Running up that hill

juoksu2.jpg

Vuoden 2010 kesällä juoksin ensimmäisen ja viimeisen maratonini. Se oli yksi mahtavimmista kokemuksistani ja samaan aikaan yksi typerimmistä ideoistani koskaan. Parhaiten juoksusta jäi mieleeni kohtaus jossain siellä 30-35 kilometrin tienoilla. Juoksin siinä vaiheessa yksin Ruissalossa merenrantaa pitkin, joka paikkaa kolotti ja väsymys alkoi painaa. Tien sivussa oli sellainen kouluikäinen tyttö isänsä kanssa ja kun ohitin heidät, tyttö alkoi taputtamaan. Se pieni ele toi ihan mielettömästi tsemppiä loppumatkalle. 🙂

Viime syksynä luin tämän Fitness Führerin kirjoituksen kyynel silmäkulmassa. Samaistuin niin voimakkaasti kirjoituksen ilmaisemiin tunteisiin ja samalla tiesin, että minä en toista kertaa enää mene sinne lähtöviivalle. Sain diagnoosin proktiitista vuonna 2011, mutta oireita oli jo kauan aiemmin ja maratonin aikoihin ne olivat pahimmillaan. Jälkikäteen on vaikea ymmärtää, miten sitä voi sokeutua sairauden oireille niinkin pahasti. Minä en todellakaan ollut kesällä 2010 terve, mutta kuittasin kaiken vain ”herkkävatsaisuuden” piikkiin. Pitkään elättelin toiveita, että sitten kun olen tervehtynyt, niin palaisin pitkän matkan juoksun pariin, mutta enpä tiedä tulenko koskaan olemaan niin terve.

juoksu5.jpg

Pakotin miehen ottamaan blogikuvia. Ei ollut kuvaaja eikä mallikaan oikein omassa elementissään. 😀

Viime vuodet olenkin juossut vain lyhyehköjä 5-10 kilometrin lenkkejä ja niitäkin harvakseltaan. Sen sijaan olen viettänyt enemmän aikaa salilla puntteja kolistellen. Salitreenistä en ole koskaan saanut samanlaisia endorfiineja kuin juoksusta, mutta on siinäkin oma viehätyksensä. Olen pyrkinyt treenaamaan voimapainotteisesti vapailla painoilla. En treenaa totisesti eikä tähtäimessä ole mihinkään kisoihin osallistuminen, vaan lähinnä haluan hyvän lihaskunnon ja pitää siinä sivussa hauskaa. 🙂 Salitreeni on se syy, miksi ruokavalion tarpeeksi suuri proteiinimääräkin mietityttää. Viimeisen vuoden ajan olen treenannut normaalia vähemmän. Syynä oli alunperin gradun kirjoittaminen (joka ei vieläkään ole valmis…), sitten tuli syksyn muutto ja pisteenä i:n päälle selän noidannuoli tämän vuoden alussa. Treenipainot ovat tippuneet, enkä erityisemmin pidä tästä taantumasta. Tarkoitus olisikin tänä vuonna saada jonkin verran lisää lihasmassaa ja voimatasot entiselleen.

levypaino_1.jpg

Pari kesää sitten huomasin tykkääväni kovasti myös pyöräilystä. Ei siitäkään samanlaista hyvänolon tunnetta saa kuin juoksusta, mutta se on silti todella kivaa. Ja erittäin suuri plussa on se, että pyörän selkään voi hypätä, vaikka olisi juuri syönyt massiivisen kokoisen aterian, sillä se ei sekoita elimistöä samalla tavalla kuin juoksu. Juoksun suhteen joudun aina miettimään tarkkaan, että edellisestä ateriasta on kulunut tarpeeksi pitkä aika. Pyöräni on vanha ja raskas eikä todellakaan optimaalinen pidemmille pyörälenkeille. Tällä hetkellä ei ole tosin varaa parempaankaan, joten tällä mennään. Suunnittelen ensi kesäksi pyörälenkkejä ainkin lähikuntiin. 🙂

Hyvinvointi Liikunta Terveys

Ajatuksia ja fiiliksiä parin viikon ajalta.

Parin viime viikon muutokset ruokavalioon ja fiilikset.

1. Kahvimaito.

  • Viimeiset pari viikkoa olen käyttänyt kahvini joukossa kasvimaitoja tavallisen maidon sijaan. Omille makunystyröilleni tuntuvat parhaiten sopivan Alpron Soya for Professionals ja saman firman makeuttamaton soijamaito. Tämä on mitä suurimmassa määrin makukysymys ja itse haluan juoda kaffeni mahdollisimman vähällä makeudella. 

Fiilikset: Soijamaito on solahtanut niin luontevaksi osaksi kahvinjuontiani, etten edes huomaa enää eroa tavalliseen maitoon. Kaupassa joudun tosin vielä muistuttamaan itselleni, että nappaan oikean purkin hyllystä. 😀

2. Aamupala.

  • Aamupala ennen töihin lähtöä on ollut pitkään sama: maitokahvi ja kaurapuuro voi/oivariinisilmällä ja raejuustolla. Nyt olen useimmiten jättänyt voisilmän ja raejuuston pois ja laittanut niiden sijaan puuron sekaan joko vähän maapähkinävoita tai chiahilloa, jossa on puolukoita ja mustikoita.

