Vähän erilainen pesto
Laitoin viime viikolla perinteisen peston kulmakivet, basilikan ja pinjansiemenet, uusiksi ja tein pinaattipestoa. Tuoreet pinaatit uhkasivat viime viikolla nuupahtaa jääkaappiin, joten käytin ne hyödyksi. Pinjansiemeniä ei löytynyt kaapista (niiden hintakin on viimeisen parin vuoden aikana pompsahtanut niin pilviin, etten raaski niitä oikein ostaa), joten korvasin ne kuorituilla hampunsiemenillä. Hampunsiemenet ovat paitsi hyvä proteiininlähde, myös erinomainen rasvahappojen lähde, ja omega3- ja omega6 -rasvahappojen suhdekin on hyvä. Parmesaanin sentäs pidin alkuperäisestä pestosta ennallaan, vaikkakin korvasin sen tietysti Violifen vegaanisella parmesaanilla. Olen joskus käyttänyt pestoon parmesaanin sijaan myös olut/ravintohiivahiutaleita ja ne toimivat myös hyvin. Tuota Violifen parmesaania on harmi kyllä saatavilla aika harvoista paikoista; lähinnä Vegekaupoista ja joistakin isoimmista marketeista. Olut/ravintohiivahiutaleet ovat hieman helpommin saatavilla, mutta eivät ihan jokaisesta kaupasta löytyviä nekään: ekokaupoista ja joistain suuremmista marketeista kannattaa katsella.
Pinaattipesto hampunsiemenillä
- n. 70g tuoretta pinaattia
- n. 1/2 dl kuorittuja hampunsiemeniä
- n. 1/2 dl vegaanista parmesaania
- n. 3/4 dl (hyvää) oliiviöljyä
- tilkka sitruunamehua
- suolaa, mustapippuria
- 1 valkosipulinkynsi
Sekoita ainekset tehosekoittimella tai sauvasekoittimella. Lisää oliiviöljy pikkuhiljaa muiden ainesten joukkoon.