Basilikatempura
Portugaliin palatakseni kerron yhdestä matkan synnyttämistä ruokainspiraatioista, nimittäin tempurasta. En tiennyt aiemmin, että tempura on itse asiassa keksitty Portugalissa, josta se on kulkeutunut Japaniin ja myöhemmin kasvanut yhdeksi sikäläisen keittiön kulmakiveksi. Siksi en olekaan yllättynyt, että sain Iberian niemimaalla eteeni toinen toistaan parempia ja kiinnostavampia tempuroita.
Jauhoista, kivennäisvedestä ja maissitärkkelyksestä koostuva taikinakuori eroaa perinteisestä uppopaistokuoresta keveytensä ja ilmavuutensa vuoksi. Tempuroissa täytteen oma maku pääsee parhaimmillaan aivan uusiin ulottuvuuksiin. Toki dippikastikkeella on oma osansa makuelämyksessä. Portugalissa ollessani sain Järvikylältä sähköpostia, jossa pyydettiin DIY-yrttihaasteen hengessä keksimään jotain uutta käyttöä heidän yrteilleen. Yksi listatuista yrteistä oli basilika. Uppopaistamisen suurena ystävänä ja tempurapäissäni ei tarvinnut miettiä kovinkaan pitkään, mitä tekisin.
Basilikatempura oli ensimmäinen harhailuni tempurapaistamisen maailmaan, taikinan työstäminen ei mennyt ihan suunnitelmien mukaan, mutta lopulta tuli valmista. Nämä kuvien klo 01 lauantaiyönä paistetut nöllykät upposivat ulkonäköongelmistaan huolimatta vieraiden napoihin suurella ilolla. Kylkiäsinä oli korianteri-valkosipulimajoneesia.
Basilikatempura ja korianteri-valkosipulimajoneesi
puntti basilikaa
1,5 dl vehnäjauhoja
1 rkl maissitärkkelystä
1,5 dl hiilihapotettua kivennäisvettä
suolaa
rypsiöljyä
1 kananmuna
2 rkl valkoviinietikkaa
2 dl öljyä
1 silputtu valkosipulinkynsi
kourallinen korianterinlehtiä
sitruunan mehua
suolaa
pippuria
Valmista majoneesi ensin. Mittaa korkeaan kulhoon pohjalle kananmuna, päälle etikka ja öljy. Vatkaa seos pohjasta alkaen sauvasekoittimella. Kun pohjalla oleva kananmuna muuttuu vaahdoksi nosta terää hiljalleen niin, että tera alkaa leikata myös öljyä. Kun majoneesi näyttää valmiilta sekoita joukkoon korianteri, valkosipuli ja mausteita maun mukaan.
Lämmitä riittävästi öljyä paksupohjaisessa (valurautaisessa) kattilassa. Sekoita jauhot keskenään syömäpuikoilla ja sekoita sen jälkeen sekaan kivennäisvesi. Taikinasta pitäisi tulla lettutaikinaa löysempää. Revi basilikasta nuppuja, pyörittele ne taikinassa ja nostele kuumaan öljyyn. Paista tempurat nopeasti. Tarjoile kuumina majoneesin kanssa.
Mistä sinä tekisit tempuraa?