Fenkolirisotto
Tässä päivänä eräänä himoitsin fenkolia. Kun en keksinyt mitä tehdä siitä, päädyin risottoon. Mukaan kaupasta tuli myös vuohenjuustoa ja loppukesän pitkävartinen parsakaali, jossa näin mahdollisuuden. Fenkolirisotto kaikessa yksinkertaisuudessaan onnistui mielestäni aika hyvin. Samoin kuin sen kanssa kokeiltu viini.
Fenkolirisotto:
2,5 dl risottoriisiä
6 dl kasvislientä
1 dl valkoviiniä
1 fenkoli
2 salottisipulia
2 valkosipulinkynttä
voita
oliiviöljyä
parmesaania
suolaa
mustapippuria
creme:
1/2 dl kermaa
50 g mascarponea
70 g vuohenjuustoa
Suikaloi fenkoli ja sipuli sekä hienonna valkosipuli. Säästä koristeeksi ne fenkolin päällä olevat vihreät versot. Kuullota kasviksia kattilassa voissa. Lisää sekaan huuhdeltu riisi ja jatka kuullotusta hetki. Lisää valkoviini ja anna sen haihtua. Minä yleensä maustan tässä välissä suolalla ja pippurilla. Tämän jälkeen lisää kasvisliemi parissa-kolmessa erässä ja keitä riisi kypsäksi.
Sillä välin kun risotto kypsyy, valmista vuohenjuustocreme vatkaamalla kerma, mascarpone ja vuohenjuusto kuohkeaksi vaahdoksi sähkövatkaimella.
Annostele risotto lautasille. Raasta päälle parmesania sekä lisää päälle vuohenjuustocreme. Koristele fenkolin vihreillä osilla. Nauti hyvän viinin kanssa. Me kokeilimme jälleen rieslingiä Alsacesta. Lieu-Dit Muehlforst osoittautui kelpo viiniksi tämän kanssa ja sellaisenaankin. Jos on varaa pistää muutama euro enemmän viiniin, niin rohkenen suositella vaikka tätä Sancerrea.
Reseptissä on aika paljon riisiä kahdelle. Kuten alussa mainitsinkin, näin parsakaalin pitkässä varressa mahdollisuuden. Nimittäin sipsien tekemiseen. Jottei valurautapataa tarvitsisi kaivaa esille pelkkien parsakaalisipsien takia, tein risottoa vähän enemmän, ja valmistin lopuista arancineja. Näihin laitoin täytteeksi aurajuustoa, joka oli hyvää (tietysti), mutta jyräsi ehkä fenkolin vähän turhan voimakkaasti. Vuohenjuusto olisi varmasti toiminut paremmin tässäkin.
Parsakaalisipsit valmistetaan viipaloimalla varsi ohuiksi siivuiksi ja uppopaistamalla niitä sen verran, että siivut saavat vähän väriä. Mausteiksi riittävät hyvin suola ja mustapippuri.
P.S. Onko noille fenkolin herkullisille vihreille osille joku nimi? Itse ehdotin sanaa röhnä, mutta myös fenkoliheinää ja fenkolitilliä on ehdotettu.