Kartalla seksistä

Katsoin juuri seksivalistusta. Melko pitkästä aikaa.

rfsu.jpg

Suomessa esiteltiin yleisölle eilen RFSU:n uusi koululaisten seksivalistusvideo Kartalla seksistä. Uutisten mukaan reaktiot olivat varsin positiivisia. Eteenpäin on menty sitten pelottelun ja taudeilla uhkailun, todettiin siellä täällä.

Uutisissa ei kerrottu, että video on alunperin ruotsalainen, mutta se on kyllä helppo päätellä: siinä on mukana niin paljon erivärisiä ihmisiä ja homoseksuaalisuus on niin luonnollinen asia. Katsoessani ruotsinkielistä versiota (joka löytyy netistä toisin kuin suomalainen) mietin, että mitenköhän suomennoksessa on käsitelty immenkalvoasia. Nimittäin Ruotsin RFSU päätti jokunen vuosi sitten, että immenkalvo, mödomshinna, on huono, patriarkaalinen sana ja keksi tilalle neutraalimman, slidkrans eli, khrm, emätinkranssi. Olisipa kiinnostava tietää, esitelläänkö tämä uusi termi nyt suomenkielisessä opetusvideossa. Jos joku on nähnyt sen niin kertokoon.

rfsu2.jpg

Mutta eivät kaikki ruotsalaisetkaan ole arvoliberaaleja. Niinpä viime vuonna, kun  Sex på kartan sai Ruotsin-ensi-iltansa, mediassa ja netissä keskusteltiin muun muassa siitä, että

Osa noista kirjoituksista on vauhkoilua, mutta osassa on minusta pointtinsa, ja odotan kiinnostuneena, syntyykö tästä keskustelua myös Suomessa. Luulisin että syntyy. Olemmeko me suomalaiset kollektiivina niin liberaaleja, että haluamme esitellä yläasteikäisille kaikki tietämämme seksitekniikat? Ja jos joku ei ole ihan niin liberaali, niin onko hänen sitten kiellettävä lapseltaan koulun seksivalistus?

(Kuva: RFSU)

Kommentit (42)
  1. Jeps, kuten sanoin, huonokin seksivalistus voittaa valistuksettomuuden. Mutta kymmenen ehkäisypilleriä ennen seksiä on jo aika extremeä!

  2. Jälkiheränneenä tähän postaukseen haluaisin minäkin kommentoida aihetta hieman. Yksi nimettömistä vierailijoista kommentoi videota näin:

    ”Btw, ihmiset ovat tähänkin asti keksineet ihan itse, mitä he sängyssä haluavat puuhata ja mitä eivät, ja ilman, että sitä on koulussa kädestä pitäen opetettu.”

    Tällaisia kommentteja on jotenkin vaikea ymmärtää. Totta kai ihmiset ovat vuosituhansien aikana osanneet ilman valistustakin lisääntyä, mutta tänä päivänä seksi on kuitenkin niin paljon enemmän.

    Itse asun maassa, jossa seksuaalivalistusta ei nuorille anneta koulun eikä vanhempien taholta lainkaan. Indonesia on maailman väkirikkain muslimivaltio, mutta alue, jossa asun, on kristitty. Seksi on tabu, siitä ei puhuta, mutta kaikki sitä kuitenkin harrastavat. Teiniraskaudet ovat arkipäivää, sillä kukaan ei ole kertonut, mistä tulee raskaaksi. Parikymppiset nuoret miehet puhaltelevat kondomeista ilmapalloja ja kaksvitoset naiset popsivat kymmenen ehkäisypilleriä ennen seksipuuhiin ryhtymistä tietämättä paremmasta. Moni nuori tyttö luulee, ettei voi tulla raskaaksi, jos ei ole naimisissa. Ja näistä moni tulee raskaaksi aivan liian nuorena ja naimattomana (joka on perheelle häpeä) ja itkien selittävät, etteivät tienneet. Himot ne on hiirelläkin ja vaikka kasvatus kieltää esiaviollisen seksin, harva on enää neitsyt astuessaan alttarille. Ja liian usein raskaus on juuri avioliiton syy.

    Tosin tässä maassa homoseksuaalisuus on edelleen rikos, että ehkä en voi verrata kahta täysin erilaista kulttuuria toisiinsa. Mutta totean vain, että asioista on hyvä puhua avoimesti ja parempi puhua vähän liikaa kuin vähän liian vähän. 

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *