”Mutta mistä sä saat proteiinia?”

tofua2_0.jpg

tofua1_0.jpg

Kissat eivät tofusta perusta, mutta talouden kaksi ihmistä syövät tätä herkkua vähintään kuusi paketillista viikossa.

 

Kasvissyöjänä en ole kovinkaan usein joutunut kuulemaan sitä klassista kysymystä, mihin vegaanit törmäävät useasti. Eli kysymykseen ”Mutta mistä sä saat proteiinia?”. Proteiininsaanti on helppoa, jos ruokavalioon kuuluu maitotuotteita ja kananmunia. Sen sijaan tarpeeksi suuren ja laadultaan hyvän proteiinimäärän saaminen pelkistä kasvikunnan lähteistä vaatii enemmän panostamista.

 

Mikä määrä proteiinia sitten on tarpeeksi? Lihastohtorina tunnetun Juha Hulmin arvio aktiivisesti liikkuvan ihmisen proteiinintarpeesta on 1,5-1,8 grammaa proteiinia per painokilo, vaikka hän toteaakin, että myös pienemmällä proteiinimäärällä tulee toimeen ja voi jopa lisätä lihaskasvua. (Lähde: Lihastohtori: Ravinnon proteiinit lihaskasvussa. Mikä on tieteellinen näyttö?)Tuo 1,5-1,8 grammaa per painokilo on melko helposti saavutettavissa silloin, kun ihminen on sekasyöjä tai lakto-ovovegetaristi. Proteiini pitää myös nälän pitkään loitolla ja verensokerin tasaisena, joten riittävällä proteiininsaannilla on kieltämättä puolensa.

 

Olen välillä käyttänyt avukseni netin kalorilaskureita ruokavalioni makro- ja mikroravinteiden tarkistamiseksi ja huomannut, että oloni on paras, jos makroravinteet menevät suurin piirtein seuraavasti: 25-30% proteiinia, 30% hiilihydraatteja ja 40-45% rasvaa. Tuo tekee keskimääräisellä 2000 kilokalorin päiväkulutuksellani noin 500-600 kilokaloria eli noin 125-160 grammaa proteiineista. Elopainooni suhteutettuna proteiininsaanti on silloin suurempi kuin tuo suositus eli noin 2-2,5 grammaa per painokilo.

 

Vegaaniruokavaliollakin lihasten kasvatus on mahdollista ja onhan noita olemassa ihan vegaanikehonrakentajiakin (tsekkaa esim. Great vegan atheletes). Haastavampaa se toki on, sillä kasvikunnan proteiinien aminohappokoostumus ei yleensä ole niin täydellinen kuin eläinkunnan proteiineissa. Aminohappokoostumukseltaan parhaita kasvikunnan lähteitä ovat soija ja hampunsiemenet. Omalla kohdallani ongelmia kasviperäisten proteiinien kanssa aiheuttaa nirsoileva vatsani ja aiemmin mainitsemani tulehduksellinen suolistosairaus.

 

En ole löytänyt oikein yhtä selittävää tekijää sille, miksi vatsani reagoi tiettyihin ruoka-aineisiin. Lääkityksen ansiosta voin nykyisin syödä aikaisempaa vapaammin, mutta edelleen saan oireita, jos syön liian usein tai liikaa vääränlaisia ruoka-aineita. Ns. FODMAP -hiilihydraateista  ja niiden aiheuttamista vatsaongelmista on viime aikoina puhuttu yhtä enemmän. Silloin kyseessä ovat tiettyjen ruoka-aineiden lyhytketjuisten hiilihydraattien aiheuttamat vatsavaivat. Osan näistä ruoka-aineista (mm. vehnä, ohra ja ruis, makeutusaineet ja välillä myös palkokasvit) tunnistan itsellänikin oireiden aiheuttajaksi, mutta suurimmasta osasta taas en saa oireita lainkaan tai saan vain hyvin vähän oireita.

