Gazpachosta ja kirsikkatomaattien lisääntymisestä

Suhteeni gazpachoon on vähän ristiriitainen. Rakastan gazpachoa, mutta en ole oikein koskaan onnistunut syystä tai toisesta itse tekemään hyvää gazpachoa. Viime perjantaina viettäessämme spontaania kesäillallista päätimme kokeilla gazpachon tekoa porukalla, ja hyväähän siitä tuli. Itse asiassa keitosta tuli niin hyvää, että blogaan reseptin tännekin. Me tarvitsimme valmistamiseen 12 kättä, mutta kahdellakin pärjää, jos maistelee ahkerasti ja malttaa valmistella kasvikset, eikä heitä niitä tehosekoittimeen sellaisenaan.

Gazpacho kuudelle

1 kurkku
1 paprika
1 punainen chili
5 tomaattia
1 prk tomaattimurskaa
1 limen mehu
4 valkosipulinkynttä
1 keltasipuli
reilu nippu ruohosipulia
puoli punttia minttua
oliiviöljyä, suolaa ja pippuria maun mukaan

Hienonna kelta- ja valkosipulit ja kuullota niitä hetki pannulla oliiviöljyssä. Puolita kurkku pitkittäin, kaavi siemenet pois ja pilko kurkku suikaleiksi. Suikaloi paprika ja chili. Kalttaa tomaatit. Blendaa ainekset tehosekoittimessa ainesosaluettelon mukaisessa järjestyksessä. Gazpachon tekemisessä tärkeintä on, että seassa ei ole liikaa tomaatinsiemeniä ja raakaa valkosipulia, jotka usein aiheuttavat kitkeryyttä. Lisäksi potkua ja raikkautta pitää olla sopivassa tasapainossa. Koska kyseessä on kylmä keitto, on tasapainon löytäminen sikäli helppoa, että mausteita, oliiviöljyä ja limeä lisättäessä gazpachoa voi koko ajan maistella.

Koska minulla ei ole kuvaa keitosta, niin laitan tähän loppuun mukaan harvinaisen opetusvideon. Sen nimi on ”Kaikki mitä olet halunnut tietää kirsikkatomaattien lisääntymisestä, mutta et ole kehdannut kysyä”.

tomaatti-syntyy.gif

 

suhteet ystavat-ja-perhe ruoka-ja-juoma