Beaujolais Villages Nouveau
Jos olette jo kyllästymiseen asti lukeneet tämän vuoden Beaujolais Nouveau -tarjonnasta, niin skrollatkaa alaspäin kohtaan HEP. Muille vähän alustusta. Tänä vuonna sato oli Beaujolais’ssakin normaalia niukempi. Sillä on useita ikäviä seurauksia, mutta näin kuluttajan näkökulmasta pahimmat ovat tietysti seuraavat: a) juomaa tuotetaan tänä vuonna vähemmän ja b) se on kalliimpaa. Kuluttajalle koituvia seurauksia pahempia ovat tietysti vähäiseen satoon johtaneet syyt, kuten ilmastonmuutos. Ja rasittaa se huono satovuosi tietysti valmistajiakin.
Mutta eipä murehdita. Tänään on viininystävien juhlapäivä, eli marraskuun kolmas torstai. Tänään korkataan uuden sadon ensimmäiset pullot. Vähäisen sadon vuoksi Alkoissa on tänä vuonna vain yhtä Beujolais Nouveau -viiniä ja sitäkin normaalia vähemmän (ja kalliimpana, kuten kohdasta b kävi selväksi). Mutta vaikka viiniä on vähän, on se silti hyvää. Beaujolais nouveaun (jatkossa BN) saapuminen ilahduttaa minua erityisesti kasvissyöjänä. Harvoin sitä voi näin huolettomasti yhdistää punaviiniä ja kasvisruokia. BN on nuoren ikänsä vuoksi hedelmäistä, ei kovinkaan tanniinista ja helppoa.
HEP. Katoin pöytään BN:n seuraksi ranskalaisen menyyn. Brie-omena-leipää, sipulikeittoa ja macaroneja. BN sai toimia ruokajuomana läpi aterian. Päädyin tälläiseen ateriaan, koska on arki-ilta pidin tärkeänä, että ruokalajit ovat helppoja ja nopeita. Macaronitkin olivat muiden tekemiä. Aloitetaan valmistus sipulikeitosta.
n. 0,5kg sipulia
voita
hunajaa
suolaa
1l kasvislientä
2dl punaviiniä (BN)
timjamia
pinnalle:
150 g gruyerejuustoa
maalaisleipää
valkosipulia
Kuori ja viipaloi sipulit ohuiksi siivuiksi. Kuumenna reilu nokare voita padassa. Kuullota sipuleita voissa, lisää hunajaa ja suolaa. Anna sipuleiden pehmentyä lähes karamellimaisiksi n. 20-30 minuuttia riippuen siitä, kuinka nälkäinen olet. Raasta juusto. Kaada sekaan liemi ja punaviiniä, lisää pari oksaa timjamia. Keitä noin 20 minuuttia. Valmista tällä välin brie-omena-leivät ja grillaa samalla padan pinnalle sopiva määrä leipäviipaleita.
Halkaise valkosipulinkynsi ja hiero puolikkailla leipäviipaleita. Asettele leivät padan pinnalle ja ripottele päälle juustoraaste. Grillaa uunissa n. 5 minuuttia, kunnes pinnalla on kaunis kuorrutus. Annostele lautasille. Nauti pääruokana BN:n kanssa.
Brie-omena-leipiin voi käyttää melkeinpä mitä vain leipää. Focaccia toimii oikein hyvin. Minä käytin kuitenkin samaa maalaisleipää, kuin keitossakin. Näin sain kaikki viipaleet paahdettua samalla kertaa (focacciaa ei kannata paahtaa).
pala leipää / ruokailija
granny smith -omena
brietä
saksanpähkinöitä
juoksevaa hunajaa
(rucolaa)
Pilko omena ohuiksi suikaleiksi. Paahda leipiä grillivastuksen alla muutama minuutti. Leikkaa leipien päälle maun mukaan brietä ja paahda uunissa kunnes juusto hieman sulaa. Koristele omenalla, kädessä murskatuilla saksanpähkinöillä, hunajalla ja halutessasi vaikkapa rucolalla. Nauti alkuruoaksi BN:n kanssa.
Osta macaroneja kaupasta. Asettele tarjolle. Nauti BN:n kanssa jälkiruoaksi.