 

Olen epäillyt, että omalla kohdallani kyse olisi enemmänkin ruoka-aineiden kuiduista ja varsinkin liukenemattomasta kuidusta. Kasvisproteiinilähteissä kuitua on varsinkin teksturoidussa soijassa, linsseissä ja manteleissa, joista kaikista saan liian suurina annoksina tai liian useasti syötynä oireita. Tofussa ei ole kuitua ja sitä pystynkin syömään ongelmitta. Se on onneksi myös yksi lempiruokiani. Ihan pelkällä tofulla en kuitenkaan haluaisi elää. 😀 Usein proteiinipitoisissa raaka-aineissa on myös joko suuret määrät hiilihydraatteja, jotka nekin aiheuttavat välillä vatsaongelmia, tai suuret määrät rasvaa, minkä vuoksi kaloripitoisuus saattaa nousta absurdeihin määriin (tämä koskee varsinkin pähkinöitä ja siemeniä ja niistä tehtyjä tahnoja ja levitteitä). Olen tässä pikkuhiljaa alkanut vähentämään eläinperäisten ruoka-aineiden määrää ruokavaliossani. Luulen, että ainakin aluksi tulen myös käyttämään proteiinijauheita osana ruokavaliota kunnes löydän keholleni sopivan proteiinimäärän ja proteiinilähteet.

 

Hyvinvointi Liikunta Terveys Ajattelin tänään

Seitan ribsejä ja muita vappuherkkuja.

Vappu on mennyt rennoissa merkeissä ystävien seurassa. En ole jaksanut pahemmin stressailla syömisistä ja menu onkin ollut melkoisen vehnä- ja sokeripainotteinen. Nykyisin onneksi voin näinkin tehdä ilman, että tulen niin kipeäksi, että päädyn kippuralle sängynpohjalle. Satunnainen herkuttelu ei haittaa, kunhan arkiruokavalio on kunnossa.

 

Eilisillan grillailuja varten tein pitkästä aikaa seitania. Seitan on vegaaninen, proteiinipitoinen lihankorvike. Erityisen terveellinen se ei kuitenkaan ole, sillä pääraaka-aineena on vehnägluteeni, joka on raaka-aineena ravinneköyhä sekä vitamiinien ja hivenaineiden että aminohappoprofiilinsa puolesta. Mutta ah, niin hyvää. Tämä testaamani resepti on yksi parhaimmista. Reseptin löysin Baked in-blogista ja alkuperäinen resepti on Fat free vegan -blogista. Suunnittelen seuraavaa herkuttelukertaa varten tosin pieniä omia viilauksiani reseptiin…

 

IMG_20150430_192847.edit.jpg

IMG_20150430_193527.edit.jpg

 

Seitan was great. 😉

Vappumunkit tein tänä vuonna kokeeksi kauramaitoon. En huomannut maun enkä rakenteen puolesta mitään eroa lehmänmaitoon tehtyihin munkkeihin verrattuna. Näissä tekemissäni versioissa on tosin rasvana ihan voita, sillä sitä oli avattu paketillinen jääkaapissa valmiina. Pulla- tai munkkitaikinoissa ei tosin ole merkitystä sillä käyttääkö kasvimargariinia vai voita. Margariinilla taikinasta tulee hieman kuohkeampi kuin voilla.

IMG_20150501_121327.edit.jpg

IMG_20150501_121351.edit.jpg

 

 

Piknikille tekaisin myös oman versioni perunasalaatista (Vai voiko tätä edes enää perunasalaatiksi kutsua. No, on siinä perunaakin!). Mitään mittoja en osaa antaa, mutta resepti on osapuilleen tällainen:

 

-perunaa ja porkkanaa keitettynä ja paloiteltuna

-punasipulia (ei välttämätön)

-vihreitä papuja

-kidneypapuja valutettuina

 

Kastike:

-oliiviöljyä

-sitruunamehua

-makeaa chhilikastiketta

-(meri)suolaa

-mustapippuria

 

Simppeliä, mutta hyvää. Nyt minä teen lähtöä juna-asemalle, sillä huomenna on tiedossa lisää juhlimista siskontyttöni syntymäpäivien muodossa. Rentoa vapun jatkoa kaikille!

 

PS. Näiden kuvien oli tarkoitus olla rinnakkain, mutta en jostain syystä saa niitä näkymään oikein. Mennään nyt sitten tällä. 🙂

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta