Väliraporttia eli kui on sujunut
Välikatsauksen aika. Miten on mennyt ruokavalion muutoksen osalta käytännössä ja kui on terveyden laita?
Arki on ollut aika helppoa: vegaaninen ruokavalio on ollut helppo muodostaa ja olen löytänyt itselleni sopivat ruoka-aineet. Muutamia poikkeuksia vegaaniseen ruokavalioon on tullut edelleen tehtyä, mutta aika pienissä määrin. Uusia ruoka-ainelöytöjä on tullut myös tehtyä Turun Vegekaupan avattua ovensa Forumissa. Wheatyn savuseitan on aivan tolkuttoman hyvää ja ensimaistelun perusteella Sheesen vegaanijuustoista ainakin savucheddar on myös varsin mainio tapaus. Maku on hieman erikoinen, joten jakaa varmasti mielipiteitä. Cheddarille tuo ei tosin erityisemmin maistu, mutta omat makunystyräni tykkäävät sen happamenkirpeänsuolaisesta mausta. Proteiinin saannin kannalta mennään edelleen aika soijavoittoisesti, mutta yritän kyllä lisäillä papujen ja linssienkin käyttöä.
Tein tällä viikolla ruokavalion suhteen myös tosi amatöörimäisen mokan. Amatöörimäisen sikäli, että tällaisen ruokavalion makrojakaumia jo vuosia laskeskelleen ja tarkkailevan ihmisen olisi tosiaan pitänyt hoksata tämä… Nimittäin maitotuotteissahan on aina jonkin verran hiilihydraatteja maitosokerin eli laktoosin muodossa. Soijapohjaisissa jugurteissa ja -maidoissa ei puolestaan luontaisesti ole hiilihydraatteja juuri lainkaan, minkä vuoksi suurimpaan osaan on lisätty hieman sokeria. Minä olen ollut pitkään tiukasti sitä mieltä, että sokeri kuuluu herkkuihin, eikä päivittäisiin ruokiin tai välipaloihin. Osittain tästä syytä olen valinnut päivittäiseksi soijajugurtiksi Rainbown maustamattoman soijavalmisteen, jossa ei ole lisättyä sokeria. Noh, minä en myöskään kovin usein syö lounaalla riisiä, pastaa tai perunaa, sillä niistä tulee helposti väsynyt ja sellainen turvonneen pöhöttynyt olo. Tällä viikolla töissä iski kahtena perättäisenä iltapäivänä armottoman kova päänsärky ja heikko olo. Pistin ne ensin flunssan piikkiin, kunnes aloin miettimään vähän tarkemmin syömisiäni: aamupuuron jälkeen en saanut välipaloista ja lounaasta hiilihydraatteja kuin hyvin pienen määrän (n. 20-30 grammaa). Sattumalta noina päivinä ruoat sisälsivät myös melko vähän rasvaa, vaikka yleensä käyttelen öljyjä aika reilulla kädellä. Ei ihme että heikotti ja olo oli hirveä… Ei ole nämä vhh -hommat oikein minun juttuni. 🙂
Haluaisin kovasti sanoa, että vegaaniruokavaliolla minun IBS/IBD -vatsani ja suolistoni on voinut paremmin kuin koskaan, mutta se ei pitäisi paikkansa. Jos ajattelen pelkästään tätä puolta terveydestäni, niin paras ruokavalio oli se hapanmaitotuotteita sisältävä aiempi ruokavalioni. Vegaanisella ruokavaliolla minulla on ollut hieman enemmän turvotusta ja muita epämukavia vatsaoireita. Kyse on kuitenkin satunnaisista oireista ja tosiaankin lähinnä pienestä epämukavuudesta. Kovista vatsakivuista en ole kärsinyt, eivätkä koliitin oireet ole palanneet. Niin kuin aiemminkin olen maininnut, terveyttäni en ole valmis riskeeraamaan. Jos oireet olisivat pahempia ja kipua aiheuttavia, miettisin kyllä tätä ruokavaliomuutosta hyvin vakavasti uudelleen.
Pienenä yllätyksenä on tullut puolestaan se, että akneen ja epäpuhtauksiin taipuvainen ihoni on voinut paremmin kuin pitkiin pitkiin aikoihin. Iho-ongelmat alkoivat vuonna 2007 hormonikierukan asennuksen jälkeen ja olen taistellut niiden kanssa jo vuosia. Olen törmännyt kyllä useisiinkin juttuihin, joiden mukaan maitotuotteet aiheuttavat ihon tulehdusreaktiota ja jossa maidoton ruokavalio on parantanut ihon kuntoa. Olen tähän asti ollut skeptinen ja pitänyt näitä vain sattumina ja vähän sellaisina höpöhöpö -juttuina… Ihan täyttä kunniaa en tästä muutoksesta anna kyllä vieläkään pelkästään ruokavalion muutokselle, sillä iho alkoi pikkuhiljaa paranemaan jo vuosi sitten ja lisäksi se on yleensäkin kesällä parempi. Jos tilanne on tämä vielä talvellakin, niin sitten uskon (ehkä)! :D