Luokan häiriköistä

Opettaja-aiheesta vielä. Näittekö tämän sunnuntain Hesarissa? Anna-Stina Nykäsen kolumni sivusi juttuani:

Uudessa Imagessa vanhemmat leimataan koulun häiriköiksi. He terrorisoivat Wilman kautta opettajia. 

Uskon sen. Vanhemmissa on outoja tyyppejä. Entä opettajissa? Mitä luulette, että opettajat Wilmaan kirjoittavat?

Kas, täsmälleen samoin kommentoi blogiini ja sähköpostitsekin eräs isä silloin, kun olin aloittamassa jutuntekoa. Hänellä oli varsin ikävät kokemukset lapsensa koulunkäynnistä, enkä yhtään ihmettele, että otti päähän opettajien uhriuttaminen. Vastasinkin hänelle – terveisiä vaan – että tässä on toki jutun ja tärkeän keskustelun aihe. Minulla nyt vaan oli tällä kertaa eri näkökulma, tärkeä sekin. (Joskin kirjoitin juttuni kieli korostetun keskellä suuta. Koska kaikki vanhemmat eivät ole häiriköitä eivätkä kaikki opettajat viattomia uhreja.)

im200_luokan_uudet_0.jpg

Tämä oli ennen Alppilan koulun sekoilua. Sittemmin opettajauhreja on puolustettu lööpein ja adressein. Viimeksi viime viikon Suomen Kuvalehden kannessa kysyttiin, ”onko kuri löystynyt”.

Koko tämän kevään koulukeskustelu noudattelee erittäin tyypillistä nykymediakeskustelun kaavaa. Tämä ei ole mitään viestinnän laitoksen oppeja vaan ihan oma teoriani:

  1. Kuohuttava yksittäistapaus
  2. Kansa raivostuu.
  3. Yksittäistapaus yleistetään. Koulumaailmasta löytyy yhä enemmän opettajauhreja (ja löytyyhän heitä, se on ihan totta, kuvaan vain keskustelun kulkua).
  4. Maahanmuuttokriitikot heräävät. (En viitsi linkata mutta surffaamalla löytyy.)
  5. Nyt puhuu yksittäistapauksen toinen osapuoli! Uusia näkökantoja (”yksityiskohtia”) tulee esiin. Jengi jotenkin yllättyy, että toisella osapuolella onkin ihan valideja perusteluja toimilleen.
  6. Keskustelijat kai hieman nolostuvat äskeistä raivoaan ja vähitellen rauhoittuvat.
  7. Toisen osapuolen näkökannasta lähtevät yleistykset nousevat keskusteluun. Tätä kohtaa todentaa yllä mainitun Hesarin kolumnin lisäksi myös paljon otsikoissa ollut Kaapo. Nämä voivat olla vähintään yhtä tärkeitä pointseja kuin alkuperäinen, mutta eivät välttämättä lainkaan toisiaan poissulkevia.

Ja vielä sellainen huomio Hesarin jutusta, että siinähän oikeastaan päädyttiin aika samoihin päätelmiin kuin omassakin jutussani, toiselta puolelta vain:

Wilman kautta vanhemmat vedetään mukaan asioihin, jotka ennen hoituivat koulussa.

Tuo juttuni siis on tuoreimmassa Imagessa. 

Kommentit (2)
  1. Tykkäsin sun jutusta aivan älyttömästi! Mun mielestä juttusi näkökulma oli parempi kuin Hesarissa, opettajat on kuitenkin koulutettu hommaansa mutta vanhemmilla ei välttämättä ole samanlaista osaamista vanhemmuudesta… Aika monessa tapauksessa olisi parempi uskoa opettajaa kuin omaa mussukkaansa puolustavaa vanhempaa. Pitää kyllä luetuttaa Image lastentarhanopettaja-äidillä ja opettajaksi opiskelevalla ystävälläkin! 🙂

    1. Kiitos, kiva kuulla! Oli muuten tänään HS:n mielipidesivulla kiinnostava opettajan vastaus. 

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *