Banaanicurry
Siitä on suunnilleen kaksi vuotta, kun minulta viimeksi kysyttiin, mikä on minun suosikkiruokani omassa keittiössäni, tai minkä teen parhaiten. Tuolloin vastasin kysymykseen banaanicurry. Saattaisin ehkä edelleenkin vastata niin, vaikken olekaan viime aikoina kyseistä ruokaa kovin usein valmistanut.
Tein banaanicurryä ensimmäistä kertaa joskus kauan kauan sitten, Michael Björklundin ollessa Strömsön kokkina. Sieltä tämä resepti on nimittäin peräisin. Alkuperäinenkin varmaan jostain löytyy, mutta minun keittiössäni se on vuosien varrella hioutunut tähän muotoon ja uskon että hyvä niin, kaikki kunnia tietysti Michaelille.
En sano, että valitsisin tämän ruokalajin, jos pitäisi pitäytyä yhdessä ruokalajissa koko loppuelämä. Jos sen sijaan pitää valita yksi ruokalaji, joka määrittelee minut kokkina, se voisi hyvin olla tämä. Annokseen on saatu arkisia elementtejä yhdistämällä tietty yllätysmomentti (banaania suolaisessa ruoassa). Lisäksi se on makeaa, suolaista ja vahvan makuista samaan aikaan. Ennen kaikkea se on hyvin vaikea tyriä. Eikä tämän ruoan kohdalla tarvitse ottaa ulkonäköpaineita. Ei siitä vain saa kovin nättiä.
Ruokaan tarvittavat ainesosat on kuvattu yllä. Valmistaminen aloitetaan voin sulattamisesta ja jauhojen ruskistamisesta. Sen jälkeen pannulla kuullotetaan pilkotut sipulit. Jos selviydyt jauhojen ruskistamisesta ja sipulien kuullotuksesta polttamatta mitään pannulla olevaa, olet kuivilla. Jos taas jotain on palanut, aloita alusta tai vaihda ruokalajia. Tämän jälkeen lisää pannulle 3 rkl currytahnaa. Viipaloi kypsät banaanit hieman alle sentin paksuisiksi viipaleiksi ja puolita ne. Lisää pannulle banaanit ja pian sen jälkeen purkillinen kikherneitä. Paista hetki ja lopuksi lisää pannulle purkillinen kookosmaitoa. Keittele kokoon muutaman minuutin ajan.
Tarjoile basmatiriisin kanssa.