Seitan pepperonia

Viikkojen kehittelyprosessin tuloksena sain vihdoinkin aikaiseksi seitanpepperonia, joka on sekä koostumukseltaan että maultaan ihan nappi. Sitä en tiedä, muistuttaako tämä mitenkään pepperonin lihaversiota, sillä minulla ei ole mitään mielikuvia siitä, miltä moinen maistuu. Mutta hyvää tämä vegeversio ainakin on! Alkuperäinen resepti on Pidempi korsi –blogista , mutta en saanut sitä toimimaan sellaisenaan: nestemäärä ei tuntunut riittävältä ja rasvaakin kaipasin omaan versiooni.

Pelkällä gluteenijauholla pepperonin koostumuksesta tuli helposti liian kumimainen; gluteenijauhon ja kikhernejauhon (gram -jauhon) yhdistelmällä taas hieman turhan mössömäinen. Kookosöljy puolestaan ei tuntunut toimivan, vaan teki koostumuksesta liian kovan, joten vaihdoin sen rypsiöljyyn. Monta hutia, melkein-mutta-ei-ihan-versiota ja lopulta hitti: murea ja maukas seitanpepperoni. Tässä siis oma versioni.

seitan.jpg

Seitanpepperoni

Kuivat aineet

1,5 dl gluteenijauhoa

25 g maustamatonta Vegan Blend  -proteiinijauhetta*

1 dl olut/ravintohiivahiutaleita

1 tl (savu)paprikajauhetta

1 tl suolaa

rouhittua mustapippuria

hiukan rouhittua chiliä/ chilijauhetta

0,5 tl sinappijauhetta

0,5 -1 tl valkosipulijauhetta (jos käytät tuoretta valkosipulia, 0,5 tl riittää)

Sekoita ainekset yhteen.

* Vegan Blend -proteiinijauhe on sekoitus hamppu-, herne- ja riisiproteiinia. Sekoituksen voinee korvata jollain muullakin proteiinijauheella. Uskoisin riisiproteiinin olevan paras, sillä se on koostumukseltaan muita proteiinijauheita hieman karkeampaa eikä sula nesteen joukkoon yhtä täydellisesti ts. se antaa paremman suutuntuman.

Märät aineet

2 rkl tomaattipyreetä

2 rkl neutraalin makuista öljyä (esim. rypsi- tai oliiviöljyä)

1 tl nestesavua

1 tl agavesiirappia

1 pieneksi hakattu/ raastettu valkospulin kynsi (voi jättää myös pois ja tuplata valkosipulijauheen määrän)

1 dl vettä

Sekoita ainekset yhteen. Yhdistä kuiviin aineksiin ja vaivaa taikinaa hyvin. Jos taikina tuntuu liian kuivalta, kastele käsiä vaivaamisen välillä. Muotoile taikinasta pötkylä ja kiedo se folioon (seitan pepperoni paisuu uunissa, joten älä tee liian tiukkaa pakettia). Kiedo rullan päät. Paista uunissa 175 asteessa alimmalla ritilätasolla n. 1 tunnin ja 15 minuuttia. Käännä pepperonia paistumisen välissä. Anna jäähtyä hyvin ja säilytä jääkaapissa.

Reseptistä tulee yksi pepperoni. Minä teen useimmiten tupla-annoksen ja se menee noin viikossa, kun syöjiä on 1-2.

seitanleipa.jpg

Enjoy!

 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta DIY

Vinkkejä viikonloppuun: taidetta vankilassa, museojunailua Uuteenkaupunkiin ja H2Ö

Kesä on tunnetusti tapahtumien osalta vilkasta aikaa, mutta itse en ole työkiireitten vuoksi ehtinyt ja jaksanut tehdä viime viikkoina oikein mitään. Tänä viikonloppuna ajattelin aktivoitua, mutta en ole vielä päättänyt, minne aion mennä ja mitä tehdä. Muutamia hyviä kohteita on viime päivinä tullut kuitenkin bongattua.

Valtio+ on taiteilijajärjestö Arte ry:n taidenäyttely, jonka lokaatio on vanhassa lääninvankilassa Kakolassa. Tapahtuman sivuilla näyttelyä kuvaillaan seuraavasti: ”Valtio+:ssa kohtaavat vankilatila, joka edustaa totaalista kontrollia sekä pakkovaltaa yksilöä kohtaan ja taide, joka on luonteeltaan rajoja rikkovaa ja ainakin ideaalisti ‘vapaata’. Paradoksaalisen yhtälön vastapuoliksi asettuvat siten ajatus vapaasta tilasta ja sanasta sekä toisaalta kontrollin ja vallan teemat. Valtio+ lainaa nimensä järjestelmältä, plus-merkki sanan perässä sen sijaan viittaa rakennuksen muotoon ja avoimeksi jäävään lisämääreeseen.”. Näyttelyä ei sen luonteen vuoksi suositella lapsille.

Kakolan vankilarakennus on 1800-luvun loppupuoliskolta. Lääninvankila siirtyi 2007 uusiin tiloihin Saramäkeen, jonka jälkeen vanhan vankilan kohtalo on ollut avoin. Jokin aika sitten uutisoitiin, että Verkaranta Kiinteistöt Oy on ostanut Kakolan, ja että vanha vankila on tarkoitus muuttaa asunnoiksi. Kakolassa on järjestetty opastettuja kierroksia ja kävin sellaisella joskus tuossa viime vuosikymmenen lopulla. Vanha vankila on miljööltään karu ja osin hyvinkin alkeellinen, joten odotan mielenkiinnolla, millainen on tilaan pystytetty näyttely. Valtio+ -näyttely on avoinna heinäkuun loppuun asti (suljettu maanantaisin) ja sisäänpääsy on ilmainen.

Museojuna-ajeluita on järjestetty Turun seudulla useampana kesänä ja tänä vuonna viimeiset junamatkat ajetaan ensi viikonloppuna. Museojunat kulkevat Turun ja Uudenkaupungin välillä ja lisätietoa ajeluista löytyy täältä. Lippu on mahdollista ostaa meno-paluuna myös lyhyemmällekin matkalle. Nostalgiaa arvostavalle matka vanhalla dieselveturin vetämällä junalla 50-lukulaisine vaunuineen on tietysti ihan omanlaisensa elämys. 🙂

perinnejunassa.jpg

Valtteri perinnejunassa kesällä 2012. Tämä juna kulki pitkin Suomea VR:n 150 -vuotis juhlavuoden kunniaksi.

 

Viimeisenä vinkkinä Ruissalon telakalla järjestettävä H2Ö –festivaali. H2Ö järjestetään tänä vuonna toista kertaa, mutta sitä edelsi Ilmiö -niminen festivaali Turun Uittamolla. Ilmiössä ehdin käymään ainoastaan kerran, mutta viihdyin siellä oikein hyvin pikkutunneille asti. En silloin tiennyt etukäteen juuri mitään esiintyvistä artisteista, mutta jokainen soitti omalla tavallaan hyvin mielenkiintoista musiikkia. Taitavia muusikoita kuuntelee aina mielellään, vaikka genre ei olisikaan entuudestaan kovin tuttu. Tämän vuoden artistimäärä on hengästyttävä ja myös ruokapuoleen on panostettu oikein kunnolla. Vegaanivahtoehtojakin näyttäisi olevan tarjolla oikein useammassakin kojussa. Funtsin tässä edelleen, menenkö vai en. Ihan jo tuo safkapuolikin houkuttelisi kyllä menemään paikalle. 😀

 

 

Kulttuuri Musiikki Suosittelen