Laskiaisen nyhtöpullakakku
Monkey bread! Miksi en ollut aiemmin moisesta kuullutkaan ennen uusinta Maku –lehteä? Sehän on aivan nerokas idea: tehdään pullataikina, leikataan pieniksi paloiksi, dipataan sulaan voihin/margariiniin, kieritellään sokerissa ja kanelissa ja paistetaan kakkuvuoassa. Pullaa kakkumuodossa ja hei, sitä voi nyhtää. Kaikki nyhtäminen on aina kivaa.
Peruspullataikinan muuntaminen vegaaniseksi ei ole temppu eikä mikään: kananmuna jätetään pois (sillä ei ole pullataikinassa mitään virkaa), voi korvataan margariinilla ja maito kasvimaidolla. That’s it. Olen kokeillut kaura- ja mantelimaitoa, ja molemmat toimivat hyvin. Kuulemma kookosmaitokin toimii, mutta silloin kannattaa vähentää rasvan määrää, sillä kookosmaito on rasvaista.
Maku -lehden reseptissä oli käytetty tavallisen sokerin sijaan aromikkaampaa muscavado -sokeria ja kieritelty taikinapalat sokeri-kaneliseoksessa. Minä tein omastani laskiaisversion, joten käytin tavallista sokeria ja kierittelin palat sokeri-mantelijauheseoksessa.
Laskiaisen nyhtöpullakakun ohje on tällainen:
- tee kahden desin pullataikina ja kohota se liinan alla huoneenlämmössä tai uunissa 50 asteessa luukku auki
- vaivaa taikina ja tee siitä pitkä pötkö
- leikkaa pienksi paloiksi ja pyörittele pieniksi pullliksi
- valele kakkuvuoka sulalla margariinilla
- dippaa pullapalat sulaan margariiniin ja kierittele sokeri-mantelijauheseoksessa (Käytin 1 dl mantelijauhetta ja 1/5 sokeria ja se oli hieman liian vähän. Jatkoin sokeri-mantelirouheella.)
- asettele pullapalat limittäin kakkuvuokaa ja anna kohota liinan alla
- paista 175 asteessa alimmalla tasolla 30 minuuttia
- anna jäähtyä hetki ja kumoa
- herkuttele mansikkahillon ja kermavaahdon kanssa (oma suosikkini on Alpron soijavispi, mutta kaupoista löytyy myös esim. Plantin kauravispiä)