Syksyinen kurpitsarisotto

Viime aikoina on joka puolelta tullut vastaan jos jonkinmoista kurpitsareseptiä: sosekeittoa, kakkua ja uunipaahdettua kurpitsaa. En ole jostain syystä oikein koskaan käyttänyt kurpitsaa leivonnassa tai ruoanlaitossa. Puhun nyt siitä sellaisesta makeasta ja oranssinkeltaisesta kurpitsasta; kesäkurpitsaahan syön lähes päivittäin. Viime viikolla ostin kauppareissulla myskikurpitsan ja jäin pähkäilemään, että mitäköhän siitä oikein tekisi. Siskonmies ehdotti viikonloppuna risottoa ja laitoinkin idean käytäntöön heti seuraavana päivänä.

Resepti on hiukan työläs, mutta lopputulos on sen väärti. Kurpitsan siivut kannattaa paahtaa uunissa ilman kuoriosaa, niin välttää polttamasta näppejään niin kuin minä tein. Osan kasvisliemestä voi korvata valkoviinillä ja jos kaapissa sattuu olemaan esimerkiksi kanttarelleja, ne sopisivat tähän reseptiin myös oikein mainiosti. Risotossa ei ole juurikaan proteiinia, joten sen lisukkeena kannattaa syödä vaikkapa soijapihvejä tai paistettua tofua.

Kurpitsarisotto (kolmelle)

  • n. 500 g (myski)kurpitsaa
  • 1 sipuli pilkottuna
  • 1,5 dl risottoriisiä
  • reilusti (oliivi)öljyä
  • n. 4-5 dl kasvislientä (tai 3-4 dl kasvislientä ja 1 dl valkoviiniä)
  • suolaa
  • mustapippuria
  • (tilkka sitruunamehua tai omenaviinietikkaa)
  • vegaanista parmesaania, esim. Violife Prosocianoa

Kuori kurpitsa, poista siemenet ja leikkaa kurpitsa n. sentin paksuiksi siivuiksi. Paahda uunissa leivinpaperin päällä 200 asteessa, kunnes siivut pehmenevät. Tähän menee n. 15 minuuttia.

Lisää isohkon kattilan pohjalle reilu määrä öljyä (tässä ei kannata pihtailla) ja kuullota siinä sipulisilppua ja risottoriisiä muutama minuutti. Jos käytät kanttarelleja, niin lisää ne myös tässä vaiheessa joukkoon. Lisää kasvislientä pikkuhiljaa. Jos käytät valkoviiniä, lisää se keittämisen alkuvaiheessa. Keittele risottoa, kunnes riisit ovat kypsiä eli n. 15 minuuttia.

Soseuta paahdetut kurpitsan siivut ja lisää ne risoton joukkoon. Lisää mustapippuria ja tarvittaessa suolaa. Lisää myös tilkka sitruunamehua tai omena(tai valkoviini-)etikkaa taittamaan liikaa makeutta. Jos käytät valkoviiniä, niin sitruunamehulle tai viinietikalle ei välttämättä ole tarvetta. Kuumenna vielä hetki. Lisää lopuksi sekaan vielä raastettua paremesaania.

risotto.jpg

koti ruoka-ja-juoma