Rakkautta, anarkiaa, ruokaa & viiniä
Vielä yksi kirjoitus R&A:n Haute Cuisine -sarjasta. Näin aamulla dokumentin Red Obsession, joka yrittää selittää, miksi Bordeaux’n viinit ovat niin ainutlaatuisia ja miksi niiden hinnat ovat räjähtäneet viimeisen vuosikymmenen aikana. Ohjaajat David Roach ja Warwick Ross marssittavat elokuvassa kameran eteen kymmeniä asiantuntijoita viljelijöistä viinikriitikoihin ja -meklareihin. Alkuun fiilistellään Bordeaux’n ylivertaisuutta ja kuvaillaan kuinka paljon täydellisen viinin valmistus vaatii maaperältä, ilmastolta ja etenkin viljelijältä. Samalla kerrotaan kuinka 1800-luvun puolivälissä tehty tilojen paremmuusluokittelu pitää edelleen paikaansa.
Sen jälkeen kun muutamien tilojen viinien ylivertaisuus ja ainutlaatuisuus on tullut todistettua, huomautetaan että niiden hinnat ovat karanneet perinteisten kuluttajien käsistä. Hinnoista ollaan ylpeitä niin tiloilla kuin meklareiden toimistoissa. Tavallista viininjuojaa alkaa katsomossa ärsyttää. Syyllinen löytyy Kiinasta – mistäpä muualtakaan. Vapaista markkinoista ja rikastumisesta hullaantuneet miljardöörit haluavat ostaa käsiinsä kaikki Bordeaux’n laatuviinit samaan tapaan kuin Hermès’n ja muiden muotitalojen kalleimmat luomukset. Viiniä vain ei voi valmistaa tietyllä alueella kuin tietyn määrän vuodessa. Ja jos haluaa tehdä entistä parempaa viiniä, niin sitä valmistuu vielä vähemmän. Kiinalaiset miljardöörit ovat valmiita ostamaan parhaiden talojen varastot tyhjiksi, hinnalla millä hyvänsä. Se, että viini on liian kallista juotavaksi ei ole ongelma, sillä ne ovat sijoituskohteita. Joko ärsyttää? Niin minuakin.
No, vaikka dokumentti esitteleekin enemmän ja vähemmän eksentrisiä kiinalaismiljardöörejä, joille laatuviinit ovat ehkä enemmän pakkomielle ja statussymboli kuin juomanautinto, ei se silti tarjoa yksinkertaistettuja vastauksia viinin hintakuplalle tai esitä viinistä innostuneita kiinalaisia ainoastaan syyllisinä. Dokumentti on tehty selkeästi isolla budjetilla ja tuotantoarvot ovat korkealla. Kertojaäänenä kuultava Russell Crowe toimii turvallisena ja viihdyttävänä saattajana viinin maailmaan, jossa kai lopulta tärkeintä on rakkaus ja kunnioitus viiniä ja maaperää kohtaan.
Elokuvan toinen ohjaaja Warwick Ross on vieraana elokuvan näytöksessä ja teemaillallisella torstaina Engelissä ja Sunnissa. Mukana on myös Juha Berglund, jonka Chateau Carsinin viinit ovat vahvasti edustettuina illallisella. Red Obsession on tulossa myös elokuvateatterilevitykseen 22.11. alkaen.