Peruna, rakkaani
Oi kuinka pidänkään perunasta. Kummisetäni muistaa aina nähdessä toki huomauttaa, että lapsena söin keitettyjä perunoita ainoastaan sinapin kanssa. Sittemmin makupalettini on hieman monipuolistunut, samoin kuin perunaruokien variaatiot. Vaikka sinappiperunoihin on tuskin enää palaamista, on yksinkertainen silti edelleen kaunista. Siitä todisteena kuvan itäistä kantakaupunkia kevättalvella 2015 villinnyt ruokalaji.
Kolme raaka-ainetta, vähän voita paistamiseen ja herkullinen snack/alkupala on valmis. Pese kiinteät perunat, puolita ne ja kaiva keskelle lusikalla kolo. Tipauta koloon pieni pala voita (älä yritä korvata öljyllä) ja laita perunat uuniin 225 asteeseen, kunnes näyttävät kypsiltä. Mätä koloon smetanaa ja merileväkaviaaria, haukkaa ja hymyile.
Joitakin saattaa huolestuttaa se, että blinikausi alkaa ehkä olla ohi, mutta onneksi peruna, smetana ja merileväkaviaari ovat sesongissa aina. Tiesitte kai, että tämä herkku pelastaa ikävystymiseltä, harmailta arkipäiviltä sekä mm. struumalta. Merilevä nimittäin sisältää jodia, jota meidän taloudessa ei saa suolasta sillä emme käytä jodisuolaa. Terveysruoka: check.
Ja nyt Siiri siellä vastaanottimen ääressä kysyy, mitä on merileväkaviaari ja miten sitä tehdään? No, kaupasta se löytyy noin kolmessa eri värissä ja usein oikean kaviaarin läheltä ja sitä tehdään näin:
https://youtube.com/watch?v=0sOYcVa4RVI