Siedätystä
IBS ja IBD toivat mukanaan yliherkkyyksiä, joiden vuoksi en mm. vuosikausiin voinut syödä muita gluteeniviljoja kuin kauraa. Aivan pahimpina kausina elin käytännössä piimällä, rahkalla ja juustolla… Oikean lääkityksen ansiosta yliherkkyydet ovat pikkuhiljaa kadonneet ja pystyn syömään vapaammin. Yliherkkyydessähän ei ole kyse allergiasta: allergia on pysyvä intoleranssi kun taas yliherkkyys voi mennä olosuhteiden muutosten myötä ohi. Sen takia olenkin kokeillut aina välillä oireita aiheuttavia ruoka-aineita ja testannut, josko yliherkkyys olisi väistynyt. Nykyään pystyn syömään jo aika vapaasti ja mm. vehnä ja ohra eivät aiheuta oireita ja ruiskin vain suurina annoksina tai liian usein syötynä. Ensimmäiset ruisleivät vuosien tauon jälkeen maistuivat kyllä tooodella hyvälle! 😛
Miehen äiti oli ostanut tuommoista todella herkullista mintun ja suklaan makuista raakakakkua. Oikealla puolestaan Kipon Johnny Cashew -leipä. Hintavahko, mutta aivan tajuttoman hyvä!
Yliherkkyyksistä ovat jäljellä mantelit ja pähkinät sekä chiasiemenet. Nuo olisivat kaikki niin mainioita lähteitä proteiinille ja hyville rasvahapoille, etten halua luopua niistä kokonaan. Niinpä olen yrittänyt siedätyshoitoa ja testaillut vähän millaisin rajoituksin voin näitä syödä. Parapähkinöitä pystyn syömään pari päivässä ihan säännöllisesti ilman oireita. Saksanpähkinöitä muutaman päivässä, mutta en jatkuvasti. Jugurtin joukkoon olen alkanut laittaa sekoitusta pellavasiemenrouheesta, chiasiemenistä ja kuivatuista karpaloista. Pieninä määrinä chiasiemenetkin menettelevät, mutta jatkuvasti en voi niitäkään syödä. Pahimpia oireiden aiheuttajia, manteleita ja casheweita, en ole vielä juurikaan syönyt. Casheweita meni tosin lomareissulla raakakakun muodossa ja helsinkiläisen Kipon aivan törkeän hyvässä täytetyssä leivässä. Hiukan vatsa oirehti, mutta en saanut mitään aivan kamalia oireita. Casheweiden testaus ja siedätys onkin listalla seuraavana. Jospa tässä joku päivä voisi kokeilla niitten trendikkäiden raakakakkujen tekemistä itsekin. 🙂
Viime päivien soijajugurttituunauksia. Vasemmalla saksanpähkinöitä, mustikoita ja agavesiirappia. Oikealla chiasiemeniä, pellavansiemenrouhetta ja kuivattuja karpaloita.