Fiilikset: Maapähkinävoi kaurapuurossa on ihan mahtava idea. Maistuu hyvältä ja pitää nälän poissa pidempään kuin raejuusto ja voisilmä.

3. Välipalat

  • Ihan kokonaan en rahkasta ole luopunut, mutta määrä on tippunut noin puoleen aiemmasta. Rahkan tilalla olen käyttänyt pääosin soijajugurttia, sillä muissa kasvijugurteissa (mm. kaurajugurtissa) proteiinin määrä on onnettoman pieni. Pariin otteeseen lisäilin jugurtin joukkoon lupiinijauhoa proteiinipitoisuuden nostamiseksi, mutta ei se kovin hyvänmakuista jugurtin joukossa ollut. Sopinee paremmin leivontaan.
  • Löysin uuden välipalaherkun: riisikakkua, maustamatonta (sokeritonta) maapähkinävoita + hiukan merisuolaa (tai vaihtoehtoisesti tahinia, mutta maapähkinävoi on parempaa) ja banaania. Herkkua!

Fiilikset: Kroppa ja vatsa on ottanut yllättävän hyvin vastaan tämän rahkanvähennysprojektin. Soijajugurttien mauissa on isoja eroja ja ne vähemmän proteiiniset versiot maistuvat paremmilta. Juustoa on (yllättävän suurikin) ikävä ja vaikka senkin osalta olen mennyt minimäärillä, niin kokonaan en ole juustosta luopunut.

maapahkinavoibanaani.jpg

Maapähkinävoi + banaani = match made in heaven.

4. Lounaat ja päivälliset

  • En syö kovin usein päivällistä, joten tämä koskee lähinnä lounaita. Lounaat ovat olleet tähän astikin enimmäkseen vegaanisia, joten niiden suhteen ei ole tullut suuria muutoksia. Satunnaiset munakkaat ja kalansyönnit olen jättänyt pois. Linssejä ja papuja menee enemmän kuin ennen. Teksturoitua soijaa menee edelleen parisen kertaa viikossa ja tofua kuluu paljon. 😀

Fiilikset: Ihan ok. Pääosin menen samalla yhdistelmällä kuin aiemminkin eli iso läjä rehuja oliiviöljyllä ja siemenillä + jotain proteiinipitoista. Voisi kyllä vähän enempi nähdä vaivaa ja kokeilla enemmän uusia reseptejä. Ja kikhernemunakas maistuu muuten sitten paistetulta kikhernemössöltä, ei munakkaalta.

5. Palautusjuomat liikunnan jälkeen

  • Menen edelleen herapalkkarilla, sillä sitä on vielä puolisen pussia jäljellä, eikä mies oikein tykkää tuosta mausta. Tilasin parisen pussia vegaanista proteiinijauhetta, joka on sekoitus herne-, hamppu- ja riisiproteiinia. Vielä en ole ehtinyt niitä maistaa.

6. Herkut

  • Tähän ajanjaksoon mahtui sekä vappu että siskontytön synttärit. Niin kuin aiemmin mainitsinkin, en ottanut näistä sen kummemmin stressiä. Söin siis ihan perinteisiä kerma-kananmuna-sokeri-vehnä -herkkuja. Vapulta jäi yli levyllinen maitosuklaatakin, joten sitäkin meni viime viikolla parin rivin verran.

Fiilikset: Makeanhimoni menee melko lailla kausittain, mutta tasapainoinen ja tarpeeksi energiaa sisältävä ruokavalio pitää sen aika hyvin kurissa. Viime aikoina ei makeaa ole tehnyt oikeastaan mieli juuri lainkaan. En onneksi ole sitä tyyppiä, joka tykkää kaupan valmisleivonnaisista ja suklaankin syön yleensä mieluiten tummana. En tiedä, mitä teen tulevaisuudessa tämän kaltaisten juhlien suhteen, sillä en oikein haluaisi olla se hankala vieras, jolle pitää tehdä erilliset syömiset. Toisaalta en nyt oikein tykkäile siitäkään ajatuksesta, että siemailen juhlissa pelkkää mustaa kahvia, kun muut herkuttelevat.

Yhteenveto: Maitotuotteiden vähennysprojekti on siis mennyt aika kivasti tähän asti. Olo on ollut ihan hyvä, eikä nälkäkään ole pahemmin vaivannut. Soijaa menee ehkä vähän liikaakin, mutta se on tällä hetkellä tuntunut helpolta ja hyvältä ratkaisulta. Suunnitelma seuraaville viikoille: rahkamäärän vähentäminen entisestään, monipuolisempi kasviproteiinien käyttö ja uusien reseptien testailu.

 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta Terveys