YouTube-kivitys

Rönsy

Katsoinpa kesäillan ratoksi kivitysvideoita. Niitä löytyy YouTubesta paljonkin erilaisia ja eritasoisia (arvioin "tasossa" ainoastaan kuvanlaatua), ja on myös teloitusvideoita ja ihan puhdasta hengiltä hakkaamista. Taliban ja stone ja execution ovat hyviä hakusanoja, jos kiinnostaa.

Lilyn seurantapakolainen oli linkannut minulle Facebookissa yhden editoimattoman ja sensuroimattoman taliban-kivityksen, joka kesti melkein kymmenen minuuttia. Ilmeisesti kuvattu Kunduzissa Pohjois-Afganistanissa tämän vuoden alussa. Tuijotin sitä mykistyneenä. Se oli uskomattomampi kuin mikään ufovideo ikinä.

Kuopassa seisoi joku, epäilemättä nainen, vaikka vaikea sitä oli edes ihmiseksi tunnistaa. Sillä oli sininen burka. Sellainen kangashahmo edustaa paljon kaikkea, mutta ei inhimillistä yksilöä. Pää burkan sisällä näytti liikkuvan, se vilkuili ympärilleen. Mitä se ajatteli? Miltä sen kasvot näyttivät? Se tiesi kuolevansa ihan kohta, ja se oli oikea ihminen, ei näyttelijä.

Ympärillä kuului papatusta, luultavasti jotakin uskonnollista. Kamera kiersi kuvaten pellolle kerääntyneitä ihmisiä. Silmääni ei osunut naisia, tai siis ei ainakaan burkia. Jollakin oli rynkky ja se näytti tärkeältä ja vakavalta. Jumalan asialla tässä ollaan. Toinen piteli kahta kiveä, hymyili iloisesti kameralle ja kopautti kiviä pari kertaa yhteen. Että kohta aloitetaan!

Sitten aloitettiin. Jostakin merkistä miehet alkoivat viskoa kiviä kuopassa seisovaa sinistä hahmoa kohti. Hahmo ei juurikaan liikkunut, välillä luulin jo pitkään, että se ei enää hengitä, mutta kun kivisade hetkeksi taukosi, hahmon pää nousi hieman. Sitten se lysähti kuopan pohjalle. Kivien viskojat ja kuvaaja menivät lähemmäksi. Nyt näkyi, että sininen kangas pään kohdalta oli muuttunut veren väriseksi.

Lopulta rynkkymies tuli armahtamaan ja ampui burkaan kolme laukausta. Päättelin, että hahmo ehkä jätetään niine hyvineen kuoppaan, heitetään vain vähän maata päälle. Mutta sitä ei video vahvistanut, sillä nyt tuotiin paikalle mies, joka nettitietojen mukaan oli burkahahmon rakastettu. Kuolemantuomio oli kuulemma julistettu siksi, että nämä kaksi olivat rakastuneet, vaikka perheillä oli muita suunnitelmia. Se on sellainen rikos, että siinä kunnon Allahia pelkäävän talibanin on suorastaan pakko tarttua kiveen. Oikeus tapahtukoon!

Miehen kasvot näkyivät kuvassa aivan läheltä. Niistä ei voinut lainkaan päätellä, mitä oli kohta tapahtumassa. Kasvoille sidottiin huivi. Mies kyykistyi odottamaan. Kun kivitys alkoi, hän kaatui saman tien maahan kasvoilleen. Hän ei voinut suojata itseään mitenkään, kun kädet oli sidottu kyynärpäitä myöten selän taakse. Hän näytti huomattavasti enemmän ihmiseltä kuin äskeinen sininen mytty, joten tapahtuma oli visuaalisesti vieläkin karmeampi. Nuo saatanan partasuut tuossa, jotka kaikin voimin viskovat kiviä kohti maassa makaavaa veristä ruumista, mukamas oikeutetusti ja jonkun jumalan tahdon mukaisesti. Tässä kohtaa poikkeuksellisesti lainaisin Jeesusta, joka sanoi että synnitön heittäköön ensimmäisen kiven.

