Sekopäinen, ihana

Rönsy

Entistä vahvemmin olen sitä mieltä, että suomalaiset ovat traagisesti väärinymmärtäneet suunnilleen kaiken Virosta. Ja se on suomalaisten kannalta sääli.

"Some random soviet building", sanoi virolainen ystäväni Annelis joka kerta, kun kysyin jostakin Tallinnan rannan rakennuksesta. Ne olivat niin karmeita että ne olivat jo melkein kauniita.

Tämä ei ole random house. Tämä on Tallink City -hotelli, jossa yövyin. Hyvällä paikalla, aivan Kaubamajan vieressä, kerroin kysyjille. Mutta se talo on ollut muutakin. Virolainen ystäväni Priit kertoi, että neuvostoaikana sama rakennus oli teenindusmaja, palvelutalo, jossa neuvostovirolaiset kävivät ostamassa kupongilla palveluja, esimerkiksi tukanleikkuuta. Minä nukuin mukavassa huoneessa yhdeksännessä kerroksessa. Pikku-Priit oli käynyt parturissa rakennuksen toisessa kerroksessa, huoneessa jossa oli 40 parturia. Ei varmaan arvannut Priit, miltä talo näyttäisi 20 vuoden kuluttua.

Kalamaja, menkää sinne! Se on romanttisränskä boheemisporvarillistuva kaupunginosa, ja siitä lisää Imagessa pian.

Sisustusvinkki yhdestä mainiosta kahvilaravintolasta Kalamajassa.

Patarein vankilan seinää. Ihmiset, jos ette ole vielä olleet Patareissa, menkää heti seuraavalla lautalla. Hyvin varmasti painajaismaisin paikka missä olen ollut. Olen kyllä käynyt myös Majdanekin keskitysleirillä, mutta siellä nyt sentään oli hyvänen aika siistitty paikkoja, eikä siellä pidetty vankeja 2000-luvulla. Kultuur ei kyllä ensimmäiseksi tule Patareista mieleen. Mutta ehkä juuri siksi Kalamaja ja Patarein ranta ovatkin niin vaikuttavia, jotenkin vahvoja alueita.

Kalamajan tunnelmallinen ja hyvin piilotettu leipomo. Kaikki kiva oli piilossa, mutta voi sitä löytämisen riemua!

Kamaa eli talkkunaa. Talkkunat sotketaan kefiiriin, sekoitetaan ja nautitaan kylmänä, hyvässä seurassa.

Kolme naista meni Virossa baariin, etsi ystäviensä pöydän ja tilasi tiskiltä 15 shottia kolmeen naiseen. Baarimikko antoi vielä kolme kaupan päälle. Sitten juotiin ne ja mentiin hakemaan uudet. 

Ja sitten oli kokoillan ug-taidepläjäys, josta olen edelleen niin häkeltynyt, etten osaa sanoa mitään. Kuvassa on bordellimaiseksi sisustettu kellarikomero, telkkarista tulee video, joss yksi nainen oksentaa vessanpönttöön, toinen yrittää päästä sivustatäytettävän pesukoneen rummusta ulos, muutama tanssii riehakkaasti. Kuvan taiteilija matki pesukonenaisen liikkeitä ja yritti päästä irrallisen pesukoneen rummun läpi. Sitten kuului merkkiääni, joka tarkoitti, että kokoonnutaan jälleen isoon saliin juomaan rommia.

Kommentit

Niina S. (Ei varmistettu)

Mitäköhän ne suomalaisten väärinymmärrykset mahtaa olla?

Joanna Palmén
Rönsy

No, tarkoitin yleistä Tallinnan/Viron vähättelyä, harhaanjohtavaa isoveliasennetta ja Viron matkailumahdollisuuksien rajaamista Tallinnan satama-Stockmann-vanhan kaupungin käsityökojut -akselille. Ihan tätä perus. Mutta ei nyt ollut kuitenkaan tarkoitus puhua niistä sen enempää tässä yhteydessä, ihastella vain.

Tuulee tuulee

Jooo, Kalamaja on ihana! Jos olisin sijoittaja, ostaisin sieltä heti yhden puukerrostalon läheltä rantaa. Saas nähdä, mitä alue on kymmenen vuoden päästä!

Niina S. (Ei varmistettu)

Juu, ihastelu onkin kivampi aihe kuin nuo mainitsemasi, jotka toivon mukaan alkavatkin kohta olla jo menneen talven lumia. Omasta tuttavapiiristäni en ainakaan moista asennetta ole koskaan huomannut, päin vastoin.

Warhola

Minunkin käsitykseni on, että em. "suomalaiset käsitykset" Virosta ja virolaisista ovat vain stereotypioita stereotypioista. Samanlaisia stereotypioita suomalaisten käsityksistä voimme vetää muualtakin, enkä niihinkään jaksa uskoa muuten kuin jonkinlaisina jäänteinä ajoista rautaesiripun takana. 

Joanna Palmén
Rönsy

Oma ystäväpiiri aika paljon määrittää omia käsityksiä itse kullakin. Mutta kun liikkuu Tallinnassa, niin ikävä kyllä siihen stereotyyppiseen suomalaiseen Talliinna-käsitykseen törmää ihan jatkuvasti.

Niina S. (Ei varmistettu)

Varmasti törmää, mutta sekin on kuitenkin vain osa totuutta, yhtä lailla kuin oma tuttavapiirikin :)

Kommentoi