Riita uimastadionilla

Rönsy

Kuuman päivän pehmeän lämpöinen (toissa) ilta ja rauhoittava uintipyrähdys uimastadikalla. Kilometrin jälkeen nousin vedestä ja jäin hetkeksi jäähdyttelemään nurmikolle. Siinä sain todistaa onnetonta kulttuuritörmäystä.

Vierasta kieltä puhuva pariskunta läträsi ja leperteli vesijuoksuradalla. Uimavalvoja, nuori poika, tuli puhuttelemaan naista. Oikein ystävällisesti kyllä, mutta asia oli, että naisella ei ollut oikeanlaista uima-asua ja siksi tämän tuli nousta altaasta. Nainen ei millään meinannut uskoa, ja valvoja joutui uhkailemaan, ennen kuin tämä lopulta nousi.

Naisella oli jonkinlaiset trikoot tai pyöräilysortsit tai miksi niitä nyt sanoisi, käärittynä polven yläpuolelle. Yläosa saattoi olla ihan tavallinen uimapuku, tai sitten sellainen bikinitoppi mikälie.

Asiasta huudettiin täyttä kurkkua altaan reunalla kymmenen minuuttia. Tai siis nainen huusi murtavalla suomella, mies oli vähällä käydä käsiksi valvojaan, valvoja piti hermonsa kuullakseni aika hyvin kurissa ja toisteli vain kerta toisensa jälkeen, että "altaassa täytyy olla uima-asu, tuo ei ole uima-asu". Naisen mielestä trikoot olivat uima-asu, sillä ne olivat uimapukukangasta. Hän etsi jatkuvasti muita uimareita, joilla oli jotenkin erikoinen uikkari, että "miksi toi saa uida mutta mä en".

"Mene valvomaan noita ihmisiä, se on sun työsi!"

"Missä sun pomosi on?"

"Se on jokaisen oma asia, mitä laittaa päälleen!"

Ja paras: "Minun mieheni haluaa, että minulla on nämä jalassa!"

Naisella oli pointti, jonka ymmärrän, vaikka se onkin väärä. Nainen ajatteli, että uimastadikka on julkinen tila, jossa saa pukeutua miten lystää, ei ole edes burkakieltoa tässä maassa. Että mitä joku hengenpelastaja tulee hänelle länkyttämään, menisi pelastamaan hukkuvia.

Näinhän se ei tietenkään ole meidän hygieniakulttuurissamme. Mutta mitä mahdollisuuksia uimavalvojaparalla on opettaa täkäläisiä puhtauskäsityksiä kurkku suorana huutavalle, raivostuneelle parille, jolla on tämä tällainen siveyskäsitys?

Valvoja ei voinut muuta kuin uhkailla poliiseilla ja toistella uima-asumantraansa, kunnes nainen väsyi ja meni mököttämään läheiselle penkille. Sitten pariskunta alkoi riidellä keskenään vieraalla kielellä ja lähti pois.

Viestintä. Jos se onnistuisi, maailmassa ei olisi lainkaan ongelmia.

Kommentit

Stillleben

Oi voi, toivottavasti EU:n virkamiehet ehtivät pian euronpelastusoperaation jälkeen säätää uimapuku-direktiivin, ettei tällainen konflikti pääse toistumaan. Sittenhän ainakin uimavalvojalla on virallinen ohjeistus ja pari virallista paperia joilla ajaa vääränlaisissa uima-asuissa uiskentelijat pois muiden silmistä. :)

Joanna Palmén
Rönsy

Joo, no siis pitäisihän uimavalvojan jo nyt voida heilutella uimastadionin omaa virallista sääntöpaperia. Mutta siinä pitäisi ehkä olla sitten piirrokset siitä, millaisessa asussa tässä altaassa saa uida.

Kulttuurieroista ja erilaisista uima-asuista: näin stadikalla viime viikolla pari nuorta tyttöä pukeutuneina burqineihin. Oli mulle eka kerta!

Joanna Palmén
Rönsy

Oi! Mä luulin noista lukiessani, että ne on suurin piirtein läppä.

 

Vierailija (Ei varmistettu)

Burqini ei ole sallittu uima-asu useassa liikuntaviraston uimahallissa koska se koetaan turvallisuus riskinä. Se että jää porealtaassa tai muuhun paikkaan uima-altaassa kiinni. Uimavalvojan ei auta muuta kuin käskeä mitä säännöissä sanotaan, ja pitää halli säännöistä kiinni. Ovat suomessa meidän säännöt meidän tavat, jos ei miellytä ei pidä tulla uimaan.

