Matkabudjetti

Paljonko maksaa jos lentää 17 927 kilometriä ihan vain siksi että pääset ajamaan ympäri mannerta 8400 kilometriä? Vastaus on että ihan liikaa, mutta ei niin paljoa kuin voisi kuvitella. Lupasin jo aiemmin avata Route 66:n matkabudjettia joten tässä on, olkaa hyvät.

Työpaikka. Jos olet hakemassa kesätöitä niin kannattaa jo työhaastattelussa mainita että olet lähdössä roadtripille. Ei kannata olla hiljaa ja sitten myöhemmin kysyä pomolta että hei muuten olisin lähdössä kuukaudeksi pois, käykö?.  Matkaseurueemme kutistui viidestä henkilöstä neljään tämän johdosta. Tietenkin saattaa olla että et saa työpaikkaa jos olet neljästä kuukaudesta yhden matkoilla. Näin jälkikäteen ajateltuna oli ehkä ihan hyvä muutenkin että meitä oli vain neljä matkassa, viidennestä tulee suhteettoman paljon lisäkuluja.

Lentäminen. Lennot kannattaa varata ja maksaa hyvissä ajoin etukäteen. Varasimme heinäkuun lennot jo viime joulukuussa, jolloin hinnaksi tuli 630 euroa / hlö. Ei paha, sillä hinta sisälsi ensin suoran lennon Helsinki – New York ja kuukautta myöhemmin Amerikan sisäisen lennon San Francisco – New York, josta sitten suora jatkolento  New York – Helsinki. Kaikki lennot olivat American Airlinesin nimellä, mutta todellisuudessa mannerten väliset lennot operoi Finnair.

Liikkuminen. Auton vuokraus on suhteellisen edullista. Suuren tila-auton vuokraus kuukaudeksi maksaa noin 1500 euroa, joka jaettuna neljälle on 375 euroa. Pienemmän auton saa noin tonnilla, mutta jos olet matkalla kuukauden ja ajat pitkiä matkoja niin ylimääräinen tila ei ole pahitteeksi.

Amerikassa on samat kansainväliset autovuokraamot kuin Euroopassa, mutta itse valitsimme ”halpisfirma” Nationalin sillä hintaan kuului tankillinen bensaa ja auton täysi vakuutus jossa omavastuu oli nolla euroa.

Auton palauttamisesta muualle kuin vuokrauspaikkaan joutuu maksamaan one way fee:n. Meillä tämä lisämaksu oli New Yorkista vuokrattuun autoon, joka palautettiin San Franciscoon yhteensä 175 euroa. Jostain käsittämättömästä syystä one way fee pitää maksaa paikan päällä ja maksajan on oltava sama henkilö joka on merkattu auton vuokraajaksi. Onneksi meillä oli useampi luottokortti mukana, sillä kaksi kolmesta kortista ei jostain syystä toiminut. (Muutenkin esimerkiksi Sampo-pankin korteissa oli ongelmia. Ne toimivat ehkä noin joka toisessa myymälässä).

Huomaa myös että vuokra-autoa saa ajaa vain ennalta ilmoitetut henkilöt. Lisäkuljettajista joutuu maksamaan lisää, käytännössä muutamia kymppejä. Jännä juttu on myös se että jos vuokraat auton lentokentältä niin siitä joutuu maksamaan lakisääteisen muutaman kympin lisäveron.

Yhteensä autoon upposi noin 1 700 euroa. Jos kortin luottoraja ei riitä koko summan kertamaksuun, niin autofirmasta kannattaa kysyä että onnistuuko maksaminen kahdessa erässä esimerkiksi kuukauden välein. Meillä onnistui.

Bensa on amerikkalaisten mielestä hirevän kallista ja meidän mielestämme naurettavan halpaa. Yksi gallona, eli noin kolme litraa maksaa 3.30-3.90 dollaria. Matkaa kertyi yhteensä noin 5200 mailia eli pyöreät 8400 kilometria. Tästä tuli bensakuluja vain noin 500 euroa. Halvinta on muuten tankata intiaanireservaattien alueella ja suurten kaupunkien ulkopuolella.

