Sekopäinen, ihana

Entistä vahvemmin olen sitä mieltä, että suomalaiset ovat traagisesti väärinymmärtäneet suunnilleen kaiken Virosta. Ja se on suomalaisten kannalta sääli.

tallinna1.jpg

”Some random soviet building”, sanoi virolainen ystäväni Annelis joka kerta, kun kysyin jostakin Tallinnan rannan rakennuksesta. Ne olivat niin karmeita että ne olivat jo melkein kauniita.

tallinnahotelli.jpg

Tämä ei ole random house. Tämä on Tallink City -hotelli, jossa yövyin. Hyvällä paikalla, aivan Kaubamajan vieressä, kerroin kysyjille. Mutta se talo on ollut muutakin. Virolainen ystäväni Priit kertoi, että neuvostoaikana sama rakennus oli teenindusmaja, palvelutalo, jossa neuvostovirolaiset kävivät ostamassa kupongilla palveluja, esimerkiksi tukanleikkuuta. Minä nukuin mukavassa huoneessa yhdeksännessä kerroksessa. Pikku-Priit oli käynyt parturissa rakennuksen toisessa kerroksessa, huoneessa jossa oli 40 parturia. Ei varmaan arvannut Priit, miltä talo näyttäisi 20 vuoden kuluttua.

tallinna2.jpg

Kalamaja, menkää sinne! Se on romanttisränskä boheemisporvarillistuva kaupunginosa, ja siitä lisää Imagessa pian.

tallinnalamppu.jpg

Sisustusvinkki yhdestä mainiosta kahvilaravintolasta Kalamajassa.

tallinnapatarei.jpg

Patarein vankilan seinää. Ihmiset, jos ette ole vielä olleet Patareissa, menkää heti seuraavalla lautalla. Hyvin varmasti painajaismaisin paikka missä olen ollut. Olen kyllä käynyt myös Majdanekin keskitysleirillä, mutta siellä nyt sentään oli hyvänen aika siistitty paikkoja, eikä siellä pidetty vankeja 2000-luvulla. Kultuur ei kyllä ensimmäiseksi tule Patareista mieleen. Mutta ehkä juuri siksi Kalamaja ja Patarein ranta ovatkin niin vaikuttavia, jotenkin vahvoja alueita.

tallinnaleipomo.jpg

Kalamajan tunnelmallinen ja hyvin piilotettu leipomo. Kaikki kiva oli piilossa, mutta voi sitä löytämisen riemua!

tallinnatalkkuna.jpg

Kamaa eli talkkunaa. Talkkunat sotketaan kefiiriin, sekoitetaan ja nautitaan kylmänä, hyvässä seurassa.

tallinnashotit2.jpg

Kolme naista meni Virossa baariin, etsi ystäviensä pöydän ja tilasi tiskiltä 15 shottia kolmeen naiseen. Baarimikko antoi vielä kolme kaupan päälle. Sitten juotiin ne ja mentiin hakemaan uudet. 

tallinnateatteri.jpg

Ja sitten oli kokoillan ug-taidepläjäys, josta olen edelleen niin häkeltynyt, etten osaa sanoa mitään. Kuvassa on bordellimaiseksi sisustettu kellarikomero, telkkarista tulee video, joss yksi nainen oksentaa vessanpönttöön, toinen yrittää päästä sivustatäytettävän pesukoneen rummusta ulos, muutama tanssii riehakkaasti. Kuvan taiteilija matki pesukonenaisen liikkeitä ja yritti päästä irrallisen pesukoneen rummun läpi. Sitten kuului merkkiääni, joka tarkoitti, että kokoonnutaan jälleen isoon saliin juomaan rommia.

Kommentit (7)
  1. Varmasti törmää, mutta sekin on kuitenkin vain osa totuutta, yhtä lailla kuin oma tuttavapiirikin 🙂

  2. Oma ystäväpiiri aika paljon määrittää omia käsityksiä itse kullakin. Mutta kun liikkuu Tallinnassa, niin ikävä kyllä siihen stereotyyppiseen suomalaiseen Talliinna-käsitykseen törmää ihan jatkuvasti.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *