Lentolippujen ihmettelyä ja muuta sekalaista

Olimme edellisen viikon lomalla San Diegossa Kaliforniassa, josta myöhemmin tulee useampi postaus kuvineen ja mahdollisesti videoineen (jos minun tietokonetaidot riittää tietokoneeni suostuu yhteistyöhön). ​Pieni aurinkoannos auttaa taas hetkeen tässä kevään odottelussa, joka näytti vaan nenänsä ja katosi. Nyt siellä vaan sataa ja sataa. Mutta on pakko myöntää, että oli todella kivaa tulla kotiin. En ole tajunnut kuinka paljon olenkaan tottunut tähän paikkaan.  

Viikko on kulunut takaisin arkeen totuttelussa ja kouluasioiden hoidossa, joka alkaa huhtikuun ensimmäisellä viikolla. Opiskelin Suomessa vuoden hammaslääketiedettä ennen kuin lähdimme. Täällä aion aloittaa syksyllä hammashoitajaopinnot, ja kevään ja kesän ajan teen niihin vaadittavat akateemiset kurssit joihin kuuluu enlgantia, matemattiikkaa ja psykologiaa. Siinä on muutama päivä kulunut kaikkeen tutustumisessa sekä todistuksien ja kaikkien maailman maahantulopapereiden roudaamisessa.

Screenshot (2).png

Tämän päivän agenda on näyttänyt tältä. Kyseinen sivusto on roikkunut tabletissani auki jo useita viikkoja, mutta tänään päätin ihan tosissani hakea järkevänhintaisia lentoja Suomeen kesäksi. Collegessa on kevät- ja kesälukukauden välissä kolme viikkoa lomaa, joihin on tarkoitus saada mahtumaan kaksi Suomiviikkoa. Mieskin ilmoitti että kesään mennessä pitäisi olla pari viikkoa lomaa lisää kasassa. Tavoitteena on seuraavan kahden viikon aikana päättää jo ja ostaa lennot, jotta saisi vauhtia myös muihin asioihin. Meillähän on Suomessa vielä kaksi kissaa odottamassa Amerikkamuuttoaan. Päätimme ajoittaa niiden lennättämisen meidän Suomiloman jälkeen, koska äitini ei suostu päästämään niistä irti​ silloin mm. ei tarvitse ihmetellä kissojen hoitopaikkoja Amerikassa lomamme ajaksi. Myöskin täällä ollessasi vuokra-asunnossa pitää lemmikkieläimistä maksaa vuokraa, mutta tästä lisää joskus myöhemmin.

Olen itse lentänyt Seattlen ja Euroopan välillä tähän mennessä kolme kertaa, ja mieheni meidän yhteisten matkojen lisäksi kaksi kertaa. Erilaisia yhteyksiä, lentoyhtiöitä, vaihtoja ja jet lag konsteja on tullut kokeiltua. Aikaeroa meistä Suomeen on 10 tuntia, matkaa 7500 kilometria ja matkustusaikaa parhaassa tapauksessa 15 tuntia. Omalla kohdalla toimineet vinkit pitkän matkan lentojen valintaan:

Mitä vähemmän aikaa joudut matkustamaan, sitä parempi. Jos teet maahantulon Amerikassa ennen kohdekaupunkia, varaa riittävästi aikaa (erityisesti jos tämä maahantulokenttä on JFK). Tee samoin myös matkustaessasi London Heathrowin kautta mahdollisen terminaalivaihdon vuoksi.

Älä koskaan aliarvioi jet lagin vaikutusta, erityisesti jet lagin ja pitkän unettomuuden yhteisvaikutusta.

Mitä isompi kone, sitä parempi matkustusmukavuus, sitä suurempi todennäköisyys saada edes hetki unta (tosin tässä on sellainen sivuvaikutus, että isoissa koneissa on ihan liikaa kaikkea kivaa katseltavaa viihdelaitteessa, edellisellä lennolla katselin 10 tuntia putkeen erilaisia leffoja).

Suosi sellaisia lentoja, jotka lähtevät iltapäivällä, jolloin sinun ei tarvitse luopua unesta jo valmiiksi ennen matkaa, sekä sellaisia lentoja, jotka tulevat kohteeseen aikaisin illalla, jolloin pääset nukkumaan ajoissa ja heti kun olet perillä (nimimerkillä kuudelta aamulla Helsingistä lähtenyt ja Seattleen yhdeltätoista aamulla saapunut. Not.)

Käytä melatoniinia. Vaikka sinua kuinka väsyttäisi ennen nukkumaan menoa ja ajattelet että et sinä nyt sitä tarvi. Älä usko. Tulet kuitenkin heräämään kolmelta yöllä virkeenä valmiina uuteen päivään.

 

Nämä kesähinnat ovat ihan hulluja. Jos talvella sesongin ulkopuolella edestakaisia lentoja myytiin jopa 300$ hintaan, nyt kaikki yhden vaihdon lennot tuntuu olevan 1000$ ylöspäin. Ihana puoli kesällä lentämisessä on se, että Finnair lentää kesäsin Chicagoon upeilla A330 koneilla. Chicagosta meille taas tie on pitkä ja tuskainen, pienellä ahtaalla koneella. Mutta se tie on lyhyempi kuin vastaava New Yorkista, joka on aivan eri suunnassa meistä ja jonne me aikaisemmin lennettiin Finnairin siivillä, ja sieltä taas Seattleen.

Screenshot (4).png

Katsotaan tätä hienoa Maapallon pohjoispuoliskon karttaa, josta näkyy, kuinka vääristynyt tavallinen maailmankartta mitä olemme tottuneet kirjoista katsomaan on. Konehan todellisuudessa lentää suoraan, mutta koska kartalla maapallon pohjoisessa ja etelässa olevat kohteet on venytetty, siinä näkyy tälläinen roikko. Jos piirtää suoran viivan oikealla fyysisellä maapallolla Helsingistä Seattleen, viiva kulkee Grönlannin pohjoisosan yli. Esimerkiksi lennot Helsingistä New Yorkiin ja Helsingistä Chicagoon ovat yhtä pitkiä. Jos olisi olemassa lento Helsingistä Seattleen, se olisi samanpituinen. Ikävää vaan on se että me joudutaan lentämään vielä New Yorkista 5,5 tuntia ja Chicagosta 4,5 tuntia. Odotan sitä päivää kun Finnair keksii alkaa lentämään Seattleen. San Franciscoon ne lentääkin jo tänä kesänä, suoraan meidän yläpuolelta.

puheenaiheet ajattelin-tanaan opiskelu matkat
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *