Mitä työelämälle tapahtuu?

Työhyvinvoinnin haasteet ovat lisääntyneet

Tuntuu siltä, että lähiaikoina ainakin omassa kuplassani ihmiset ovat olleet jokseenkin turhautuneita työelämään ja työhyvinvoinnin haasteet ovat olleet yleinen vieras keskusteluissa. Olen käynyt viimeisen viikon aikana muun muassa keskusteluja, joissa on käsitelty aiheita kuten kuormitus, työuupumus, huono johtaminen ja työkulttuurien haasteet. Työelämä tuntuu haukkaavan paikoin kohtuuttoman osan ihmisten energiasta ja siitä seuraavat ongelmat ovat mitä moninaisimmat. Mutuilenko vai onko työelämä todella menossa huonoon suuntaan? Selvitetäänpä asiaa vähän.

Pari huomionarvoista faktaa, jotka löysin pienellä googlailulla:

  1. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen vuonna 2020 toteuttaman FinSote-tutkimuksen perusteella lähes 17 prosenttia 20-54-vuotiaista suomalaisista raportoi kärsivänsä kuormituksesta ja psyykkisistä oireista.
  2. Ylen A-studion syksyllä 2021 tekemän kyselyn perusteella psyykkisten syiden osuus sairauspoissaoloista kasvoi kiihtyneesti korona-aikana, mutta muutos huonompaan alkoi jo muutamia vuosia ennen koronaa.
  3. THL:n mukaan mielenterveyden häiriöt ovat nousseet viime vuosina yleisimmäksi syyksi saada sairauspäivärahaa. Vuonna 2021 93 200 työikäistä ihmistä sai sairauspäivärahaa mielenterveysperusteisesti.
  4. Elon teettämän tutkimuksen mukaan jopa 79 prosenttia yrityspäättäjistä arvioi mielenterveysongelmien tulevan lisääntymään työelämässä seuraavan viiden vuoden aikana.

Omien kokemusteni valossa en ihmettele näitä etsintäni tuloksia. Työhyvinvoinnin haasteet näkyvät selvästi jo tilastoissakin, joten kyse ei ole vain omasta fiiliksestäni. Työelämän negatiiviset vaikutukset ihmisten mielenterveyteen ja hyvinvointiin ovat siis todellinen ongelma.

Työhyvinvointiin vaikuttaa negatiivisesti ainakin työelämän jatkuvasti kovenevat vaatimukset, tehokkuusajattelu ja tunnetaitojen sekä johtamisosaamisen puute. Mutta mistä nämä asiat kumpuavat? Entä mitä niistä seuraa tai mitä tälle kaikelle voisi tehdä?

Muun muassa näitä kysymyksiä alan taklata tässä blogissa. Otetaan siis selvää mitä työelämälle oikein tapahtuu.

*   *   *

Lue vanhoja postauksia uusia odotellessa:

Kootut työelämäpostaukset

tyo-ja-raha tyo terveys
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *