Kantarellikausi, paras kausi (myös)
Niin kivoja asioita kuin alkukesän toiveikkuus, uudet perunat ja mansikat ovatkin, niin on tämä käsillä oleva ehdottomasti paras aika vuodesta, etenkin ruoan suhteen. Sesongissa ovat lähes kaikkien viljeltävien vihannesten lisäksi myös metsäsienet. Erityisesti tiensä kotiimme ovat löytäneet keltavahverot eli kantarellit.
Eilen valmistin kantarelleista lasagnea. Olin ihan varma, että pieleen meni, eikä käynyt mielessäkään kuvata ruokaa etukäteen. Lasagne osoittautui kuitenkin aivan hillittömän herkulliseksi. Siksi kuvassa tyhjä lautanen ja tv-dinnereillä ruokapöytänä toimiva jakkara (eikö näytäkin herkulliselta?). Ruoka valmistui kutakuinkin seuraavasti.
Ainekset:
n. 4-5 dl puhdistettuja kantarelleja
2 salottisipulia
2 valkosipulinkynttä
1 dl soijarouhetta
2 dl kasvislientä
1 prk tomaattimurskaa
1 rkl vehnäjauhoja
2 dl kermaa
1 pallo mozzarellaa
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
valkopippuria
kuivattua chiliä
sokeria
voita
lasagnelevyjä
parmesaania
Pilko sienet. Viipaloi sipulit ja hienonna valkosipuli. Kuullottele kasviksia hiljalleen pannulla. Mausta suolalla ja pippureilla. Lisää kasvisten joukkkoon jauhot ja ruskista ne. Lisää pannulle kerma ja revi mozzarella sekaan. Anna juuston sulaa hetken aikaa ja nosta pannu syrjään.
Kaada kiehuva kasvisliemi kulhossa olevan soijarouheen päälle. Mausta suolalla (tarvittaessa) ja mustapippurilla. Anna turvota 5 minuuttia. Sekoita joukkoon tomaattikastike ja mausta suolalla, chilillä, mustapippurilla ja sokerilla. Keitä kastiketta hieman kokoon.
Lämmitä uuni n. 180 asteeseen. Voitele sopivaksi katsomasi vuoka. Kaada pohjalle kerros tomaattikastiketta ja lado sen päälle kerros lasagnelevyjä. Sen jälkeen kaada pinnalle kerros sienikastiketta ja toista edelliset vaiheet niin kauan kuin kastikkeita riittää. Jätä pinnalle kerros sienikastiketta.
Paista noin 25 minuuttia. Raasta pinnalle kerros parmesaania ja paista vielä noin 10-15 minuuttia.