Minun on paljon helpompi uskoa ufoihin tai horoskooppeihin kuin tähän mitä tietokoneen ruudulla näen. Että joku kanssani samaa lajia edustava olio, jolla on samanlaiset aivot, kädet, jalat ja sydän kuin minulla, kivittää jonkun uskonnon ja oikeuden nimissä puolustuskyvyttömän ihmisen kuoliaaksi. Millä yliluonnollisella konstilla ne voivat perustella sen itselleen?

Kommentit

Hosuli
Hömppäblogi

Ei apua miten kamalaa. En todellakaan uskalla avata noita videoita. Luin juuri Tuhat loistavaa aurinkoa, ja talibanien arvomaailma on tullut nyt liiankin tutuksi. Vai onko jossain jotain liberaalitalibaneja? Vähän epäilen, ettei. En voi käsittää, miten jonkun mielestä naiseksi syntyminen on jo tarpeeksi iso rikos ja oikeuttaa koko elämän kestävään syrjintään, hallitsemiseen, kiduttamiseen, uhkailuun ja pahimmassa tapauksessa lopulta kivitykseen.

Luminosa

Todella järkyttävää. :( Sanattomaksi menee.

Punavuoren insinööri

Haluaisin kovasti sanoa jotain, mutta kun en pysty. En katsonut videota (enkä todennäköisesti edes pystyisi). Pelkästään kuvauksen lukemisesta rintaa puristaa ja päässä velloo. Sattuu sydämeen.

jennilina
auringon noustessa

Tapahtui Nairobissa muutama kuukausi sitten: Olin taksissa mieheni kanssa matkalla lentokentälle, yhtäkkiä tiellä on kuollut mies, verta joka puolella. Me tietysti kauhistuimme ja kysyimme taksikuskilta, että mitä pitäisi tehdä. Kuski naurahti ja sanoi, että luultavasti kuollut mies oli varas ja kansalaiset olivat huomanneet hänellä jotain varastettua ja näin oikeutetusti (omasta mielestään) kivittäneet miehen kuoliaaksi. Tämä ei kuskin mielestä ole harvinaista tai edes väärin toimittu, monen mielestä toiminta eli toisen kivettäminen kuoliaaksi on oikeutettua, jos on toiminut väärin. Poliisi ei kuulema tapauksiin puutu vaan jää taaemmalle tilannetta seuraamaan. Ison joukon kivittäessä ei edes voi tuomita sitä, joka viimeisen niitin on heittänyt, kollektiivinen kivetys ei näin ollen ole tuomittua. Toinen paljon käytössä oleva kansan tapa tuomita on tuikata rikollinen autonrenkaan sisällä tuleen.

Omassa blogissani en ole edes aihetta voinut käsitellä, koska minulla ei yksinkertaisesti ole keinoja/sanoja siihen. 

Tia (Ei varmistettu)

Kiitos rönsyilystäsi. Kirjoitat koskettavasti älyllä ja lämmöllä, mutta vaikeistakin aiheista vailla paatosta. Sydämen sivistystä. :)

Sitä maailmassa tarvitaan.

Joanna Palmén
Rönsy

Hei, anteeksi kommentoijat, olin reissussa enkä päässyt keskusteluun mukaan ennen kuin nyt. Mutta Jennilinan tarina on ihan karsea - ja eipä mullakaan tuossa oikein sanat riittäneet, kerroin vain mitä epäinhimillistä näin. Ja Hosuli, liberaalitaliban kuulostaa aika paradoksilta, enpä usko että on olemassa. Ei voi olla.

Tuossahan ei edes ole linkkejä videoihin, koska ensinnäkin en halunnut ja toiseksi tuo kuvailemani video oli vain jonkun Facebook-seinällä, lyhennelmä löytyy kyllä YouTubesta.

Kiitos Tia! Ihanasti sanot.

Saara AK's

Katsoin lyhennelmän youtubesta. Jotenkin sanaton olo, mutta ihmiset ovat raakoja ja myönnyttävät itsellensä asioita mitä kummallisimmista syistä. Ja kuinka tuollaisessa kulttuurissa on varmasti vaikeaa nousta esiin ja tuoda oman kantansa ilmi vääryydestä. Jos joku näin tekee, joutuu varmasti itse kivitetyksi..

Joanna Palmén
Rönsy

Niin. Mä uskon kyllä helposti ihmisen raakuuteen, mutta jos vielä pystyy olemaan noin raaka hyvässä uskossa (kai), se on täysin käsittämätöntä.

Kommentoi