Lähde Lohjalle

Mikko Utter.JPG

Kuulin keväällä Lohjalle avatusta kahdeksanpaikkaisesta ravintolasta, jota isännöi mm. Savoysssa ja Nokassa yli 15 vuotta keittänyt Mikko Utter. Koska ravintolassa on tasan yksi työntekijä, on ravintolan nimikin luonnollisesti Mikko Utter. Ravintolassa tarjoilllaan maistiaiset-nimellä seitsemän ruokalajin kuukausittain vaihtuvaa menua, jossa raaka-aineet ovat tietysti äärimmäisen sesonki- ja paikallispainotteisia. Ihastuin luonnollisesti konseptiin välittömästi. Sellaisen ravintolan itsekin haluaisin joskus perustaa, jos a) osaisin kokata tai b) minulla olisi varaa harrastaa ravintolan pitämistä. Viime viikolla vihdoin pääsin paikan päälle ja oli aika selvää, että Utterin tapauksessa kyse on vaihtoehdosta a.

Olimme yhdessä Saaran ja meidän kummankin vanhempien kanssa varanneet ravintolan kahdeksasta paikasta kuusi. Meidän lisäksemme lauantailounaalla oli vieraina yksi (paikallinen) kolmikymppinen pariskunta. Tosin ravintolan tunnelma oli niin kotoisa, että hetkittäin jopa tuntui kuin Mikko olisi ollut meillä kokkivieraana. Ruoanlaiton lomassa hän kertoi tarinoita viinien ja raaka-aineiden taustalta. Saimme muun muassa kuulla, että jälkiruokamakeisten luumumarmeladi oli valmistettu ”maailman parhaan luumupuun” hedelmistä. Puun aateloinnin oli suorittanut kokin poika paikallisessa hedelmäpuutarhassa, josta luumuja päätyi myös keittiöön asti.

Ruoka oli juuri sitä, mistä itse pidän eniten. Yksinkertaisuudessaan nerokkaita makuyhdistelmiä, joissa pääosassa oli raaka-aineet ja niistä esiin pakotettu syvin olemus. Punajuurta ja dijonvaahtoa, kuhaa ja marinoitua purjoa, tatteja ja juustotuulihattuja, kaaleja eri muodoissa, perunaa ja sorsaa (meille mysliä), dekonstruoitua omenapiirakkaa sekä toinen toistaan herkullisempia leivonnaisia. Lisäksi ruoka valmistettiin ja annokset koottiin suoraan silmiemme edessä. Ja sitten ne viinit. Kivijalkoina toimivat Saksa, Itävalta, joskus myös Ranska. Ah! Kellerin kevyesti tammitettu Riesling oli hedelmäinen, mineraalinen ja huumaavan intensiivinen, Loimerin Grüneristä en viitsi edes aloittaa. Alexander Laiblen Spätburgunder eli pinot noir puolestaan avasi minulle taas uuden portin punaviineihin.

Vielä ruokaakin kiehtovampaa ravintolassa oli seurata ravintoloitsijan toimintaa. Koska hän on yksin töissä ja ravintolan keittiö on kokonaisuudessaan ruokailijoiden nähtävissä, sain myös nähdä, kuinka pöytään on mahdollista nostaa reilussa parissa tunnissa 56 annosta, pitää keittiö koko ajan siistinä ja seurustella vieraiden kanssa vailla hetkenkään hätäilyä. Sen lisäksi, että ravintolakäynti inspiroi taas kokkaamaan kotona muutakin kuin hätäpastaa, olemme myös viimeisen viikon pitäneet keittiön, ja oikeastaan koko asunnon, siistinä. Ja se on oikeasti aika siistiä. Erityisesti tämä kotitaloudenhallinta tulee tarpeeseen.

Koti Ruoka ja juoma Matkat

Juhannusruokailut uusiksi eli kuinka lakkasin rahoittamasta palestiinalaisiirtokuntia

Ruokavaliooni tuli tänään muutos. Sain kuulla, että Hälsans Kökin soijanakit valmistetaan Israelissa. En tiedä, miksen ollut tajunnut kiinnittää huomiota asiaan aiemmin. Lyhyen googlailun perusteella sain selville, että skandinaaviselta kuulostavasta tuotenimestä ja Hollantiin rekisteröidystä valmistajasta huolimatta Hälsans Kökin taustalla oleva Tivall on israelilainen. Tivallin puolestaa omistaa Jewish National Fundia tukeva Osem (jonka luonnollisesti enemmistöomistaa Nestlé). JNF:n harrastuksiin kuuluu mm. palestiinalaissiirtokuntien laajentaminen. Ote Finnwatchin raportista vuodelta 2012:

”JNF-rahasto perustettiin ostamaan maata Palestiinan alueelta ennen Israelin valtion perustamista. Järjestöä on Israelissa syytetty arabiasumusten tuhoamisesta, siirtokuntien laajentamisesta ja uusien siirtokuntien rakentamisesta.”

Eli makkarat vaihtoon ja muurit nurin. Harmillisesti tavallisista ruokakaupoista ei ole juuri löytynyt Hälsanille pärjääviä vegemakkaravaihtoehtoja. Poutun tofugrilleri on luokattoman pahaa ja muita ei sitten oikeastaan peruskaupoista saakaan. Kuulin huhuja, että ainakin Turun Vegetukusta voisi nykyään löytyä uusikaupunkilaisia tofugrillereitä (hämäävästi sama nimi), mutta en tiedä saako näitä muualta ja millaisia ovat maultaan.

Hälsan.jpg

Nämä jäävät jatkossa kauppaan

Tälle juhannukselle en taida enää korvaavia kasvisnakkeja ehtiä ostamaan, joten viikonlopun sateissa grillataan jotain ihan muuta. Tuleville grillaussessioille otan kuitenkin suosituksia vastaan, jos sellaisia löytyy.

Puheenaiheet Ruoka ja juoma Ajattelin tänään