Laiskan ihmisen korvapuustit ja munakoisovuoka
Aamuinen Facebook -virta kertoi, että tänään on kansainvälinen korvapuustipäivä. Sunnutaiaamuna ei oikein riittänyt virtaa pullataikinan tekoon, mutta aamupalalle suunnitellut croissantit saivat sisäänsä kanelia, kardemummaa ja sokerin puutteessa agavesiirappia. Menee se näinkin. 😀 Parit croissantit täytin myös tummalla suklaalla ja parit Violifen vegaanisella paremesaanilla. Yksi kivoimpia yllätyksiä Vegaanituotteet -sivustoa selatessa oli huomata, että melkein joka kaupasta löytyvä Danerollesin croissant -taikina on vegaanista. Ei se toki arkipäivään kuuluu, mutta silloin tällöin on aamupalalla kiva syödä jotain herkkuakin.
Illalla jaksoin jo panostaa ruoanlaittoonkin ja laitoin testaukseen uusimman Maku -lehden Munakoisovuoan eli Melanzane alla parmigianan. Muokkasin alkuperäistä reseptiä lisäämällä vuokaan myös kesäkurpitsaa ja korvasin tuoreen basilikan kuivatulla. Parmesaani oli Violifen vegaanista parmesaania ja mozzarellan (jota tuli alkuperäiseen reseptiin 250 grammaa) jätin kokonaan pois, vaikka sitäkin olisi kyllä vegaanisena saatavilla. Lopputulos oli aivan ihana, mutta määrä oli turhan pieni. Seuraavalla kerralla taidan tuplata määrän, sillä tämä ruoka on erinomaista myös seuraavana päivänä uudelleenlämmitettynä.
Melanzane alla parmigiana (2-3 hengelle)
- 500 g (yksi iso tai kaksi pientä) munakoisoa
- (kesäkurpitsaa)
- oliiviöljyä
- 1 sipuli silputtuna
- 2 valkosipulinkynttä silputtuna
- 2 rkl tomaattipyreetä
- 1 tlk tomaattimurskaa/ paseerattua tomaattia
- 1 tl oreganoa
- 3/4 tl suolaa
- 1/2 tl mustapippuria
- 1 rkl balsamicoetikkaa
- 1 dl parmesaania raastettuna
- 2 dl tuoretta basilikaa tai n. 1 rkl kuivattua
Leikkaa munakoiso n. sentin paksuiksi siivuiksi ja sirottele päälle suolaa. Anna itkettyä n. 15 minuuttia. Tee sama kesäkurpitsalle, jos käytät myös sitä. Pyyhi talouspaperilla irronnut neste, sipaise päälle oliiviöljyä ja paahda viipaleita, kunnes ne ruskistuvat. Alkuperäisessä ohjeessa paahtaminen oli tehty valurautapannulla tai parilalla, mutta itse käytin tähän uunia (200-225 astetta on sopiva).
Kuumenna öljy paistinpannussa tai kasarissa ja lisää sipulisilput. Kuullota parisen minuuttia ja lisää tomaatipyree. Lisää tomaattimurska tai paseerattu tomaatti. Mausta oreganolla, suolalla, mustapippurilla ja balsamicolla. Jos käytät kuivattua basilikaa, voi sen lisätä kastikkeen joukkoon. Anna kastikkeen keittyä n.10 minuuttia.
Lado oliiviöljyllä voideltuun uunivuokaan kerroksittain tomaattikastiketta, munakoisoa ja kesäkurpitsaa ja parmesaania. Päällimäiseksi tulee tomaattikastiketta ja parmesaania. Paista uunissa 200 asteessa noin puoli tuntia ja anna vetäytyä hetki.
Koska munakoisovuoassa ei ole järin suuresti proteiinia, kannattaa proteiinit hankkia lisukkeista. Minä söin munakoisovuoan lisukkeena härkäpapupastaa ja heitin salaatin joukkoon kylmäsavustettua tofua.
Ah nämä Suomen ihanat pimenevät illat, jotka tekevät kaikista kuvista ihan keltaisia. :D