Mietintöjä mielenterveydestä II : Psykopatia


Monelle psykopatia on tuttua lähinnä populaarikulttuurin kuten kauhuelokuvien, kirjojen ja TV-sarjojen kautta. Jokainen on kuullut tai nähnyt juttuja kylmäverisistä sadisteista, jotka voivat silmää räpäyttämättä kiduttaa kumppaniaan, kuristaa hengiltä naapurin kissan tai ampua lapsensa.

Psykopatia liitetään keskusteluissa usein narsismiin, mutta ne eivät kuitenkaan kulje käsi kädessä. Siinä missä narsisti on loputtoman itseriittoinen ja huomiohakuinen, psykopaatti on täysin tunnekylmä ja vailla minkäänlaista katumusta. Kansankielellä voisi sanoa, että psykopaatti on kuin narsisti 2.0; vaikeampi, vaarallisempi ja julmempi. Narsistilla on tunne-elämää, kun taas psykopatialla tarkoitetaan poikkeavaa tunnekylmyyttä ja myötätunnon täydellistä puuttumista. Psykopaattinen henkilö ei reagoi vaikkapa siihen, jos läheinen huutaa tuskasta, sillä hänestä ei tunnu miltään. Psykopaatilla ei ole myöskään samanlaisia fyysisiä tuntemuksia kuin toisilla, hän ei ahdistu pahoista teoista eivätkä hänen kämmenensä hikoa tai sydän tykytä tilanteissa, jotka muille olisivat vaikeita.

Lääketiede ei tunnista pahuutta, mutta psykopaatti on aika lähellä sitä, mikä pahuudeksi usein määritellään. Psykopaatti ei välttämättä ole moottorisahamurhaaja, vaan ihan muiden ihmisten keskuudessa palloileva tyyppi, jonka ihmissuhteet eskaloituvat aina ikäviin tilanteisiin, eikä hän kykene muodostamaan aidosti lämpimiä suhteita. Psykopatiasta kärsivä ihminen saattaa itsekin kokea erilaisuutensa taakkana, ja ymmärtää, että häneltä puuttuu jotain mitä muilla on. Silti psykopaatti saattaa perustaa perheen ja vaikkapa hankkia lapsia. Hän on kuitenkin pääsääntöisesti vahingoittava ja turvaton puoliso ja vanhempi.

Osa psykopaateista on väkivaltaisesti käyttäytyviä tai muuten rikollisia, mutta eivät kaikki. Epäsosiaalinen persoona johtaa tietenkin helposti epäsosiaaliseen elämäntapaan, johon saattaa kuulua monia erilaisia rikoksia, erittäin nopeasti alkavia ja päättyviä irtosuhteita ja vaikeuksia hallita jatkuvaa uusien virikkeiden tarvetta. Psykopaatilla saattaa olla tarve kontrolloida kaikkea ympärillään. Tiettyyn pisteeseen asti hän kykenee olemaan hyvinkin charmantti saadakseen haluamansa, mutta lipevyys muuttuu helposti pakottavaksi kontrolliksi.

Lähimpänä ”pahuutta”  on psykiatrien mukaan kolmen luonteenpiirteen yhdistelmä, jota psykiatripiireissä kutsutaan pimeäksi triadiksi, (dark triad).Näihin kolmeen piirteeseen kuuluvat psykopaatin tunnekylmyys, narsistin ylimielisyys ja manipulointitaito sekä machiavellismi eli laskelmoiva oman edun tavoittelu ja halu käyttää muita ihmisiä pelinappuloina.

Psykopaattia ei voi parantaa, sillä ihmisessä ei voi herättää myötätuntoa, jota hänessä ei alun alkaenkaan ole. Psykopaatti kykenee myös parhaimmassa tapauksessa näyttäytymään hoitavan tahon silmissä ennemminkin mielenkiintoisena kuin pahana tai epäilyttävän hyvänä, ja pystyy älynsä avulla selviytymään puhtain paperein jopa psykologisista testeistä. Oikeastaan ainut mahdollinen tapa muuttaa psykopaatin käytöstä on palkita hänet toivottavasta käytöksestä, ts. kertoa mitä parempaa saa tilalle, esimerkiksi: kun et tee väkivaltaa, et joudu vankilaan tai jos käyttäydyt hyvin töissä, menestyt ja voit saada ylennyksen.

Psykopaatteja on noin prosentti väestöstä eli Suomessa joitain tuhansia. Lähipiirilleen he aiheuttavat kärsimystä, mutta halutessaan osaavat vaikuttaa manipulatiivisten kykyjensä ansiosta sympaattisilta. Jos kotonasi asuu psykopaatti, neuvoisin juoksemaan niin kovaa kuin jaloistasi pääset, ennen kuin uppoat synkkiin syövereihin! Psykopaatin toverina ja tukena on toki mahdollista olla, jos oma mieli on tarpeeksi vahva ja psykopaatin toimintatavat ja patologinen valehtelu on niin hyvin tiedossa, ettei se vaikuta omaan itsetuntoon ja ajatteluun. Silti sanoisin, että reilu turvaväli on tällaisten henkilöiden kanssa tarpeen muulloinkin kuin pandemian aikana.

Kaikki psykopaatit eivät ole sarjamurhaajia, mutta lähes kaikki sarjamurhaajat ovat psykopaatteja.

ps. loppukevennys:
https://www.seiska.fi/Oho/Tutkimus-Psykopaatit-tykkaavat-Eminemin-musiikista-ja-90-luvun-hiphop-superhitista/1124508

Kerää koko sarja:

Narsismi
Psykopatia

puheenaiheet parisuhde ystavat-ja-perhe hyva-olo
Kommentit (5)
 1. ”Hitsipilli” miten fiksusti näistä kirjoitat.

  Tykkään psykopaateista leffoissa ja kirjoissa, mutta pysykööt he kaukana oikeasta elämästäni.

  1. Kiitos kovin paljon!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
   Psykot kiinnostelee livenä ja fiktiossa, mutta liian liki ei tosiaan pidä päästää.
   On ja olisi kiinnostavaa auttaa sekä pershäiriöitä potevia että heidän kanssaan eläviä/neitä.

 2. Kiitos tästä aiheesta.
  Omaan kokemsuat elämisestä ja työskentelsytä diagnoisuten persoonallisuushäiriöisten kanssa.
  Psykopatiaan olen liene ainakin välillisesti törmännyt, mutta en liian lähelle ajautunut.
  Minä neuvon myös pakenemaan ja hakeutumaan keskusteluapuun, sillä tarvitse todennäköisesti tukea muovaamaan ajatteluasi itsestäsi uuteen suuntaan.

  1. Kiitos tosi paljon kommentista! <3
   Toivottavasti olet itsekin saanut tukea purkaaksesi työ- ja henkilökohtaisen elämän kokemuksia!

   1. Olen saanut!
    Omalla kohdallani olen jo melko hyvässä vaiheessa ja tunnistan paljon asioita.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *