Kopiokissa

ohraa, porkkanaa ja kukkakaalia.jpg

Kävimme erään projektin päätteeksi syömässä Ateljé Finnessä viime viikolla. Töölöläisravintolassa ei komeista puitteista huolimatta liikoja hienostella, vaan keskitytään perusasioihin ja läheltä tuleviin raaka-aineisiin, niin kuin nimen jälkimmäisestä osastakin voi päätellä. Paikan vahvuudet ovat yksinkertaisuudessa. Ravintolan takana ovat monessa mukana olevat Antto Melasniemi ja Heikki Purhonen. Miesten Kuurna ja Kellohalli noudattavat myös samaa linjaa. Finnen lista nojaa perinteiseen kolmen ruokalajin kattaukseen. Annokset ovat sen kokoisia, että kolmella ruokalajilla takuulla saa vatsansa täyteen.

Lyhyen listan ulkopuolella on aina tarjolla myös päivittäin vaihtuvia annoksia. Minun näkökulmastani toki tärkeintä on, että ravintolan listalla on aina myös kasvisvaihtoehdot. Viime viikolla söin alkuun piimäkeittoa, pääruoaksi kukkakaalia ja ohraa sekä jälkiruoaksi viskimarinoituja mustikoita ja vadelmasorbettia. Seurueeni muut jäsenet söivät sitten lihaa minunkin edestäni, hevosen kylki osoittautui erityisen suosituksi pääruoaksi. Ravintolan joustavuudesta kertoi se, että saimme kukin tilata oman makumme mukaan, vaikka seurueemme olikin hieman normaalia isompi. Tämä tosin kostautui viinien kohdalla, kun tarjoilija omaa työtään helpottaakseen valitsi yhden pullon punaista ja yhden valkoista koko seurueelle. Minun annosteni kohdalla kumpikaan valinta ei oikein tuntunut osuvan kohdalleen, tosin erikseen valittu jälkiruokaviini voitti itse jälkiruoan.

Erityisen innoissani olin pääruoasta, joka näemmä on nyt jo vaihtunut uuteen. Tuolloin listalla oli grillattua kukkakaalia, ohraa ja porkkana-kamomillapyrettä. Harvemmin ravintolakäynneiltä jää parhaiten mieleen pääruoka, joten kivaa että kerran kävi näinkin päin. Pidin annoksesta niin paljon, että yritin tiistaina toistaa sen kotona. Kuva annoksesta on yllä ja resepti alla. Ei tämä aivan yhtä hyvä ollut, mutta aika lähelle pääsin, vaikka alkuperäinen resepti onkin täysin hämärän peitossa.

Grillattua kukkakaalia, ohraa ja porkkana-kamomillapyrettä kahdelle:

1 pieni kukkakaali
n. 400 g porkkanaa
1 kesäsipuli
1 valkosipulinkynsi
n. 1/2 dl smetanaa
1/2 tl kuivattua kamomillaa (esim. yrttiteepussista)
1 dl rikottuja ohrasuurimoita
7 dl kasvislientä
voita
suolaa
mustapippuria
oliiviöljyä

Huuhtele kukkakaali ja puolita se pystysuunnassa. Halutessasi voit poistaa isoimmat lehdet kukinnon ympäriltä. Pese porkkanat ja viipaloi ne noin sentin paksuisiksi viipaleiksi, mutta jätä yksi porkkana kokonaiseksi. Viipaloi sipuli ja hienonna valkosipuli. Kuullota sipuleita ja porkkanaviipaleita voissa pienehkössä kasarissa hetken aikaa. Lisää kattilaan kokonainen porkkana ja kukkakaalin puolikkaat. Lisää kattilaan vettä niin, että porkkananviipaleet peittyvät. Yritä kääntää kukkakaalin puolikkaat niin, että niiden varret ovat vedessä ja kukinnot ilmassa. Kiehauta ja keitä kannen alla miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia ja poista tämän jälkeen kukkakaali ja kokonainen porkkana. Jatka viipaleiden keittämistä vielä noin 10 minuuttia, kunnes ovat pehmeitä. Kaada vesi pois kattilasta ja ota se talteen. Lisää porkkanan ja sipulin joukkoon hieman vettä ja soseuta sauvasekoittimella. Lisää smetana ja kamomilla ja mausta suolalla ja pippurilla. Soseuta pehmeäksi ja lisää vettä tarvittaessa.

Sillä välin kun porkkanat kypsyvät kasarissa, keitä ohrasuurimot kasvisliemessä. Jos käytät kokonaisia suurimoita, keittoaika voi olla pidempi, jolloin kannattaa aloittaa ohrasta. Kun suurimot ovat kypsiä, kaada vesi kattilasta ja pyöräytä kuuman ohran joukkoon nokare voita.

Kuumenna uunin grillivastus 220 asteeseen. Halkaise porkkana pituussuunnassa. Asettele porkkanan ja kukkakaalin puolikkaat uuniritilälle, pirskottele päälle oliiviöljyä ja rouhi myllystä mausteeksi suolaa ja pippuria. Grillaa pari minuuttia, käännä kasvikset ylösalaisin, mausta, öljyä ja grillaa vielä pari minuuttia.

Kokoa annos lautaselle.

koti ruoka-ja-juoma