Kesäkurpitsapasta
Tässä annos, jota olen valmistanut kyläillessä sekä alkuruoaksi kyläilijöille. Viimeksi valmistin ruokaa perjantaina juhlistamaan viikonloppua ja muita elämän iloja. Luulenkin, että kesäkurpitsapasta löytää paikkansa mistä vain ja milloin vain.
Annoksessa ei nimestään huolimatta ole pastaa laisinkaan. Vehnäjauhojakin lautasella on ainoastaan kuivahtaneen leipäpalan muodossa. Alla oleva määrä riittää kahdelle kevyeksi pääruoaksi. Isompia annoksia tehdessä kannattaa varata todella iso paistinpannu.
Ainekset:
1 kesäkurpitsa
n. 3 viipaletta vaaleaa kuivahtanutta leipää
n. 50 g saksanpähkinää käsin murskattuna
1 valkosipulinkynsi pilkottuna
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
ricottajuustoa
Leikkaa kesäkurpitsa kuorimaveitsen avulla suikaleiksi pitkittäissuunnassa. Voit käyttää myös kuoret, jos haluat annokseen vähän väriä. Kun kesäkurpitsasta tulee siemenet näkyviin, lopeta suikalointi ja kuutioi loppu kesäkurpitsa.
Nypi leipä paloiksi ja surauta vielä nopeasti muruiksi tehosekoittimessa. Kuumenna noin 3 rkl oliiviöljyä pannulla. Lisää pannulle leivänmurut, pähkinät ja valkosipuli. Mausta suolalla ja pippurilla. Paista noin 1-2 minuuttia, kunnes leivänmurut ovat kullanruskeita ja hieman rapeita. Nostele ainekset sivuun.
Lisää pannulle hieman oliiviöljyä. Paista kesäkurpitsakuutiot ja -suikaleet kuumalla pannulla koko ajan käännellen hieman pehmenneiksi, eli n. 3 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla. Varmista, että kuutioissa on vielä pureskeltavuutta ja raikkautta jäljellä. Nostele ensin suikaleet lautaselle, sen jälkeen kuutiot. Koristele leivän- ja pähkinänmuruilla ja lopuksi vielä ricottajuustolla. Tarjoile tilanteeseen sopivan viinin kanssa.
Annoksen kanssa maistoimme tällä kertaa Castellblanchin Carat Cavaa (008971, 9,20€). Kuiva cava sopii melkein tilanteeseen kuin tilanteeseen. Tässä ruoan ja viinin raikkaus olivat hyvässä tasapainossa. Viinin hapokkuus ja ruoan kevyt öljyisyys tukivat toisiaan. Kuplat viinissä ovat kivoja myös sellaisenaan, eli ehkä Castellblanch sopii paremmin ennen tai jälkeen ruokaa nautittavaksi. Ruoka voisi toimia vielä paremmin Alsacesta tai Moselista kotoisin olevan rieslingin kanssa.