Kesäkurpitsavuoka
Viime viikot meillä on syöty aika paljon noutoruokaa, vähän pakasteperunamuusia (!) ja loppuaika erilaisia laatikoita ja vuokia, joiden valmistaminen ei ole niin hektistä. Eilen päättyneen opinnäytetyöprosessin aikana tästä kesäkurpitsavuoasta onkin mudostunut uusi arki-iltojen suosikki.
Kesäkurpitsavuoan valmistamiseen tarvitaan muutama laadukas perusraaka-aine, sopivasti mausteita ja ihan pikkuisen aikaa.
Ainekset (noin neljälle):
2 kesäkurpitsaa (paitsi niitä loppukesän kyynärvarren kokoisia riittää yksi)
1,5 dl soijarouhetta
3 dl kasvislientä
2 valkosipulin kynttä
1 prk tomaattimurskaa
kourallinen aurinkokuivattuja tomaatteja
1/2 pkt mascarponea
suolaa
mustapippuria
sokeria
chiliä
kanelia
yrttejä
oliiviöljyä
parmesaania
Valmistaminen aloitetaan liottamalla soijarouhetta kasvisliemessä. Sen jälkeen suikaloi kesäkurpitsat juustohöylällä. Siinä vaiheessa kun kesäkurpitsan siemenet alkavat tulla vastaan, vaihda höylä veitseksi ja kuutioi loput kesäkurpitsoista. Hienonna valkosipulit. Ruskista kesäkurpitsakuutioita ja valkosipulia pannulla öljyssä hetken aikaa ja lisää sekaan soijarouhe. Suolaa kevyesti. Paista kunnes ylimääräinen liemi on haihtunut ja sen jälkeen lisää purkki tomaattimurskaa ja paloitellut aurinkokuivatut tomaatit. Mausta. Laita uuni päälle 200°C:een. Laske levyn lämpöä ja anna kastikkeen hautua hetki.
Maista kastiketta. Jos kaikki on kunnossa, lisää mascarpone ja anna sen sulaa kastikkeeseen. Öljyä sillä välin uunivuoka (halk. noin 25 cm) ja lado pohjalle ensimmäinen kerros kesäkurpitsasuikaleita. Levitä päälle kerros kastiketta ja toista. Vuoan (ja kesäkurpitsojen) koosta riippuen kesäkurpitsaa riittää noin neljään kerrokseen. Jätä kesäkurpitsat päällimmäiseksi kerrokseksi. Paista uunin keskitasolla noin 15 minuuttia. Sen jälkeen lisää pinnalle kerros parmesaania kuorrutteeksi ja paista vielä toiset 15 minuuttia, kunnes vuoka näyttää hyvältä.
Olemme maistelleet tämän kanssa muutamia eri viinejä. Viime aikoina jääkaappiamme ovat täyttäneet rieslingit, jotka sopivat tämänkin kanssa. Suositeltavia vaihtoehtoja on kurkata valkoviinihyllyllä Ranskan kohdalle ja etsiä sanoja Sancerre tai Sauvignon blanc tai sitten etsiä punaviiniosastolta Italian kohdalta jotain nuorta ja kivaa.