Kasvismoussaka linsseistä
Lisää munakoisoruokia. Minkäs teet, kun tekee mieli syödä sitä jatkuvasti. Tällä kertaa tein hieman ruokaisamman uuniruoan. Moussaka on kreikkalainen ruoka, johon tulee perinteisesti munakoisoa, kesäkurpitsaa, lampaan jauhelihaa, tomaattikastiketta, valkokastiketta ja juustoa. Joihinkin resepteihin tulee myös keitettyä perunaa. Tein oman versioni vegaanisena. Jauhelihan korvasin tällä kertaa linsseillä, mutta soijarouhe käy tietysti myös mainiosti. Syön soijaa sen verran paljon, että halusin välillä kokeilla jotain muuta. Valkokastikkeen tein kaurakermasta ja juustona toimi Violifen parmesaani.
Linssimoussaka (neljälle isoruokaiselle, muuten riittää kuudelle)
- n. 500 g (yksi iso tai kaksi pientä) munakoisoa
- n. 300-400 g kesäkurpitsaa
- suolaa ja oliiviöljyä
Leikkaa munakoisot ja kesäkurpitsa n. sentin paksuisiksi siivuiksi. Ripottele päälle suolaa ja itketä n. 15 minuuttia. Pyyhi irronnut neste talouspaperilla. Sivele päälle oliiviöljyä ja paahda uunissa 225 asteessa, kunnes viipaleet alkavat ruskistua. Tähän menee noin 15-20 minuuttia. Laske uunin asteet 200:aan.
Linssi-tomaattikastike
- 3 dl punaisia linssejä
- 1 kasvisliemikuutio
- 1 sipuli pilkottuna
- 1 yksikyntinen valkosipuli (tai 3-4 tavallisen valkosipulin kynttä) pilkottuna
- oliiviöljyä
- 500 g paseerattua tomaattia tai tomaattimurskaa (+ vettä, jos kastike tuntuu liian sakealta)
- suolaa, mustapippuria
- ripaus sokeria tai muuta makeutusta
- n. 2 rkl balsamiviinietikkaa
- n. 1/2 tl kanelijauhetta
- 1-2 tl kuivattua minttua
Huuhtele linssit ja keitä ne kasvisliemellä maustetussa vedessä kypsiksi (n. 5-10 minuuttia). Kuullota sipulisilput reilussa määrässä oliiviöljyä. Lisää linssit ja paseerattu tomaatti tai tomaattimurska. Lisää mausteet. Kanelia ja minttua kannattaa lisätä vähän kerrallaan ja maistella välissä, ettei niitä lipsahda liikaa. Anna kastikkeen muhia parisen kymmentä minuuttia.
Valkokastike
- 2 prk (4 dl) kaurakermaa
- 1 dl ravinto/oluthiivahiutaleita
- 1/2 dl raastettua (vegaanista) parmesaania
- ripaus valkopippuria
- suolaa
- 1 tl sipulijauhetta (ei välttämätön)
Kiehauta kaurakerma ja lisää muut aineet. Keittele pari minuuttia, kunnes ravintohiivahiutaleet ja parmesaani on sulaneet.
Voitele uunivuoka oliiviöljyllä. Kerrosta linssikastiketta, munakoisoa ja kesäkurpitsaa uunivuokaan. Kaada päällimmäiseksi valkokastike ja raasta pinnalle parmesaania. Paista 200 -asteisessa uunissa n. 30 minuuttia, kunnes pinta alkaa ruskistua.