Rocky Road
Ihmisen pitäisi syödä enemmän jälkkäreitä. Ei niinkään karkkia tai muita mässyjä, vaan jälkkäreitä. Hyväkin ateria tuntuu vähän torsolta, jos sitä ei kruunaa jollain makealla. Makeimmasta – ja helpoimmasta – päästä jälkiruokaherkkuja on Rocky road. Herkku on ymmärtääkseni alunperin australialaisten keksimä. Sanoisin ”tietysti”, mutta yllätyksekseni keksinnön taustalla ei olekaan pilvipäiset kokeilut. Alun perin herkku keksittiin (ainakin Wikipedian mukaan), kun Euroopasta tuodut hedelmät ja makeiset olivat pilaantuneet matkan aikana. Nokkelat sekatavarakauppiaat keksivät sekoittaa nämä suklaan joukkoon ja myivät ne mainareille, jotka tarvitsivat evästä matkatessaan kivikkoisia polkuja (hence Rocky road) pitkin kaivauksilleen. Jotenkin minua kuitenkin viehättää ajatus surffareista, jotka käyttävät kaiken lautailulta yli jäävän aikansa täydellisen suklaaherkun kehittelemiseen.
Rocky roadia tehdessään ei tarvitse hirveästi stressata, eli siihen voi yhdistää mitä vain. Meillä yleensä yhdistetään:
reilu nokare voita
1 levy tummaa suklaata (esim. Pandan 130g)
1 levy maitosuklaata (200g)
kourallinen vaahtokarkkeja
kourallinen suolapähkinöitä
Sulata voi ja suklaat vesihauteessa. Voitele vuoka ja lado pohjalle haluamiasi makeita ja suolaisia herkkuja. Kaada päälle sula suklaamassa. Aseta jääkaappiin jähmettymään pariksi tunniksi. Voit halutessasi käyttää mitä tahansa astiaa ja päällystää sen vaikkapa leivinpaperilla, jolloin valmiin herkun käsitteleminen on helpompaa. Kun massa on jähmettenyt riittävästi, vedä herkku naamariin.