Amerikassa useiden teiden ja siltojen ylläpito kustannetaan tietullein. Maksullisten teiden alkuun ja loppuun on rakennettu tulliasemia, jossa autoilija joutuu maksamaan tien käytöstä. Onneksi maksut on usein porrastettu sen mukaan kuinka pitkän matkaa ajat ja kuinka raskas ajoneuvo sinulla on käytössä. Yleensä tullimaksun hinta on yhdestä kahdeksaan dollaria riippuen ympäröivästä maisemasta; mitä karumpi ja eristyneempi paikka niin sitä kalliimpaa.

Paikallisten asukkaiden käytössä on niin sanottuja Fast lane -kaistoja, joista voi vain ajaa suoraan läpi. Näiden kaistojen käyttö edellyttää että autoon on asetettu tunnistin joka hoitaa maksuliikenteen automaattisesti. Tällainen järjestelmä pitäisi ehdottomasti saada myös autovuokraamoiden autoon!

Jos käytössäsi on navigaattori niin kannattaa aina tarkistaa kuinka pitkä matka on tullittomia teitä pitkin, sillä aina välillä näissä vaihtoehdoissa ei ole käytännön eroa paitsi se että toisesta vaihtoehdosta joudut maksamaan.

Yöpyminen ja eläminen. Budjetoimme yöpymiseen 20 dollaria päivässä, samoin kuin ruokailuun ja bensoihin. Jokainen maksoi siis 1200 euroa juokseviin kuluihin.

Budjetissa pysyminen yöpymisen suhteen ei tee tiukkaa jos vähän jaksaa metsästää paikkaa, mutta jotkin kaupungit vain ovat kalliimpia asua. Esimerkiksi New Yorkista ei meinaa löytää dormeja alle kahdenkympin. Meille kävi vielä niin että olimme tehneet etukäteen varauksen hostelliin, joka sitten suljettiin pari viikkoa ennen matkan alkua New Yorkin kaupungin toimesta. Tässä vaiheessa lähes kaikki kaupungin hostellit oli varattu täyteen ja jouduimme maksamaan Harlemin puljusta yli kolmekymppiä yöltä. Yleensä huone kannattaa varata etukäteen, sillä hinta on netissä halvempi kuin suoraan respasta kysyttynä.

Elämisen helpottamiseksi perustimme yhteisen pankkitilin johon liitimme pankkikortin. Maksoimme matkatililtä kaikki yhteiset kulut kuten hotellit, ammupalat ja ne ruokailut kun olimme samassa paikassa.

Kannattaa muutenkin välttää turhia vierailuja pankkiautomaatilla koska nostosta menee aina vaihtelevan suuruinen maksu. Kannattaa katsoa mistä automaatista nostaa rahaa, sillä jotkin kaupalliset automaatit veloittavat sekä kertakorvauksen että tietyn osuuden nostettavasta summasta. Yleisesti kaikki ostokset kannattaa maksaa kortilla jolloin ostoksille saa parhaimman kurssin. Jos joutuu nostamaan rahaa, niin tehkää vain yksi nosto ja jakakaa kustannukset.

matkaposa.jpg

Matkan virallinen matkaposa irtosi yhdellä dollarilla New Yorkista itsenäisyyspäivän kunniaksi järjestetyistä myyjäisistä. Huomaa että mitä  hienompi matkaposa niin sitä enemmän saat ihailevia kommentteja matkalla.

Pitkillä matkoilla kavereiden kanssa kannattaa ottaa käyttöön matkaposa, johon nostetaan yhteisiä rahoja ja josta voi sitten maksaa niissä paikoissa joissa kortti ei kelpaa.

Matkalle kannattaa ehdottomasti ottaa mukaan navigaattori, pelkästään kartan avulla suunnistaminen on välillä mahdotonta. Navigaattorin vuokraus kuukaudeksi maksaa enemmän kuin sellaisen ostaminen, joten haimme oman laitteeseen New Yorkissa ja pistimme sen heti huuto.nettiin myyntiin ja huudon päätymispäivämääräksi paluupäivä. Matkamme viimeisenä päivänä laitteen osti kaveri joka oli lähdössä seuraavan viikon torstaina Amerikkaan ja navigaattorimme pääsi näin takaisin kotiseuduilleen:) Jibii.

Yhteensä matkan hinnaksi tuli näin 2200 euroa per nuppi. Se on paljon, mutta käsittää neljän viikon asumisen, elämisen ja liikkumisen ulkomailla. Vertailun vuoksi voi miettiä kuinka kauas pääsee matkustamaan 500:lla eurolla viikoksi?

