Ei vitamiineja luomutuotteisiin ja pähkäilyä kalsiumista
Jokapäiväinen rahkani on muuttunut jokapäiväiseksi soijajugurtiksi.
Olen melkoinen raaka-aineiden ja materiaalilappujen kyttääjä niin ruoka- kuin vaatekaupoissakin. Sen huomioiden kesti yllättävän pitkään ennen kuin hoksasin, ettei rahkan korvikkeeksi muodostuneessa Rainbown soijavalmisteessa ole lisättyä kalsiumia lainkaan. Käyttämiini kasvimaitoihin on kyllä lisätty sekä kalsiumia että D-vitamiinia. Laitoin sähköpostia Rainbown asiakaspalveluun ja ruuhkasta huolimatta sain vastauksen muutamissa tunnissa. Vastaus vahvisti epäilyni: koska soijavalmiste on luomutuote, ei siihen saa lain mukaan lisätä edes vitamiineja tai hivenaineita. En elättele suuria toiveita siitä, että tämä pöljä laki muutettaisiin tällä hallituskaudella… Kahlasin läpi aika monta sivua elintarvikelainsäädäntöä, mutta en löytänyt oikeaan kohtaa. Evira on kuitenkin sivuillaan todennut näin: ”…vitamiinilisäykset ovat sallittuja luomuelintarvikkeissa vain, jos niiden käyttö on lakisääteistä elintarvikkeissa, joihin niitä lisätään.” (Lähde: Usein kysyttyä luomuelintarvikkeista). Suomessa vitamiinien lisäys elintarvikkeisiin on vain suositus eikä siis lakisääteinen.
Alpron maustamattomat soijajugurtit eivät ole luomua, joten niihin on lisätty kalsiumia ja D-vitamiinia (poislukien Zero Sugars, jossa ei jostain syystä kalsiumia ole). Noista saisin puolen litran päiväannoksella 60% päivän kalsiumintarpeesta. Tuohon kun lisää kahviin käytetyt soijamaidot, niin päästään jo lähelle 100%, ja toki ruokavaliooni kuuluu myös muita kalsiumia sisältäviä ruoka-aineita, mm. tahinia kuluu säännöllisesti. Paha kyllä, vatsani tykkään eniten juurikin tuosta Rainbown soijajugurttiversiosta ja näin muutaman viikon jälkeen olen alkanut tykätä sen maustakin.
Kalsiumin saannin suositus on aikuisilla ihmisillä 800 mg vuorokaudessa (Lähde: Fineli), mutta kalsiumin imeytymiseen vaikuttaa myös D-vitamiinin saanti. D-vitamiinia nappailen purkista läpi vuoden, joten sen saanti on turvattu. Katselin Finelistä eniten kalsiumia sisältäviä ruoka-aineita ja lehmänmaitojuuston sekä maitojauheiden kanssa samoihin kalsiummääriin pääsee kasviperäisistä ruoka-aineista ainoastaan seesaminsiemenet (Lähde: Fineli). Jätän tässä huomioimatta mausteet ja purukumit, sillä kukaan ei kisko päivässä 100 grammaa kuivattua basilikaa tai mustapippuria. 😀 Hyviä määriä kalsiumia on myös ruusunmarjassa, merileveässä, nokkosessa ja tofussa ja yllätyksekseni myös viininlehdissä (Lähde: Fineli). Rakastan viininlehtikääryleitä. Tofurakkauteni on tainnutkin tulla täällä jo muutamaan kertaan esille, mutta käyttämäni tofu on luomua, joten siihen pätee sama lainsäädäntö kuin tuohon Rainbown soijajugurttiin. Raaka-aineiden mukaan tuossa tofussa on käytetty luonnonmukaista kalsiumsulfaattia, mutta ravintosisällössä ei ole mainintaa kalsiumpitoisuudesta, joten pitoisuus lienee pieni sikäli kun sitä on jäljellä valmiissa tuotteessa ollenkaan.
Kaiken kaikkiaan saan siis nykyisistä murkinoistani melko helposti kasaan tarpeeksi suuren määrän kalsiumia. Kirjauduin eilen huvikseni myös Cron-o-meter -palveluun ja sen antamien tietojen perusteella muitakin vitamiineja ja hivenaineita tulee ihan tarpeeksi suuria määriä. B12 -vitamiiniahan ei saa kasvikunnan tuotteista, mutta sitäkin on lisätty kasvimaitoihin ja lisäksi nappailen B -vitamiiniakin purkista. Ei siis suurempia huolia tällä rintamalla. 🙂