Helatorstain herkut (Oodi keväälle)
Eilen pidin pitkästä aikaa melkein kokonaisen vapaapäivän. Suurin osa siitä menikin sitten keittiössä. Itse asiassa keittiössä meni jokunen tovi jo keskiviikosta. Torstain illalliseen kuului neljä ruokalajia ja niille viinit. Posti toi maanantaina pari ruokakirjaa, jotka saivat inspiraation valloilleen ja tekisi mieli olla koko ajan keittiössä.
En vielä lähtenyt uusien kirjojen reseptejä testaamaan, mutta paria uutta juttua kuitenkin kokeilin. Ohjenuoranani oli kunnioittaa raaka-aineiden omaa makua sekä kevättä ja tietysti saada vatsa täyteen. Otettiin ruokailu sillä tavalla rennosti, että valmistelin annokset melko pitkälle etukäteen ja sitten aina valmistin ne loppuun ruokalajien välissä, jolloin annosten väliin jäi mukavasti muutama minuutti ylimääräistä taukoa.
Aloitimme briossilla ja australialaisella rose-kuohuviinillä. Testasimme rutikuivaa Taltarnia myös vappuna, mutta tuolloin marjaisa maku jäi pahasti muiden tarjoilujen peittämäksi. Briossin kanssa se sopi ihan hyvin, mutta vielä paremmin viini pääsi oikeuksiinsa alkuruokana tarjoillun parsan parina. Briossin resepti on kopioitu Hans Välimäen P.S. -kirjasta, eli sieltä vaan yytsimään.
Alkuruokana oli siis parsaa hollandaise. Sen perusteella, mitä olen viime aikoina ehtinyt muiden blogeja lukemaan, kumpikaan lautasen elementeistä ei kaivanne reseptiä tähän yhteyteen. Myönnän heti, etten ollut ikinä tehnyt itse hollandaise-kastiketta, vaikka sitä mielelläni suuhuni kauhon. Kastikkeesta tuli omasta mielestäni vähän liian hapanta ja velttoa. Tyttöystäväni vakuutti kuitenkin, että hyvää oli.
Toinen ruokalaji oli uppomuna retiisin ja pinaatin kanssa. Retiisit olivat uuden sadon kotimaisia söpöjä pikku mollukoita, jotka puolitin ja paistoin voissa sillä välin kun upotin munat kattilaan. Lopuksi pyöräytin myös pinaatinlehtiä hetken pannulla.
Uppomunan kanssa maistoimme niin ikään roseviiniä. Se on tuo tummempi noista ylimmässä kuvassa taustalla olevista. Alkon ympärivuotinen rose-valikoimahan on aika sielutonta, mutta nyt hyllyssä oli tyrkyllä uutuus, laadukkaan ja peräti 500-vuotiaan Mellotin tilan pinot noir -rypäleestä valmistettu rose Le Rabault oli kuiva, marjainen, yrttinen ja erittäin tervetullut tuttavuus. Viini sopi myös pääruoalle ihan mainiosti, vaikkakin Binz + Brattin Riesling Gewürtztraminer oli sille nappivalinta. Viini kuuluu Alkon tilausvalikoimaan, mutta Hakaniemen alkossa sitä oli useampi pullo hyllyssä. Viini oli juuri sellainen, kuin noiden kahden rypäleen yhdistelmältä voi odottaa: hapokas, hedelmäinen ja ihanan kuiva.
Pääruokana oli siis belugalinssejä ja keitettyjä kevätkasviksia, jotka lämmitin voissa ennen tarjoilua. Lisäksi lautasella on kaltattuja ja marinoituja terttukirsikkatomaatteja ja basilikavaahtoa. Tomaattimarinadin reseptin voin listata tarvittaessa myöhemmin, jos joku sellaisen haluaa.
Jälkkärinä oli kesän maut, eli maitojäätä, mansikoita ja marenkia mintulla ja valkosuklaalla koristeltuna. Jälkiruokaviininä erinomaisen edullinen ja sopivasti pirskahteleva La Caliera Moscato d’Asti. Viini sopi jälkiruoan kanssa niin hyvin, että en edes yritä kuvailla sitä sanoin.
Maitojään ainekset:
3dl maitoa
1dl sokeria
1 tl agar agar -hiutaleita
1/2 vaniljatanko
Yhdistä ainekset kattilassa. Mikäli haluat enemmän vaniljan maku, voit halkaista tangon ja sekoittaa siemenet liemeen. Keitä noin 7 minuuttia hiljalleen. Kaada pakastusrasiaan, poista vaniljatanko ja pakasta. Sekoita jäätymisen alkuvaiheessa 30-60 minuutin välein. Tai, jos omistat jäätelökoneen, toimi sen ohjeiden mukaan.