Joanna Palmén
Rönsy

Oikeassa olet, vierailija.

thegirlnamedStu

Ymmärrän täysin naisen kannan. Olen stailistin töissäni törmännyt naisiin, jotka kertovat huntujensa alta miten eivät koskaan saisi pukeutua bikineihin, mutta ihastelevat niitä ja unelmoivat niistä - ostavat jopa omaksi riemukseen kotioloihin suljettujen seinien sisään. Jos nainen on kulttuurista, jossa julkisilla paikoilla naisten tulee peittää itsensä päästä varpaisiin, on jopa jo rohkeaa häneltä olla siinä asussa missä olikin mainitulla julkisella uimastadionilla.

Ja jos mukana ollut oli aviomies, oli häneltä kovin "suopeaa" päästää vaimonsa polskimaan näinkin niukoissa vermeissä. Meidän kulttuurissamme se on jokaisen naisen oikeus, heidän kulttuurissaan varmasti aikamoinen myönnytys. Muutenkin naurettavat nuo uimastadikan säädökset, ei se nyt kankaan senteistä riipu niin kovasti se puhtaus. Lapset pissaa sinne veteen kumminkin joka nyt on paljon suurempi terveyshaitta meille muille uimareille... Eikös näin?

Anteeksi,kuinka?? (Ei varmistettu)

Ei ole suomalaisen,saati uimavalvojan ongelma hurrata rohkealle uimarille.
Uimastadikan säännökset ovat tasa-arvoiset.
Ne eivät syrji,eivätkö suosi ketään.
Ainahan sen pitäis hommata se kuuluisa elämä,joka vaatii kaikkia noudattamaan turvallisuutta ja siisteyttä.
Meidän kulttuurissamme jokaisen naisen oikeus uida bikineissä tai uimapuvussa on varmaan ihan tyhjänpäiväinen länkytys siellä heidän maassaan.
Tuskin siellä henkilö,jonka tehtävä on valvoa kieltoja,kehuisi uima-asuista suomalaisnaista rohkeudesta ja antais pukeutua kulttuurinsa mukaisesti.

Ingemöö
Ingemöön tarinat

makin olen sita mielta, ettei nyt siina varmaan mitaan turvallisuusriskia kauheasti ole, jos jollakin on vahan pidemmat uimapukukankaiset shortsimaiset uikkarit jalassaan- onhan miehillakin? eika tassa nyt ole mistaan suomen perinteisesta tavasta kyse, jota joku typera ulkomaalainen tulisi rikkomaan :D

Joanna Palmén
Rönsy

Joo, mä ymmärrän naisen näkökannan oikein hyvin, sitähän mä tässä yritän sanoakin, mutta ymmärrän myös uimavalvojan näkökannan. "Suomen perinteinen tapa" kuitenkin hyvinkin vahvasti on se, että uimahalli tai mikä vaan vastaava paikka saa itse sanella sääntönsä ja niitä sääntöjä noudatetaan, ja sen uimavalvojan työ on valvoa, että naisilla on bikinit tai uimapuku - eikä vain, että ihmiset eivät huku, kuten nainen ajatteli. Eli tässä on nyt hankala kulturkrock.

Siitä en tiedä mitään, miten kankaan määrä tai laatu oikeasti vaikuttaa hygieniaan, olen vain lukenut niitä uimahallien sääntöplakaateja, niiden mukaan tietenkin kovasti, vaikka oudoltahan se tuntuu. En myöskään tutkinut lähempää, millaista kangasta ne naisen trikoot olivat.

thegirlnamedStu

Joanna, olenkin siis kanssasi samaa mieltä - asioilla on puolensa ja mielestäni juttu oli todella hyvä! kiitos sen kirjoittamisesta! :)

tapsa (Ei varmistettu)

Jotenkin taas sellainen maku tässä että suomalaiset että maahanmuuttaja periaatteessa oikeassa, mutta ne suomalaisten typerät säänöt.

Tuohon kieltoon on ihan hyvä syy, joka tässä tapauksessa oli se että lahkeen kääreissä saattaa olla vaikka mitä vieraesineitä. Ja tietenkin likaa. Eikö se ole päivänselvää, että päällysvaatteet ei ole hygienisiä muutenkaan?

Kommentoi