sairaalaelämänsä" ohella, aloittaa kampanjan, jolla kerätä varoja tarpeeseen ja haastanut yrityksiä mukaan tavalla, joka voi helpottaa sairaalassa olevien lasten, sekä vanhempien arkea.

Hatunnosto isukille. Minusta tätä pitäisi jopa katsoa niiden vaaleanpuneisten lasien läpi, vaikuttavaa mitä voi saada aikaiseksi.

Asia erikseen, valtion verorahat. Niiden suhteen voidaan ne vaaleanpunaiset lasit heittää pois ja tarkastella asiaa uudelta kantilta.
Tekstisi osuu asian ytimeen siltä osin. Mielestäni se asia pitäisi kuitenkin nostaa esille toista reittiä, ei hyväntekeväisyyteen nojaten.

Itse kukin sen päättää, mikä ketäkin Facebookissa koskettaa. Tuskin kukaan vähemmän tärkeämpänä asiana vaippavanhuksia, heidän omaishoitajiaan tai kehitysvammaisia pitää. Mutta kuinka usein heidän vanhempansa tai muut lähisukulaisensa ovat voittoa tavoittelemattomasti perustaneet Facebookiin ryhmää, joka tarkoittamatta leviää käsiin ja aiheuttaa vastaavanlaisen hyväntekeväisyysryöpyn?
Surullista, kuinka siellä näkee levitettävän kuvia, joissa vanhusten vuodeosastoja verrataan vankilan selleihin, ja todetaan, että vangeilla on paremmat oltavat. Väittäisin, että asia on paljon esillä, mutta mitä sillä tehdä? Odotammeko uutta ryhmää ja hyväntekeväisyysryöppyä?

Vierailija (Ei varmistettu)

Kyllä itse koen saavani verorahoille hyvin vastinetta. Jos vuosittaiset tuloni olisivat kuusinumeroisia, niin saattaisin ehkä olla toista mieltä. Ppidän aivan itsestään selvänä asiana sitä, että kaikille ei voida kaikkea tarjota, vaikka niitä veroja maksetaankin. Suomen valtion budjettialijäämä taisi tänävuonna olla 6,6 miljardia euroa. Tuleeko yllätyksenä, jos jostain säästetään ja kaikkea ei saada?

Vierailija (Ei varmistettu)

On se jumankauta, että ei löydy rahaa uutta lastensairaalaa, terveydenhuollon elintärkeitä laitteita tai vanhusten ja vammaisten huoltoa varten, mutta kaiken maailman huuhaa-komiteoille kyllä aina jostain löytyy pätäkkää! Olin itse reilu parikymmentä vuotta sitten lastenklinikan pieni potilas ja nykyään täysin terve, mutta miten mahtaisi käydä nykyisillä resurssien jaoilla...
Tänänkin Hesarissa uutisoitiin, että sokea kehitysvammainen joutuu maksamaan Yle-veroa, vaikka ei voi edes millaan tavalla hyödyntää koko lafkan palveluita.

Miten tän maan prioriteetit voi olla näin pielessä!?!

(Ei varmistettu)

Mitä vikaa on kerätä rahaa sosiaalisen median avustuksella?

kahden keskoslapsen äiti (Ei varmistettu)

Olipa vaan niin vankkaa asiaa!!! Jos tämän suuntauksen annetaan jatkua (=verot alas, palvelut lahjoittajien lompakosta), kohta joku litmanen, selänne tai herlin tai mikä tahansa säätiö korvamerkkaa lahjoituksensa koskemaan tiettyä ihmisryhmää tai ainoastaan hesalaisia tai ainoastaan suomenkieltä äidinkielenään puhuvia tai jotain muuta vastaavaa. Arvata vaan saattaa, että lahjoittaja korvamerkkaa roposensa omien arvojensa mukaan.

Keskoskaappia ei saisikaan käyttää down-vauva. Kaapin käyttöoikeus olisi ainoastaan kaikkiin raskauden aikaisiin seuloihin ja abortteihin lupautuneiden vanhempien vauvoilla. Tupakoiville tai ylipainoisille olisi omat julkisin varoin kustannetut luukkunsa sairaalan takapihalla. Koulussa ilmaiset kynät jaettaisiin kiitettäviä numeroita kotiinsa kantaville lapsukaisille. Korvamerkitty erityisopettaja olisi vain akateemisen loppututkinnon suorittaneiden vanhempien lapsia varten. Koulumatkat kustannettaisiin vain... Koulun retkille saisivat osallisuta vain... Tukiopetusta annetaisiin ainoastaan... Kouluterveydenhoitaja ottaisi vastaan vain normaalipainoisia lapsia.....

Apua!!!!!!!!!!!! Haluan kuitenkin vielä uskoa julkisin varoin kustannettuihin palveluihin.

realisti (Ei varmistettu)

Vero ja demarit ja vasurit ovat helvetin rakentajia. Mutta niitähän te tampiot äänestätte.

Julkisille palveluilla ei saa mitään vastinetta maksetuille veroille. Joten turhaa edes pohtia kuinka sitä ja tätä. Vain tyhmä, yksinkertainen uskoo että hyvinvointiyhteiskunta toimii.

Idealistit pitäisi viedä saunan taakse ja laittaa suonikas suuhun.

hyvat ihmiset (Ei varmistettu)

En ole politiikan enka talouden asiantuntija. Mutta onko oikesti asia niin, etta hallitus leikkaisi terveydenhuollon budjettia sen perusteella kun kerran sairaala on jo rahaa hyvantekevaisyydeesta saanut? Onko valtio vahentanyt ulkomaanavustuksista sen prosentin mita esim. Nenapaivalla on keratty?

Etta suomeen tulisi amerikkalainen systeemi, hyvantekevaisyydella ja vakuutuksella saat palvelua?

Oikeesti?

uskomatonta (Ei varmistettu)

En ole politiikan enka talouden asiantuntija. Mutta onko oikesti asia niin, etta hallitus leikkaisi terveydenhuollon budjettia sen perusteella kun kerran sairaala on jo rahaa hyvantekevaisyydeesta saanut? Onko valtio vahentanyt ulkomaanavustuksista sen prosentin mita esim. Nenapaivalla on keratty?

Etta suomeen tulisi amerikkalainen systeemi, hyvantekevaisyydella ja vakuutuksella saat palvelua?

Oikeesti?

Vierailija (Ei varmistettu)

Sairaalassa varmasti tiedetään hyvin, kuinka paljon keskimäärin päivässä syntyy vauvoja, ja kuinka suuri osa keskimäärin niistä on keskosia, jotka vaativat kaappihoitoa. Kaappien lukumäärä mitoitetaan tämän mukaan, aika kallista se kuitenkin on pitää kaappeja tyhjilläänkään, ihan samanlaista verovarojen huonoa kohdentamista sekin on kun jättää kaappi ostamatta, sillä ne varat voisi käyttää paremmin jossain muualla. Toinen vaihtoehto on, että kaappien pitää olla siinä määrin mobiileja että niitä voidaan tarvittaessa siirrellä sairaaloiden välillä.

Ei verovaroja voi erityisesti vaatia kohdennettavaksi johonkin tiettyyn kohteeseen, siitähän tulisi vain kaaosta kun kaikki haluaisivat ensin että verotetaan jotain mikä ei koske itseä ja sitten verovarat laitettaisiin kohteisiin jotka koskevat itseä.

Ja ellei OLVI nyt erityisesti lahjoittanut kivennäisvesiä markkinointibudjetista, niin se haaskasi osakkeenomistajien rahoja, onhan voitoista jo maksettu verot joilla tällaiset pitäisi kustantaa.

Turre (Ei varmistettu)

Pahat, pahat yritykset. Hyi olkoon kuinka ne kehtaavat!!!

HäivähdyksiäPiia (Ei varmistettu) http://haivahduksia.blogspot.fi

Erittäin hyvä kirjoitus!! Rohkea ja kestusteluahan se saakin herättää suuntaan jos toiseen :)

Aarnikotka (Ei varmistettu)

Tosiasia vaan on se, että tieteen kehittyessä löytyy koko ajan monimutkaisempia hoitomuotoja sairauksiin, jotka olisivat vielä 30 vuotta sitten tappaneet. Samalla kuitenkin lääkkeet ja tekniikka muuttuvat yhä kalliimmiksi. Jossain vaiheessa tulee vastaan raja, missä verovaroin ei voida kustannuksia kattaa. Verojakaan ei voida loputtomiin nostaa eikä talous kasva riittävän nopeasti verotaakan suorittamiseksi. Tässä vaiheessa on pakko pyytää yksityisiä lahjoituksia taikka olemme tilanteessa, missä hoitoa olisi tarjolla, mutta siihen on mahdollisuudet vain kaikkein varakkaimmilla.

Yrittäjä (Ei varmistettu)

Jos valtio ei hoida hommiaan hyvin, niin ainakin tällä tavalla lahjottamalla pystyy vaikuttamaan mihin sitä rahansa menevät. Valtio ja kunta laittavat verotulot siihen mihin haluavat. Lahjoituksensa kukin saa tehdä siihen mihin haluaa. Valtion päätöksiin vaikuttaminen vie pitkän aikaa, joskus jopa kymmeniä vuosia. Nyt on tehtävä tähän hetkeen sopivia päätöksiä ja niihin tulevaisuuden päätöksiin voidaan vaikuttaa myös nykyisillä tukikohteilla.

Kaikki me maksamme veroja valtion määrittelemällä tavalla. Siihen ei voi vaikuttaa tai joutuu muuttamaan joko ulkomaille tai ennen pitkää vankilaan. Lisäksi me yrittäjät luomme työpaikkoja, mahdollisuuksia hankkia tavaroita ja palveluita, myös sairaaloihin. Vaikka joissain paikoissa on irtisanottava väkeä turvatakseen lopuille työpaikan. Vero-optimoinnissa "säästyneillä" varoilla luodaan sijoittamalla lisää uusia yrityksiä ja työpaikkoja muualle, kun ne on nostettu verotettuina ulos. Vaikka ihminen käyttäisi kaikki saamansa osinkotulot ostamalla itselleen tavaroita tai palveluita, menee niistäkin ALV. Vaikka hän ei käyttäisi rahojaan, menee niistä silloinkin vero korkojen ja tuloutettujen tuottejen osalta. En tunne ketään, joka nostaisi miljoonien osingon viedäkseen sen rahana kotiinsa ja pistääkseen patjan alle arvoaan menettämään. Ei ne osingot mihinkään katoa,vaan ne pistetään takaisin yhteiskuntaa hyödyttämään.

Pages

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.