Arancinit, eli risottopallerot
Tarjoilimme perjantaina arancineja juhlistaaksemme uuden sohvamme tupaantuliaisia. Neljän kuukauden asumisen jälkeen totesimme, että kyllä, asuntoon tarvitaan sohva. Olkoonkin, että se vie kaksi näistä 34 neliöstä. Pari viikkoa odottelua ja sohva saapui kotiin. Elämänlaatu parani aika huimasti.
Perjantaina ohjelmassa oli siis arancineja ja ystäviä. Arancinit ovat friteerattuja risottopalleroita, joissa saattaa olla risoton lisäksi oikeastaan mitä vain täytteitä. Kutsun niitä tästä eteenpäin suomalaisittain risottopalleroiksi. Valmistamiini risottopalleroihin tuli täytteeksi jo päivää aiemmin tehtyä sienirisottoa ja mozzarellaa (sellaista tavallista, lehmänmaidosta tehtyä kiinteää mozzarellaa).
Sienirisottoa valmistin liioitellun paljon, noin kahdeksan annosta. Söimme siitä yhdet annokset tyttöystäväni kanssa ja lopuista tein palleroita.
Ainekset:
n. 600g risottoriisiä
n. 4 dl kuivattuja sieniä (50-50 tatteja ja suppilovahveroita)
2 keltasipulia
3 valkosipulinkynttä
n. 1,5 l kasvislientä
n. 2 dl valkoviiniä
rrreilusti parmesaania
suolaa
mustapippuria
oliiviöljyä
voita
Laita sienet likoamaan veteen. Viipaloi sipulit ja kuullota niitä pitkään isossa kattilassa riittävässä määrässä öljyä ja voita. Lisää välillä murskattu valkosipuli. Valmista kasvisliemi. Valuta sienet, ota vesi talteen ja sekoita se kasvisliemeen. Lisää sienet kasariin. Mausta suolalla ja pippurilla. Kuullota hetki, lisää riisit ja jatka kuullotusta. Kaada kattilaan viini ja anna imeytyä. Sen jälkeen lisää kasvislientä pienissä määrin aina kun neste on imeytynyt. Jatka kunnes riisi on kypsää eli noin 20 minuuttia. Varo riisin keittämistä puuroksi; kypsän riisin kuuluu tuntua hampaissa vielä pureskeltavalta. Lisää vielä vähän voita ja riittävästi raastettua parmesaania.
Koristele parmesaanilla ja tarjoile. Pistä loput talteen seuraavaa päivää varten.
Seuraavana päivänä vuorossa oli risottopalleroiden valmistus. Homma on simppeliä ja muuten nopeaa, mutta näin ison määrän paistaminen vie aikansa.
Ainekset:
risottoa, jossa on rrreilusti parmesaania
3 kananmunaa
2 palloa mozzarellaa
kasvisöljyä
korppujauhoja
suolaa
mustapippuria
Kuutioi mozzarella, vatkaa munat yhteen kulhoon (syvä lautanen käy hyvin) ja laita korppujauhot toiseen. Rouhi jauhojen sekaan suolaa ja mustapippuria. Kuumenna noin 3 sentin syvyydeltä öljyä valurautakattilassa.
Ota pala mozzarellaa ja noin 2 rkl risottoa kostutettuihin käsiin ja muotoile risotosta tiivis pallero mozzarellan ympärille. Pyörittele pallero kananmunassa ja sen jälkeen korppujauhoissa ja laske se reikäkauhalla öljyyn. Tee uusi pallero ja käännä edellistä noin 2 minuutin kuluttua. Toista kymmeniä kertoja ja nostele aina välillä kypsät pallerot uunivuokaan.
Tarjoile salaatin kanssa.
Risoton kanssa nautimme aiemminkin testattua ja hyväksi havaittua Villa Mariaa. Palleroiden kanssa kukin toi omat viininsä. Minä halusin kokeilla punaviiniä, ja sokkona Alkon hyllyjen välissä tehty valinta osoittautui täysin epäonnistuneeksi. Säästimme sen siis ruoan jälkeen nautittavaksi.
Niinjoo, sohvasta ei tullut näemmä otettua yhtään hyvää kuvaa.