Kotijäätelöä ilman jäätelökonetta
Jäätelöversio numero kaksi tummalla minttusuklaarouheella. Tästä tykkäsin enemmän kuin ensimmäisestä versiosta.
Juhannuksena laitoin testiin jo jonkun aikaa pähkäilemäni jäätelöreseptin. Tein itse asiassa jäätelöä kahteen kertaan: ensimmäisen satsin turkinpippurirouheella ja toisen satsin minttusuklaarouheella. Ensimmäiseen oli tarkoitus tulla lakritsikastiketta, mutta sitä ei löytynyt viime hetken kauppareissulla vegaanisena. Joo, tää on vegaaninen jäätelöresepti. 🙂 Ja helppo.
Viime keväästä asti vegaanipiireissä on kohistu vegaanisesta marengista, joka syntyy sokerista ja tölkkikikherneiden liemestä. Jep, tölkkikikherneiden liemi (just se joka aina heitetään viemäriin) sisältää proteiinia ja hiilareita samassa suhteessa kuin kananmunanvalkuainen ja myös vaahtoutuu samalla tavalla. Pariin otteeseen olen tehnyt tuolla marenkia ja oman kokemukseni mukaan massaa saa vatkata hieman kauemmin kuin tavallista marenkimassaa. Sekaan kannattaa lopussa laittaa hieman sitruunamehua tai viinietikkaa, joka stabiloi vaahtoa. Vilkaise vaikkapa Chocochilin Vegaanin minipavlovat tai Mieliruoka -blogin Outin Munattomat marengit -resepti.
Vähän ennen juhannusta googlailin jäätelöreseptejä, joihin on käytetty pohjana marenkia ja vasta silloin hoksasin, että marenkiinhan voi käyttää tavallisen sokerin sijaan myös tomusokeria. Se sulaa vaahtoon nopeammin ja vähentää vatkausaikaa. Googlailun ja ideoinnin pohjalta syntyi sitten tämä jäätelöresepti.
- 1dl tölkkikikherneiden lientä (Esim. 1 purkista Gogreenin kikherneitä tulee tämä määrä. Käytä kikherneet esimerkiksi hummukseen tai duunaa niistä vaikka makeita snäksejä.)
- 1,5 dl tomusokeria
- 1 tl sitruunamehua
- 1/5 tl ksantaania (Toimii sakeuttajana ja löytyy ainakin isompien markettien maustehyllystä. Uskoisin, että resepti toimii tosin ilmankin.)
Huomaa, että kulhon on oltava puhdas, kuiva ja ehdottomasti täysin rasvaton. Muuten ei synny vaahtoa. Vatkaa ensin sähkövatkaimella pelkkää kikhernelientä, kunnes se on valkoista vaahtoa. Lisää tomusokeria pienissä erissä ja jatka vatkaamista. Lisää ksantaani viimeisessä tomusokerierässä ja lisää samalla massaan sitruunamehu. Valmis marenkimassa on paksua ja kiiltävän valkoista.
- 1 dl soijavispiä (kauravispi käynee myös)
- 1-2 tl vaniljasokeria
- Jäätelön makuaineet: esim. n. 1dl turkinpippurirouhetta tai n. 50-60g vegaanista (minttu)suklaarouhetta. Variaatioita on niin monta kuin tekijääkin, joten kokeile, mitä mieleen juolahtaa!
Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää vaniljasokeri. Sekoita varovasti lusikalla kermavaahto ja marenkimassa sekaisin. Lisää makuaineet ja laita massa pakastimeen. Kokeilin pakastusta sekä metalliastiassa että kannellisessa muovikipossa ja molemmissa massa pakastui hyvin. Sekoita massaa parisen kertaa parin ensimmäisen pakastustunnin aikana. Pakastuminen vie aikaa: massa on kylmää n. yhdeksässä tunnissa, mutta parempi tulos on, jos pakastaa jäätelöä vähintään 12 tuntia.
Lopputuloksena oli ihana ja kuohkea jätski, eikä sen tekeminen ollut edes kovin vaikeaa. 🙂
Ensimmäinen versio turkinpippurirouheella. Tässä oli myös raastettua sitruunankuorta ja reseptiä enemmän sitruunamehua. Turkinpippuri jyräsi kuitenkin niin vahvasti, ettei sitruuna maistunut ollenkaan.
Tein myös perinteisiä vegaanisia marenkeja, mutta argh, tein emämokan. En siirtänyt uunissa nätisti kevyiksi ja rapsakoiksi kuivaneita marenkeja kannelliseen rasiaan ja kesäisen sadeilman kosteus muutti marengit nopeasti huoneenlämmössä tahmeiksi.