Aamiaissuosikit, osa 1
Aamiainen on päivän tärkein ateria. Ainakin minun mielestäni tämä ikivanha sanonta on erittäin paikkansapitävä. Lounaan laatu ja ajankohta vaihtelee työpäivästä toiseen. Siksi aamiaisella pitää pärjätä joskus pitkäänkin.
Useimmiten aamiaiseni koostuu ruisleivästä, tuoremehusta, kahvista ja Hesarista. Vakituinen vieras aamiaispöydässä on myös luonnonjogurtti granaattiomenalla ja vaahterasiirapilla maustettuna. Mutta sitten. Aina välillä pöydässä on jotain muutakin, varsinkin viikonloppuisin. Yksi sunnuntaisuosikeistani on tämä Ferran Adrian Family Meal -kirjasta lainattu perunalastumunakas. Jos kotona on sipsejä, suosittelen säästämään pari kourallista viikonloppuaamuun.
Perunalastumunakas (tortilla) valmistuu käden käänteessä. Aikaa koko ruokalajin valmistamiseen menee noin 4 minuuttia. Suosittelen ehdottomasti pelkällä suolalla maustettuja Lay’ssejä. Koko munakkaaseen tarvitaan vai kolme ainesosaa, koska suolakin on perunalastuissa jo valmiina. Kannattaa olla käänteissä nopea, että lastut jäävät rapeiksi.
Ainekset (kahdelle):
3 kananmunaa
35 g perunalastuja
2 rkl oliiviöljyä
Kuumenna 1 rkl oliiviöljyä paistinpannulla (lettupannu käy hyvin). Riko munat kulhossa ja vatkaa lähes vaahdoksi. Lisää perunalastut ja sekoita varovasti niin, etteivät lastut hajoa. Anna liota kulhossa noin minuutin verran. Kaada seos kuumalle pannulle ja paista 40 sekuntia. Varmista lastan avulla, että munakas ei tartu pannun reunoihin. Tämän jälkeen peitä pannu lautasella ja kippaa munakas lautaselle.
Lisää 1 rkl öljyä pannulle. Tämän jälkeen valuta munakas lautaselta pannulle ja paista toiselta puolelta vielä 20 sekuntia. Syö heti.