Ruokakaapin perusta
Viime kesän aikana ruokakaapin sisältö kävi läpi melkoisen muutoksen. Jääkaapista katosivat rahkat, juustot ja kahvimaidot ja ruokavaliosta jäivät pois myös kananmunat. Herapohjainen proteiinijauhekin vaihtui. Millä sitten olen korvannut nuo pois jääneet raaka-aineet, jotka aiemmin muodostivat ruokavalion pohjan? Tein listausta ruokavalion nykyisistä perustarvikkeista. Jätin pois sellaiset raaka-aineet, joita olen syönyt reippaasti ennenkin eli marjat, hedelmät, kasvikset, teksturoidut soijatuotteet, tofun ja linssit ja palkokasvit. Maapähkinävoita, tahinia ja erilaisia siemeniä olen myös syönyt aiemmin, mutta nykyisin niitäkin kuluu aiempaa enemmän.
- Maitotuotteet ovat korvautuneet pitkälti vastaavilla soijatuotteilla. Kahvimaitona suosin Alproa ja rahkan on korvannut Rainbown maustamaton soijavalmiste. Mantelimaitoa en aiemmin käyttänyt juuri koskaan, mutta nykyisin käytän sitä n. 0,5-1 litran viikossa lähinnä varmistamaan kalsiuminsaantia.
- Leivänpäälliset vaihtelevat. Seitanpepperoni on jäänyt vakituiseen käyttöön, samoin kuin Vegekaupasta löytyvä Wheatyn savuseitanleike. Kasvismargariinien mausta en edelleenkään pidä, mutta välillä tulee käytettyä oliivinmakuista Keijua. Maustamatonta soijapohjaista Toffuttin tuorejuustoa tulee käytettyä silloin tällöin ja välillä ostan tuollaista hyvänmakuista tomaattipohjaista Veggiestreetin levitettä Vegekaupasta. Vegaanisia juustoja tulee myös käytettyä välillä.
- Hätävarana pidän kaapissa vegaanisia proteiinipatukoita ja huoneenlämmössä säilyviä seitannakkeja. Niitä on kätevä napata mukaan reissuun lähtiessä, jos ei ole varma, mistä löytyy murkinaa.
- Kuiva-ainekaapin perusaineita on nykyisin gluteenijauho, josta tehdään seitania, sekä ravintohiivahiutaleet. Ravinto/oluthiivahiutaleissa on paljon B-vitamiinia, mutta ei niitä sen takia käytetä, vaan maun vuoksi. Ravintohiivahiutaleissa on sellainen juustomainen, hyvin koukuttava, maku ja niitä voi laittaa lähes mihin vain. Ne sopivat seitaniin, kastikkeisiin, vegepestoon jne… Aika monet laittavat niitä suoraan hiutaleina leivän päällekin. 😀 Kaappiin on salavihkaa ilmestynyt myös useampi pussi muitakin jauhoja: mm. gramjauho eli kikhernejauho on nykyisin säännöllisessä käytössä. Siitä saa tehtyä esimerkiksi vegeomeletin (täydellinen resepti on vielä työn alla :)). Joitakin viikkoja sitten hankin myös No-egg -jauheen, jolla voi leivonnassa korvata kananmunan. Sitä on tullut pariin otteeseen kokeiltua, mutta ihan en vielä ole päässyt sen kanssa sinuiksi.
- Teen salitreenin jälkeisen palautusjuoman proteiinijauheesta ja maltosta. Koska ruokavalioon kuuluu soijaa aika reippaasti, en halua palautusjuoman olevan enää soijapohjainen. Tällä hetkellä käytössä on Vegan Blend -proteiinijauhe, jonka pohjana on hamppu-, riisi- ja herneproteiini. Suklaamakuinen toimii palkkarina, mutta maustamatonta käytän vain leivonnassa. Makunsa puolesta nämä eivät valitettavasti pärjää alkuunkaan heraproteiinille… Menee tuo kuitenkin paremman puutteessa. 🙂
Nämä raaka-aineet yhdistettynä kasviksiin, kaurapuuroon ja -leipään sekä tofuun, teksturoituun soijaan, linsseihin ja papuihin pitää arjen murkinapuolen aika hyvin hanskassa. Ja kyllähän niitä herkkujakin menee joitakin kertoja viikossa. Rainbown tumman minttusuklaan voisi melkein lisätä näihin peruselintarvikkeisiin. 😀