Jos kustannuksista, matkasta tai ylipätään mistään on jäänyt mieltä askarruttamaan jokin kysymys niin tässä ja nyt on hyvä mahdollisuus:) Olisi tietenkin hauska kuulla mitä kaikille muille matkan tehneille on tapahtunut. Ja juttujen perusteella aika moni Lilyläinen on muutenkin käynyt rapakon takana tänä kesänä.

Työ ja raha Matkat Raha

San Francisco

san_silta.jpg

Lue kuinka tehdään juttu matkablogiin kun väsyttää ja kirjoitus ei luista. Erityisen hyvin kikka toimii kun tapahtumista on kulunut jo muutama päivä etkä oikeastaan enää muista mitä kaikkea on tapahtunut:

Resepti:

  • Selaa kamerasta kuvia ja yritä muistella mitä oikeasti tapahtui.
  • Kirjoita mahdollisimman vähän ja lisää joukkoon paljon kuvia.
  • Valitse kuvat jotka eivät toista itseään (ihan kauhean pahasti).
  • Muista että ei enää kuvia matkakumppaneista, kaikki ovat jo nähneet heidät.
  • Tee listauksia sillä ne toimivat aina. Oikeasti Ite-puin Tiiti on ehkä paras näissä koskaan ikinä.

Jutun voi aloittaa vaikka kertomalla että on niin paljon kerrottavaa mutta vain jutullinen tilaa. Matkan viimeinen ja ehkä töksähtävin juttu kertokoon siis kuvin San Franciscon tapahtumista.

Saavuimme San Franciscoon jo päivällä. Kiertelimme autolla etsien edullista hotellia ja parhaan tarjouksen saamme Bay Bridge hotellista, aivan kävelymatkan päästä keskustaa. Hotellia ylläpitää hieman sählä mutta hauskan oloinen kaveri. Hänelle vieraiden viihtyvyys on tärkeintä ja saamme paljon vinkkejä mitä tehdä kaupungilla.

Käymme kahdesti katsomassa jospa Golden Gate Bridge olisi näkyvissä, mutta ei. Ensimmäisellä kerralla sataa vettä ja toisella kerralla oli muuten vain sumuista. Hemmetti, eikö täällä ole koskaan aurinkoista? No täytyy tehdä uusi matka ja palata ottamaan kuvia auringon laskiessa sillan taakse.

San Francisco on kiva kaupunki. Arvostelemme sen samaan sarjaan Chicagon ja Philadelphian kanssa. Käytämme loman viimeiset päivät tallaillen ympäriinsä. Ilma on viilentynyt ja iltaisin on jo kylmä.

san_kaysirata2.jpg

San Franciscon vanha köysirata-raitiovaunu on mieletön! Eniten matkasta saa irti jos seisoo reunan ulkopuolella ja antaa high-fivet vastaantulevan raitiovaunun matkustajille.

san_square.jpg

san_urban_outfitters.jpg

san_vinokatu.jpg

Vino katu.

san_alcatraz.jpg

Alcatrazin vankilasaareen on päivien jonotus. Varaa liput etukäteen jos haluat vierailla saarella.

sanf_yk_hotellin_kaytava.jpgKuuluisa nyt-en-muista-nimeä hotelli, jossa on allekirjoitettu YK:n perustamisasiakirja.

 

sanf_paivanhyvatyo.jpg

Hi Stranger, hope you have a wonderful time in San Francisco…

Matkan hyvä työ on piristää jotakuta tutematonta. JP:n ja Raidon vieraillessa viinitilalla kävimme Nikon kanssa tuumasta toimeen. Löysin tätä varten sopivan kortin jossa puhutaan siitä kuinka parhaat yllätykset tulevat silloin kun niitä osaa vähiten odottaa. Piristystä tehostamaan vielä kukkakaupasta haettu valkoinen ruusu, ja sitten Union Squarelle etsimään sopiva piristettävä:) Tämä taisi toimia sillä saimme hämmentyneen hymyn.

Löysimme taas useita kivoja pyöräkauppoja. Mission Workshopin liike sijaitsee pahamaineisella alueella San Franciscon keskustan tuntumassa. Täältä saa hieman erilaisia käsityönä tehtyjä pyöräilyvarusteita.

Juttelemme pitkään myyjän kanssa joka kutsuu itseänsä leikkisästi ”junioriksi”.  Hän kertoo että Workshopin perustajat halusivat tarpeeksi uskottavan katuimagon ja sen takia kauppa on rakennettu varastorakennukseen entiselle jengialueelle. Sisustus muistuttaa hienosti tavarakontin ja puisen mökin risteytystä. Myyjä naurahtaa ja toteaa että koska hän on nuorin niin hänelle kerrotaan aina viimeisenä mitä seuraavaksi tehdään. Tulevaisuudessa yrityksen on tarkoitus laajentaa toimintaasa. Syksyllä heiltä ilmestyy ensimmäinen vaatemallisto ja suunnitelmissa on  avata sivuliike jonnekkin muualle.

Pari vuotta vanhassa yrityksessä työskentelee joukko pyöräilylle vannoutuneita nuoria. Suunnittelijat ovat hieman erakkoja ja haluavat työskennellä yksin. Pari kertaa vuodessa he kömpivät maan alta esiin näyttämään mitä he ovat saaneet aikaiseksi. 

 

san_mussionworkshop_building.jpg

Mission Workshop, 40 Rondel Place, San Francisco.

san_missionworkshop_kaverit.jpg

san_missionworkshop_shoes.jpg

san_pyorareput.jpg

san_mission_polkupyorat.jpg

Toinen hieno pyöräliike löytyi Chinatownin pohjoispuolelta aivan rannan tuntumasta. Citizen Chain on enemmänkin pyöriin keskittynyt liike, mutta heidän kaupastaan löytyy hienoja yksityiskohtia. Lupasin lähettää heille valokuvat joten tässä on, olkaa hyvä.

san_city_chain.jpg

Citizen Chain Cyclery, 2064 Powell Street, San Francisco.

san_pyorakauppa.jpg san_hakit.jpg

san_dorkopff.jpg

san_fiksi.jpg

Hei Mythbusterssia kuvataan San Franciscossa! Olen suuri fani:) Sarjan kotipaikka on Jamie Hynemanin omistaman M5 Industriesin tiloissa, sinne siis. Pettymykseksi paikalta löytyy aivan tavallinen teollisuusrakennus ja ovella ystävällinen lappu joka käskee olemaan häiritsemättä. Damn. Yritämme bongata väkeä mutta turhaan, ovat varmaan autiomaassa räjäyttämässä jotakin myyttiä. No ei vaiteskaan, Kari Byron soitti ja sanoi että he olivat Comic-con messujen paneelissa ja viettivät nyt vapaapäivää.

san_mythbusters.jpg

san_mythbusters_paper.jpg

Meilläpä on muuten liput viimeisen illan baseball-otteluun. Ostimme liput New Jerseystä, josta Fedexin pojat toimittivat ne vuorokaudesta hotellillemme, nohevaa toimintaa! Ihan mieletön matsi, päästiin vielä illan urheilu-uutisiin. Perinteeseen kuuluu tietenkin syödä hodarit aina kun on San Franciscossa katsomassa pesistä.

san_liput.jpg

san_baseball.jpg

Vähiin käy ennen kuin loppuu. Edessä on enää viimeisen yön lähtöpakkuut ja herätys aamulla puoli neljältä. Suuntasimme San Franciscon lentokentälle, jossa hyvästelimme meitä hyvin palvelleen Dodgen. Amerikan sisäinen lento New Yorkkiin lähtee seitsämältä ja lento New Yorkista Helsinkiin kuudelta illalla. Paluumatka kestää 16 tuntia.

san_lahto.jpg

Viimeisen illan lähtöpakkaus.

san_saapuminen.jpg

Takaisin kotona Helsingissä, väsyneenä ja matkahuumasta täysin sekaisin.

Oikeasti palasimme Suomeen viime perjantaina. Viikonloppuna oli niin paha jet lagi etten saanut aikaiseksi tehdä mitään järkevää. Kun siitä alkoi selvitä niin iski morkkis. Netta Jasminet kirjoittaa osuvasti matkanjälkeisestä krapulasta. Kuinka ihmisen pitäisi sopeutua takaisin työelämään kun on kuukauden ajan seikkailut vapaana? Salasanat on hukassa, sähköpostilaatikko tulvii yli äyräiden ja työpaikan kahvi maistuu ”hieman” nihkeältä Starbucksin jälkeen (sori Katri Antell, no bad feelings). No täytyy kai yrittää.

Tulossa vielä juttua matkabudjetista, stay online:)

Kulttuuri Matkat