Vegaanin ravitsemuksesta: jodi
Ostin Vegekaupalta kokeeksi merileväsnacksejä. Ei tule merilevästä edelleenkään suosikkiraaka-ainetta. 😀
Vaikka B12 -vitamiini on ainoa vitamiini, mitä kasvikunnan tuotteista ei saa, joutuu vegaani pähkäilemään muutaman muunkin vitamiinin ja hivenaineen saantia. Näistä yksi on jodi. Jodia saa kalasta, maitotuotteista, merilevästä ja jodioidusta ruokasuolasta. Vegaanille jää lähteiksi merilevä ja jodioitu ruokasuola. Jodi on kilpirauhasen toiminnalle tärkeä hivenaine ja sen puutos voi aiheuttaa mm. kilpirauhasen vajaatoimintaa ja struumaa. Suomessa jodia alettiin lisäämään ruokasuolaan 1950-luvulla ja sillä saatiinkin kitkettyä jodin puutoksesta johtuva struuma suomalaisten joukossa lähes kokonaan. Suositeltu päivittäinen jodimäärä on 150 µg/ päivä ja sen saa mm. hieman reilusta teelusikallisesta jodioitua ruokasuolaa.
Merilevien jodipitoisuus on huikean suuri, mutta siinä piilee muutama vaaratekijä. Ensinnäkin jodin määrä vaihtelee paitsi merilevän lajin, myös kasvupaikan ja käsittelyn mukaan. Toisekseen merilevästä on todella helppo saada liikaa jodia. Yliannostus ei ole terveydelle sen parempi kuin jodivajekaan. Ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen on tässä pari vuotta vanhassa jutussa käynyt varsin kattavasti läpi jodia ja sen saantia myös vegaaniruokavaliossa: Jodin saannin turvaaminen ja karikot. Kannattaa ehdottomasti lukea! Kuten tuossa mainitaankin, jo Nori- ja Dulse -merilevästä, joiden jodipitoisuudet ovat levistä pienimpiä, saa päivittäisen jodiannoksen 1-2 grammasta merilevää.
Yritin jonkin aikaa saada tarvittavan jodin ruokasuolasta. Minulla on ollut alhainen verenpaine teini-ikäisestä lähtien, joten suolankäyttöni on aina ollut melko reipasta, reilusti suositusten yli ainaki. :D Reilu teelusikallinen ruokasuolaa ei tunnu kovin suurelta määrältä, mutta koska suolaa tulee myös muualta (mm. leivästä, oliiveista jne.), en siltikään meinannut saada tarvittavaa jodimäärää päivässä suolasta. Merilevä ei ole koskaan oikein kuulunut suosikkeihin, eikä varsinkaan jokapäiväiseen tai edes jokaviikkoiseen ruokavalioon. Voisin varmasti totutella merilevääkin syömään, mutta totesin, että tässä tapauksessa lienee kuitenkin järkevintä siirtyä ihan pilleripurkille ja ottaa jodit lisäravinteena. Mieluiten hankkisin tarvittavat vitamiini ja hivenaineet ruokavaliosta, mutta jos se vaatii kovin paljoin säätämistä, niin joskus voi mennä helpoimmankin kautta. :)