Cheddar-gougèret
Ruotsalaiset (edelleen) kahdella tähdellä aateloidut ravintoloitsijat Björn Frantzén ja Daniel Lindeberg avasivat tällä viikolla nimikkoravintolansa rinnalle ”oman tulkintansa englantilaisesta pubista” Tukholmaan, kuinkas muutenkaan.
The Flying Elkin listalta löytyy vaikka mitä herkkuja. Minä jämähdin lukiessani kuitenkin heti ensimmäiseen kohtaan snacks-osastolla: englantilaiset cheddar-gougèret, hunajaa ja mustapippuria. Minulla ei ole aavistustakaan, mitä se tarkoittaa Frantzénin ja Lindebergin tekemänä, mutta halusin kokeilla samaa.
Ensin piti googlata gougèret. Kävi ilmi, että ne ovat jonkinlaisia juustolla maustettuja tuulihattuja. Tässä tapauksessa taikinaan tulee siis cheddaria. Ja vähän hunajaa tietysti, koska minä kokkaan. Reseptejä lukiessa kävi ilmi, että nämä ovat aika nopeita valmistaa. Alla oleva resepti sovellettu eri lähteistä.
Ainekset:
½ kuppia vettä (1,2dl)
½ kuppia maitoa (1,2dl), voi myös laittaa pelkkää maitoa
100 g voita
ripaus merisuolaa
1 kuppi (2,5dl) vehnäjauhoja
4 kananmunaa
120-150 g cheddaria raastettuna (maun mukaan)
juoksevaa hunajaa
mustapippuria
Pane uuni lämpiämään 200 asteeseen. Yhdistä teflonkattilassa tai kastikepannussa nesteet, voi, suola, 1-2 teelusikallista hunajaa ja kiehauta. Lisää jauhot ja sekoita puukauhalla kunnes massa muotoutuu taikinaksi ja irtoaa kattilan reunoista. Siirrä taikina kulhoon ja anna jäähtyä hetki. Sen jälkeen sekoita munat joukkoon yksi kerrallaan. Älä lisää uutta munaa ennen kuin vanha on imeytynyt kokonaan. Lopuksi sekoita taikinaan n. 100g juustoraasteesta ja muutama pyöräytys pippuria myllystä.
Siirrä taikina purstotinpussiin ja leikkaa siihen noin reikä, jonka halkaisija on noin 1 cm. Pursottele taikinasta noin 2-3 cm palleroita ja jätä niiden väliin reilusti tilaa. Ripottele pallojen päälle loppu juustoraaste. Yhteensä taikinasta tulee noin 25-30 gougèrea, mitä ne ikinä ovatkaan suomeksi.
Paista uunissa noin 20-25 minuuttia, niin että palloista tulee kohonneita ja kullanruskeita. Syö kuumana ja dippaa mustapippurilla maustettuun hunajaan. Maistuvat ne hyvin ilmankin. Näitä voi myös pakastaa tai tehdä etukäteen esimerkiksi juhlia varten.
En yleensä kehu omia ruokiani, ainakaan julkisesti. Mutta tällä kertaa on pakko sanoa, että näistä tuli ihan hemmetin hyviä. Taputan samalla itseäni olkapäälle. Ai että. Juomaksi voisin suositella meillä jälleen kokeiltua Valdemaria, hyvää olutta tai ehkä jopa jotain hyvää jälkiruokaviiniä.